Sergej CHUDIJEV – Poptávka po „zločinech z nenávisti“ převyšuje nabídku

Mnicha Trifona, představeného pravoslavného kláštera Nejmilostivějšího Spasitele na ostrově Vashon ve státě Washington ve Spojených státech, napadl neznámý útočník.

Když byl mnich na benzínové pumpě, všiml si muže, který se k němu blížil a zuřivě zíral na jeho náprsní kříž. „Když uviděl kříž, jako by se zbláznil,“ řekl otec Trifon. Neznámý člověk se přiblížil ke knězi a zeptal se: „Tak co říkáš na Trumpa?“ Otec Trifon, naprosto apolitický muž, odpověděl zmateně: „Nemám ponětí…“ Poté ho výtržník udeřil do obličeje, až mnich upadl. „Nikdy jsem nedostal tak silný úder,“ dodal otec Trifon.

Samozřejmě, že k tomuto incidentu někdo namítne, že se jedná pouze o menší nedorozumění z řádků černé kroniky. Stává se to. V každé zemi výtržníci páchají nesmyslné násilné činy, a to proti různým lidem. Odpovědné orgány pak incident vyšetřují. Stalo se to před mnoha svědky, tvář pachatele lze jasně vidět na záznamech videokamer. Zřejmě ho velmi brzy najdou a odsoudí. Absolutně nevýznamná epizoda, pojďme dále.

Ale co kdyby se obětí útoku nestal představený kláštera Ruské pravoslavné církve v zahraničí, ale zástupce nějaké jiné skupiny?

Nemusíme se ani moc namáhat, protože skandál se slavným hercem Jussie Smollettem, kterého napadli dva bílí chuligáni, kteří vůči němu křičeli urážky, že je černoch a homosexuál, dosud nevyprchal. Tento „zločin z nenávisti“ způsobil značný rozruch. Zraněný herec byl v centru pozornosti veřejnosti, tisk zahltily pobouřené články proti strašlivému rasismu a homofobii, která vzkvétá v Trumpově Americe… A lidé přišli na demonstrace, aby mu ukázali svoji podporu.

Někteří senátoři tento útok nazvali „moderním pokusem o Lynchův soud“ a Kongres vyzval k vypracování speciálního „zákona proti lynčování“. Prezident Trump pak útok označil za „hrozný“.

V Kanadě se nedávno odehrála událost, při níž nikdo nikoho vůbec neurazil – puberťáci z katolické školy se pouze pohrdavě ušklíbli nad Indem oblečenému v národním kroji, který hrál na buben. Později se ukázalo, že se Ind choval nepřístojně, nicméně chlapce již celý anglicky mluvící svět stigmatizoval jako zlé a nenávistné rasisty.

Otázka zní: můžeme očekávat podobnou reakci v případě otce Tichona?

Zdá se, že jde zjevně o útok na osobu kvůli její příslušnosti k určitému náboženskému a národnímu společenství, tedy kvintesenci „zločinu z nenávisti“. Postarší a naprosto neškodný člověk byl vystaven nevyprovokovanému útoku kvůli skutečnosti, že jeho vzhled a oděv prokazoval, že je knězem Ruské pravoslavné církve.

Najdeme ve stejných informačních zdrojích pobouřené články proti rusofobii a christianofobii? Spatříme obviňující gesta směřující k médiím, která celé měsíce vymývají mozky čtenářů ve věci imaginární spolupráce zrádce Trumpa s těmi hroznými, podlými a mazanými Rusy, kteří se pokusili zaútočit na americkou demokracii?

Propukne masivní kampaň, během které bude Hollywood obviněn z nenávisti skrze obrazy ruských (nebo ještě konkrétněji ruských pravoslavných) darebáků? Tak jako ve filmu „Jack Ryan: V utajení“, kde se spící agenti ukázali být horlivými ortodoxními věřícím a vydali se zničit Ameriku poté, co si přečetli výňatek z biblické knihy „Jeremjáš“ v pravoslavném chrámu, v němž se hovoří o Božím hněvu, který sesílá na hříšné království?

Pravoslavná církev je jako celek ve filmu prezentována jako nástroj pro zločinecké protiamerické aktivity. Začnou média a Hollywood platit a činit pokání, lézt na kolenou, vyhazovat všechny podezřelé z toho, že jsou nepřátelští vůči Rusům nebo pravoslavným věřícím? Budou přísahat, že už to nikdy neudělají? Tedy dělat přesně to, co dělají, když na ně padne podezření, že jsou nepřátelští vůči některým jiným skupinám?

Nikoliv, takovou masivní kampaň neuvidíme. Možná, že na tento případ poukáže některý z amerických konzervativců, ale nic podobně rozsáhlého, jako v případě Jussie Smolletta rozhodně neproběhne.  

Proč taková asymetrie? Odpověď je zcela zřejmá: mluvit o „boji proti nenávisti“ znamená použít propagandistickou zbraň. A zbraně se přeci používají proti nepříteli, nikoliv proti sobě! Odsuzování „nenávisti“, „atmosféry nenávisti“, „propagandy nenávisti“ či „nenávistníků“ je rétorické cvičení charakteristické pro konkrétní politické prostředí. Pro toto prostředí pak kněz a ještě dokonce z pravoslavné církve (ba navíc ruské!) rozhodně nemůže být obětí „zločinu z nenávisti“.

Za „zločiny z nenávisti“ lze označit ty přečiny – a pouze je! – které mohou být využity k démonizaci konzervativních, křesťanských sil a naopak prosazování progresivní liberální ideologie.

Pokud někdo napadne homosexuála, pak se jedná o zločin z nenávisti, projev homofobie a každý, kdo nesdílí liberální názory, je za tento útok také vinen. Konzervativní křesťané se na útoku samozřejmě nepodíleli, navíc ho bezpodmínečně odsuzují – jenže vzhledem k tomu, že považují Smollettův životní styl za hříšný, jsou vinni tím, že vytvořili nenávistnou atmosféru, kterou zločinci zneužili. Musí si uvědomit svou vinu a přehodnotit své názory. Nechtějí? Právě tím dokazují, že jsou zlí nenávistníci, které by všichni upřímní a humánní lidé měli rozhořčeně odsoudit.

Funguje tento princip i obráceně? Tedy že „za napadení kněze nesou odpovědnost ti, kdo se kriticky vyjadřují o křesťanství“? Samozřejmě, že nikoliv. Protože zde se přece nejedná o princip. Je to propaganda!

Jakýkoli nesouhlas s liberální ideologií – bez ohledu na to, v jaké umírněné, zdvořilé a akademické formě ho vyjádříte – je považován za projev „nenávisti“, který vede ke „zločinům nenávisti“. Svévolně násilné útoky na nepřátele ideologie jsou naopak projevem spravedlivého odporu vůči nelidskému zlu, který samozřejmě nemůže vést k trestným činům.

Vraťme se však ke Smollettovi, jehož napadli homofobové. Šetřením bylo zjištěno, že Smollett tento útok jednoduše zfalšoval, podplatil dva chudé imigranty z Nigérie, aby ze sebe udělali zločince. V jejich domě našli masky a oblečení, které měli útočníci na sobě.

To aamozřejmě v žádném případě neznamená, že homosexuálové nečelí útokům. Každý se může stát obětí trestného činu. Jen poptávka po „zločinech z nenávisti“ převyšuje nabídku – a není to poprvé, kdy jsou tyto zločiny zfalšovány.

Upřímná a nezkušená osoba může na tento přístup lehce naletět: vždyť přeci odsuzuješ nenávist a násilí? Pak musíš mašírovat s námi a pod našimi prapory!

Měli bychom si ale uvědomovat, že se jedná o lživou manipulaci.

(překlad vlastní)

Originál: Сергей Худиев - Спрос на «преступления ненависти» превышает предложение vyšel 24. dubna 2019 na vz.ru.

Zdroj: vz.ru

Chudijev Sergej