Jiří VYVADIL - V Evropě se vede tuhý předvolební boj

Vzdor demonstracím chvilkařů za demokracii vydatně jako vždy podporovaných účastí angažovaných umělců typu novodobých Švorcových se vlastně v Česku na rozdíl od Evropy fakt nic neděje.

Ne, nechci nic zlehčovat. Ale kolik už jsme těch demonstrací či manifestací či vlnění, namířených proti prezidentovi či premiérovi zažili? Ani to neumím spočítat. Kdysi naposledy ohledně výslechu syna Babiše, se člověk ještě rozhorlil nad odpudivosti jednání Slonkové a Kubíka, kteří neváhali využít zjevně psychicky nedostatečného syna, aby jím manipulovali.

Zabývat se ovšem hysterickými výkřiky bývalého brankáře Haška a stejně hysterickými výkřiky umělců typu Kluse, Macháčka, Issové a spol. už rozumný člověk není ochoten…

Jasně: Nechtějí za prezidenta Miloše Zemana a nechtějí za premiéra Andreje Babiše.

No, ale to už provolávají roky. Ovšem Miloš Zeman má trvale 50 % podporu a Babišovo ANO má trvale nebývale vysokou podporu kolem 30 %.

S tím ovšem tito mladí političtí úderníci nic neumějí dělat.

Babiš má pravdu: Takhle už otravují několik let. Rozhodně mohli založit nějaký subjekt. Třeba by zaujali více než ty chcíplotiny typu TOP 09, STAN či KDU-ČSL. Teď při velmi malé účasti projdou do EP, ale v normálních volbách do Sněmovny, na kterých lidem skutečně záleží, jsou bez šance…

No budiž. Jsou směšní, ale v podstatě neškodní.

A je zde obrovský rozdíl oproti žlutým vestám. Ty nastolovali reálné problémy trvalého propadu životní úrovně, zvyšování daní i růstu nezaměstnanosti. Stejně tak kritizovali, že jejich prezident se namísto Francii věnuje fantasmagorickým plánům na přebudování EU, které v prvních měsících upoutaly pozornost, ale dnes už prakticky nezajímají nikoho.

Mimochodem – asi i proto Marie Le Penová sice o prsa, ale přece jenom má předstih se svým uskupením Národního shromáždění před Hnutím v pohybu Emanuela Macrona. Pokud zvítězí, může to brát jako své politické i morální vítězství. A mělo by se to tak brát…

A tím přecházím i k prvním střetům. Zatímco náš hlavní čučkař Koudelka vidí za vším spiknutí Vladimíra Putina, Emanuel Macron naprosto ostře obviňuje tým Trumpa, který prostřednictvím svého šéfa kampaně Banona podporuje pravicově radikální strany, tedy i Marie Le Penovou. Vtipné, že? Ne Putin, ale Trump. Ale asi ne tak vtipné, ale reálné. Putin chce s EU spolupracovat, ale její část nechce, zato Trump ostentativně spolupracovat nechce, ale s odporem z části musí.

Samozřejmě, že asi největší předvolební střet jsme zaznamenali v Rakousku, kde týden před volbami bylo puštěné video, mimochodem nikoliv celé, ale týkající se jen dnes již bývalého předsedy rakouských Svobodných, an se idiotsky vychloubá a kecá. Vzhledem k tomu, že se potom konstruktivně dva roky podílel na nesporně úspěšné vládě Sebastiana Kurze, nelze pochopit, proč Kurz jednal tak, jak jednal a v podstatě způsobil odchod SPÖ z vlády, ale zřejmě i pád celé vlády, včetně své osoby příští pondělí, kdy se bude i o něm hlasovat. Hlasy proti účasti SPÖ v rakouské vládě propadaly do nadšení a ministr zahraničních věcí Německa – mimochodem, nesmírně pitomý – Heiko Maas prožíval při komentářích pocity ne nepodobné sexuálnímu vyvrcholení… Stále opakoval, že jednou provždy už nikdy se nesmí jít do koalice se Svobodnými.

Ale naopak veterán německé politiky předseda Spolkového sněmu (CDU/CSU) Wolfgang Schäuble prohlásil, že se Německo vměšovalo do politiky Rakouska, a že šlo o výsledek jednání tajných služeb. Dobré, že? A mimochodem: Opět pro našeho čučkaře ředitele BIS Koudelku, stále vysmátého, prosazeného Bohuslavem Sobotkou (na to nezapomínejme) a bohudík jen plukovníka: Zase tam nefiguruje Putin, ale dokonce spojenecká tajná služba Německa? Jak je to možné, soudruhu plukovníku?

Tak jsme se zasmáli a jdeme dál…

Naopak největší šílenec a fanatik mezi čelnými funkcionáři EU Guy Verhofstadt, chce slyšení se Salvinim ministrem vnitra Itálie a šéfem nové utvářené antiemigrační frakce v EP, jak je to s financováním jeho kampaně ze strany Ruska.

Tady vidíme absurditu těchto voleb… Liberální skupina se svým šéfem je snad nejvíce nenávistná, nejvíce chtějící trestat členy, za azylanty, za domnělá porušení právního státu apod. A v této frakci je ANO Andreje Babiše.

Ale proboha neříkejte hned… A to je jasné, je to vlastizrádce. My jsme to říkali…

Vezměme si u nás oblíbeného Orbána…

Viktor Orbán je stále členem největší frakce lidovců, ovšem s pozastaveným členstvím s odporem ostatních členů skupiny, která prosazuje za svého kandidáta na předsedu komise Manfréda Wernera, který je silně kritický k V4, trvá na tom, aby se masivně přijímali uprchlíci. A bez ohledu na pravdivé okolnosti, které my dávno znali, ale zejména Německo neuznávalo, stojí na straně Ukrajiny, ovšem jaksi na té Porošenkovské, která chce válku s Ruskem, je zcela rozpadlá a fašistická a teď po příchodu Zelenského se začíná obnažovat pravda.

Mimochodem členem lidovecké skupiny je i Sebastian Kurz, kancléř Rakouska, který ač nesporně měl velkou podporu, sice až fanaticky podporoval Manfreda Webera na funkci předsedy Evropské komise, ale možná ke konci příští týdne už bude kancléřem v demisi…

A jinak, vraťme se k Orbánovi, ten si naopak Wernera jako komisaře vůbec nepřeje.

A řekl bych, že jako pointa rozbouřených hladin před euro-volbami působí fakt, že se francouzští politici doslova děsí, kdyby britští zástupci v EP měli i nadále zůstat. Je pravděpodobné, že triumfálně zvítězí Farage se svou nově založenou Brexit Party a zatímco u nás jsem nezaregistroval naprosto žádné reakce, Macronovi úředníci se obávají, že by tito brexitáři dál mohli EU rozkládat.

Všechno je přirozená předvolební hysterie, ale je to možná dáno tím, že my tam nejsme od počátku, takže nás to nebere. Ti, kteří tam od počátku jsou a byli zvyklí na neměnnou koalici lidovců a socialistů po dobu 40 let už téměř nejsou schopni zvládnout fakt, že tato koalice by nezajišťovala vládnutí, ale bylo by zapotřebí přibrat liberály… No a aby ještě otravovali tak tvrdí odpůrci z Velké Británie jako Brexit Party, to je pro Macrona nepřijatelné, ovšem pro Marine Le Penové naopak vítané.

A teď k těm sporům, o kterých jsem začal. Sociálně demokratický lídr z Holandska Timmermans, který mimochodem pro porušování tzv. právního státu zahajuje řízení proti Polsku a Maďarsku, hledá tajné cesty, jak vyloučit koalici s lidovci a hází laso liberálům i zeleným.

A jinak se stále hovoří o nezbytné jednotě v EU.

Dobré, že?

Takže přátelé, asi tak…

Zdroj: vasevec.cz

Vyvadil Jiří