ROZHOVOR s Janem KELLEREM - Chtějí někoho povolnějšího místo Babiše. Rozhodují bankéři?

Podle europoslance Jana Kellera chtějí někoho povolnějšího. Kdyby Babiš nevystupoval proti povinným kvótam a nekritizoval plány na redukci zbytku suverenity členských států, žádný audit by se nekonal.

Sociolog Jan KellerSoučasná česká vláda čelí protestům. Důvodem je audit Evropské komise, který souvisí s dotacemi pro Agrofert. Podle českého sociologa a dosluhujícího europoslance Jana Kellera by se žádný audit nekonal, kdyby Andrej Babiš nevystupoval proti povinným kvótám na migranty a nekritizoval plány na redukci zbytku suverenity členských států. Keller pro Hlavné správy též uvedl, že protesty na Slovensku a v Čechách mají velmi podobné rysy.

Je podle Vás audit Evropské komise založený na skutečném problému, anebo je cílem dostat lidi do ulic a zvrhnout současnou vládu?

Jsem přesvědčený, že kdyby Andrej Babiš nevystupoval proti povinným kvótám na migranty a nekritizoval plány na redukci zbytku suverenity členských států, žádný audit by neproběhl. Je to způsob, jak odstranit nepohodlného politika a dosadit v Praze někoho povolnějšího.

Jaký je Váš postoj k iniciativě Milion chvilek pro demokracii, která pořádá  protesty?

Na Václavském náměstí vystoupil na demonstraci i člověk, který organizoval protesty na Slovensku. Kdybychom měli ještě u nás nějakou investigativní žurnalistiku, museli by se novináři ptát, odkud jsou tito lidé placení a s kým konzultují postup svých akcí.

Jde stále o stejný styl, tedy o salámovou metodu. Vznesou se určité požadavky, potom se stupňují bez toho, aby se zástupci demonstrantů pokusili o nějakou dohodu. Svědčí o tom i to, že na Václaváku se už rozdávaly ve velkém pozvánky na další demonstraci, která se má konat koncem června. Organizátoři demonstrací nepočítají se žádným kompromisem.

Myslíte si, že i v Česku aktivisti iniciativy Milion chvilek pro demokracii následně vstoupí do politiky? 

Nepochybně. V roce 2006 studenti ve Francii zorganizovali masové demonstrace proti záměru vlády upravit podmínky pro vstup na trh práce mladých lidí. Studentský vůdce úplně apolitických demonstrací potom za krátkou dobu vstoupil do tehdy opoziční Socialistické strany a získal velmi lukrativní post na pařížské radnici.

Rozhodují bankéři, kulatý stůl evropských průmyslníků, zbrojaři a podobné skupiny, které nikdo nikdy nevolil. Zelení, piráti a spol. jsou jen loutky, které se opájejí svým domnělým významem a voličům tvrdí, že zruší daňové ráje. Jako vtip je to od nich dobré.

Zdroj: hlavnespravy.sk

-mk-