Tomáš VYORAL - Evropská komise dodá objektivní informace o EU pro projekt EUforka. Rektor si plete „objektivitu“ s PR. Objektivní info o Rusku a USA by žádal u jejich ambasád?

Autor se nemohl ubránit úsměvu, když poslouchal slova rektora olomoucké univerzity, jež se zapojuje do nové euro-propagandistické akce.

Nový projekt EUforka iniciovala Palackého univerzita v Olomouci a zapojila se do něj řada českých univerzit. „Naším cílem je zprostředkovat objektivní informace o Evropské unii obecně a zprostředkovat objektivní informace o mechanismu eurovoleb,“ uvedl mimo jiné rektor Jaroslav Miller v rozhovoru pro Český rozhlas Plus.

Když rektor nerozumí rozdílu mezi „objektivními“ informacemi, PR a propagandou

Objektivní informace. To zní na první pohled hezky. Pominu-li fakt, že by univerzity měly být apolitické (a EU je extrémně politický projekt), kde EUforka ony „objektivní informace“ získá? „Musím s radostí říci, že většina českých státních institucí ten projekt EUforka uchopila až s nadšením. A právě ministerstvo zahraničí nebo zastoupení Evropské komise v ČR se zavázaly, že budou dodávat objektivní informace o Evropské unii a my je budeme nějakým způsobem zprostředkovávat dál.“

A třeba objektivní informace o Číně si pan rektor sežene od čínské ambasády, o Rusku od ruské a o USA od té americké? Když se mu k objektivitě tedy zavážou, to dá rozum. Tohle přece nemůže myslet vážně člověk, který chce veřejnost vzdělávat v oblasti povědomí o EU. Tedy, neplete-li si vzdělávání s PR nebo propagandou. Od ní se však pan rektor důrazně distancuje a nemám důvod mu nevěřit. V tom případě je ale evidentně v této oblasti zcela nekompetentní.

„A naše zkušenost říká, že tyto stránky si vyhledávají lidé, kteří chtějí mít přímý přístup k objektivním informacím a do této doby ho postrádali,“ uvedl k cílové skupině. To se nám nedostává „objektivních informací“ z etablovaných médií nebo z těch veřejnoprávních? Řekl bych, že kouzlem nechtěného pan Miller tak trochu střelil do vlastních řad. Za tohle pochvala nebude.

V čem spatřuje problém ohledně (dez)informování o EU?

„Je to takové jako vrstvení těch postupných fake news, od těch žárovek slavných, po příkony, výkony vysavačů až po křivé banány. Ten důvod ale, proč jsme se rozhodli právě nyní, na jaře, jsou eurovolby, které nepochybně budou pod palbou různých propagandistů. A my jsme se rozhodli, že nastal čas, aby občan České republiky měl možnost se seznámit s objektivními informacemi o Evropské unii,“ uvedl.

Nechci být moc šťoura, ale díval jsem na „Euromýty“ na webu zastoupení Evropské komise v ČR. A omezení příkonu vysavačů (který evidentně dle fyzikálních zákonů jejich výkon/sání ovlivní – ač nejen on) nebo „postupné stažení klasických žárovek se žhavícím vláknem z trhu“ EU skutečně nařídila. Tudíž co je na těchto příkladech za fake news? Pan rektor, který by rád šířil osvětu proti fake news, je sám šíří.

Prostor dostanou politici, co nebudou lhát… Nebo spíše ti, co mají správný pohled?

Na dotaz, zda budou v rámci projektu dávat prostor všem politikům, i těm, kteří chtějí vystoupit z EU a jsou k ní kritičtí, Miller odpověděl: „Budeme, ano, ale předpoklady jsou dva. Ten první předpoklad je, že to je společný projekt českých univerzit. To znamená, na tohleto politici musí přistoupit. A za „bé“ nesmí lhát. Zcela prostě a jednoduše.“

Moderátora zajímalo, jak to budou ověřovat a kontrolovat? „No tak lež se asi pozná poměrně přesně a politik, který tyto tendence bude mít, tak v tom programu prostě nebude,“ reagoval Miller.

Možná mi něco nedochází, ale když se „lež asi pozná poměrně přesně“, tak na co potřebujeme nějakou EUforku a pana Millera? Nebo to pan rektor myslel tak, že „oni“ (pan rektor, EUforka, Elfové, Euhodnoty… a nevím kdo ještě) lež poznají, zatímco my obyčejní nikoliv?

Zdroj: prima.iprima.cz

Vyoral Tomáš