Jevgenij PEDANOV – Proč Čína v souboji se Spojenými státy neustupuje?

Žádná země na světě nemůže vyhrát válku s tak velkým trhem a investičním partnerem jako je Čína,“ řekl Zhang Weiwei, ředitel Institutu čínských studií Fudanské univerzity. Během své tiskové konference se odborník vyjádřil k americko-čínským obchodním jednáním, zahraniční politice a rusko-čínské spolupráci.

Připomeňme, že ani jedenácté kolo obchodních jednání mezi USA a Čínou nepřineslo pozitivní výsledky. Spíše naopak: před koncem jednání Donald Trump oznámil zavedení dalších vyšších cel na několik tisíc čínských výrobků. Čína zase oznámila odvetná opatření.

Profesor Zhang Weiwei

Zhang Weiwei si vysvětluje neúspěch jednání tím, že Čína prostě v základních otázkách bilaterálního obchodu nemůže učinit vůči Spojeným státům ústupky. Spojené státy podle něj používají zastaralý systém obchodní války, kterou vedly například s Japonskem. Zdůraznil, že se postupy výroby a prodeje zboží změnily: díky kvalitní a levné výrobě v Číně se americké zboží šíří po celém světě: „Když Spojené státy říkají, že obchodní bilance nevyznívá ve prospěch Spojených států, je to špatný pohled na situaci,“ říká Zhang Weiwei. Podle jeho názoru není správný ani samotný systém výpočtu, podle kterého čínský vývoz do Spojených států třikrát převyšuje ten americký.

Čínský expert také kritizoval rozhodnutí USA zařadit firmu Huawei na „černou listinu“. Tato čínská společnost bude muset snížit počet svých zaměstnanců v USA, nicméně její podíl na americkém trhu byl relativně malý. Podle Zhanga Weiweie budou Spojené státy nuceny využívat služeb nižší kvality. Jedná se zejména o internetovou technologii 5G, v níž Huawei dosáhl značných úspěchů. Tato technologie zase ovlivňuje vývoj „internetu věcí“ a bezpilotních zařízení. „Pokud nebudou tato zařízení používat, budou Spojené státy ještě zaostalejší,“ uvedl. Dále poznamenal, že na rozdíl od Spojených států, nedošlo v souvislosti s Huawei k jedinému incidentu zahrnujícího bezpečnost a únik dat.

Zhang Weiwei považuje politiku Donalda Trumpa za „nezralou“. Spojené státy podle jeho názoru nepřemýšlejí v dlouhodobém horizontu, neboť vyvíjejí nepřiměřený tlak na Čínu, zavádějí cla, hrozí KLDR, která nabízí plnou kontrolu nad svým jaderným programem, a Írán chtějí odpojit od SWIFTu. Poslední případ pak nazval „výstřelem do vlastní nohy“. Podle čínského experta to povede k de-dolarizaci a využívání národních měn ve vzájemných dohodách. „Dolar je zbraň a to je obrovská chyba,“ je přesvědčen čínský expert. Zhang Weiwei věří, že se západní země se i nadále řídí myšlenkami studené války. Čína, řekl, už není „periferií“: „Čína je největším obchodním partnerem pro 130 zemí světa.“

Politiku Ruska a Číny pak řadí k nové éře, v níž země sdílí zdroje, spíše než se snaží vyhrát na úkor druhého, a snaží se zohlednit zájmy co nejvíce účastníků. Velmi ocenil politickou a hospodářskou spolupráci mezi oběma zeměmi. Ve sféře investic se však podle jeho názoru nepodařilo rozvinout spolupráci úplně, a to především ze strany ruských místních orgánů. Zhang Weiwei také navrhl – k nalákání investorů – zrušit daně z příjmu v prvních dvou letech a zavedení preferenčního zacházení pro příštích pět.

Když hovořil o demokracii, užil Zhang Weiwei pro popsání politického procesu v západních zemích a v Číně metaforu s francouzskou a čínskou kuchyní. Ve francouzské je podle jeho názoru důležitá forma a způsob servírování, pro čínskou je důležitější obsah – pak dvě hůlky na jídlo absolutně postačují. To samé vidí ve volbách v západních zemích:

Každý může volit, což je krásné, jenže obsah ve skutečnosti ne vždy odpovídá formě a zvolený kandidát nemusí být nejlepší. V Číně považují za hlavní obsah. Samozřejmě, že formu a to, jak volby probíhají, se může zlepšit, protože to vypadá někdy dost nudně. “

(překlad vlastní)

Originál: Евгений Педанов, Почему Китай не идет на уступки США? vyšel 20. května 2019 na interaffairs.ru.

Zdroj: interaffairs.ru

Pedanov Jevgenij