Jan TOMÁNEK - Vzdělání bývalo základ - ale to už dávno neplatí

O nic moc vlastně nejde, dokud neumírají lidé – ale ti už umírat začínají...

Letos v březnu spadl už druhý Boeing 737 MAX a postupně začalo vyplouvat na povrch zjištění, že tato letadla mají vadný software. Jistě, chyba se stát může, ale od toho je zde nezávislý kontrolní orgán (americký Federální úřad pro letectví), který má povinnost letadla nezávisle testovat. Bohužel se ale ukázalo, že Boeing si tyto „nezávislé“ testy dělal sám a kontrolnímu orgánu to stačilo. Jeho manažerům to stačilo…

Rychle dát na trh nový model, zůstat v zelených číslech, být vpředu před konkurencí je přeci daleko důležitější, než nějaká bezpečnost a životy. Na to tabulky v excelu pro akcionáře nejsou. 

Ani ne čtvrt roku poté vyplouvají na světlo další vážné problémy firmy Boeing – tentokrát s modelem Dreamliner.

Také vám to připomíná kauzy Samsungu a zpackané baterie, Dieselgate a další ohromné aféry? Všechny mají totiž jedno společné – rychleji, výše, silněji, bezohledněji – a především vydělat akcionářům rychle prachy.

Nedávno jsem psal text o tom, jak se dnes točí v Hollywoodu filmy a myslím, že přesně stejně se dnes bohužel stavějí letadla, vyrábějí auta a řídí většina firem.

Kromě žraloků / psychopatů ve vedení firem, další možnou příčinu, podle mě, asi nejlépe dokládá tento obrázek – je to sice trochu nadnesené, ale je v něm ohromné množství pravdy.

Degradace skolstvi

Úroveň současného vzdělání


Školství u nás bylo vždy na vysoké úrovni, ale pak se někomu na ministerstvu nelíbilo, že máme tak málo lidí s maturitou a vysokoškoláků… 

Uděláme tedy to, co se děje už léta na celém světě – snížíme jednoduše úroveň vzdělání a grafy a tabulky jsou hned spokojené. Hned ladíme s celým světem.

Vlastně o nic moc nejde, a když v korporaci sedí namistrovaný machýrek s MBA titulem, který by patřil na učňák, nic se neděje – pokud ovšem nepracuje v odvětví, kde jde o lidské životy a nejen o excelové tabulky. První varovný signál byla velká finanční krize 2008, kterou vlastně způsobil stejný typ namachrovaných lidí – bez znalostí, pokory a umu.

Nikdo to ale neviděl, díra se jen zalepila a jelo se dál.

Letecký průmysl je podle mě další skvělý lakmusový papírek, kam se naše společnost pomalu dostala, jak zblbla a řídí ji lidé, kteří mají intelekt na prodej párků v masně a ne na řízení firem, které rozhodují o miliardách a lidských životech. 

U letadla se prostě neschováte za grafy a maily – letadlo buďto letí, nebo spadne. Je to snadné. A hlavně je to hned vidět.

Bojím se ale, že je to jen začátek konce naší společnosti a první střípky ohromného ledovce, který je ještě celý pod hladinou.

I když na medicínu chodí jistě i kvalitní lidé, mám z první ruky od lidí, kteří učí na gymnáziích, že na výběrových školách jsou dnes často i lidé, kteří nemají ani na učňák. A tito lidé se klidně hlásí na medicínu a často se tam i dostanou… a takoví lidé nás budou jednou operovat a své zkušenosti předávat dál...

Pak teprve se začneme ptát, jak se to mohlo stát...

Zdroj: blog.aktualne.cz

Tománek Jan