Lisa DU, Ayaka MAKI – Velký Bratr nespí aneb tyto kamery odhalí zloděje ještě předtím, než něco ukradne

Sleduje vás to a ví, že dojde ke zločinu ještě dříve, než k němu dojde.

Japonský startup Vaak vyvinul software pro umělou inteligenci, který vyhledává potenciální zloděje – využívá k tomu záběry z bezpečnostních kamer s potenciálně podezřelou řečí těla, především neklidem a nervozitou.

Zatímco je nám umělá inteligence obvykle představována jako chytrý osobní asistent nebo auto s vlastním řízením, ukazuje se, že lze této technologie docela dobře využít k identifikaci nezákonného chování. Obdobně jako ve scéně z filmu „Zpráva o menšinách“ algoritmy analyzují bezpečnostní záběry z kamer a upozorňují zaměstnance na potenciální zloděje prostřednictvím aplikace pro chytré telefony. Cílem je prevence – pokud se ke konkrétní osobě někdo přiblíží a zeptá se, zda nepotřebuje pomoc, je tu velká šance, že se krádež nikdy nestane.

Ilustracni foto

Vaak minulý rok plnil hlavní titulky, když pomohl chytit zloděje v samoobsluze v Jokohamě. Vytvořil svůj software v obchodě jako testovací případ, který zachytil dříve nezjištěnou krádež. O pár dní později byl pachatel zatčen.

Myslel jsem si: skvělé, konečně!“, řekl zakladatel firmy Vaak Ryo Tanaka. „Udělali jsme důležitý krok směrem ke společnosti, v níž bude možné zabránit kriminalitě pomocí umělé inteligence.“

Podle zprávy společnosti Tyco Retail Solutions přicházejí světové maloobchodní řetězce kvůli krádežím o přibližně 34 miliard dolarů ročně (2017). Jedná se o historicky největší ztrátu. I když se jedná pouze o přibližně 2 procenta příjmů, může to znamenat obrovský rozdíl v odvětví vyhlášeném svými nízkými maržemi.

Příležitost je obrovská. Očekává se, že letos maloobchodníci investují až 200 miliard dolarů do nových technologií, jak tvrdí Gartner Inc.

Pokud se zaměříme na mnoho prodejců ať už v USA nebo v Británii, budou v obchodě určitě mít velmi často kamery CCTV nebo nějakou jinou jejich obdobu,“ říká Thomas O’Connor, analytik maloobchodního prodeje společnosti Gartner. „Je jich využíváno propojením s analytickým nástrojem, který pak může provést vlastní analýzu efektivnějším způsobem.“

Vzhledem k tomu, že se jedná o bezpečnost, požádali maloobchodníci dodavatele softwaru umělé inteligence jako je Vaak nebo londýnská společnosti „Třetí oko“ (Third Eye), aby používání systémů proti krádežím nezveřejňovaly. Je však možné předpokládat, že několik velkých obchodních řetězců v Japonsku již tuto technologii v nějaké formě zavedlo. Vaak podle Tanaky jednal s největším veřejně obchodovaným řetězcem obchodů a drogerií v Japonsku.

Velké maloobchodní sítě již před časem přijali technologii umělé inteligence, která jim pomáhá podnikat. Kromě řízení zásob, optimalizace dodávek a dalších potřeb podniků fungují algoritmy umělé inteligence na webových stránkách. Analyzují též obraz a videa, jako je například Echo Look společnosti Amazon.com Inc., která poskytuje uživatelům módní rady.

Zatím pořád jen objevujeme všechen tržní potenciál,“ říká Tanaka. „Chceme působnost společnosti i nadále rozšiřovat.“

Společnost Vaak byla založena v roce 2017 a v současné době testuje svůj software v několika desítkách obchodů v Tokijské oblasti. Společnost začala tento měsíc prodávat verzi svého softwaru pro detekci krádeží, kterou připravila na trh. Jako cíl si stanovila obsluhovat do tří let 100 000 prodejen po celém Japonsku. Obdržela k tomu 50 milionů jenů (450 000 dolarů) na financování z fondu umělé inteligence společnosti SoftBank Group Corp.

To, co dělá detekci krádeží na bázi umělé inteligence výhodné je, že většina hardwaru, tedy bezpečnostní kamer, je obvykle již na místě.

V podstatě se jedná o něco, co bylo po desetiletí využíváno, ovšem jen sporadicky,“ řekla Vera Merkatzová, manažerka pro rozvoj podnikání společnosti Third Eye. Společnost byla založena v roce 2016 a nabízí služby podobné Vaaku na britském trhu, kde má smlouvu s velkým řetězcem prodejen potravin. „Třetí oko“ se snaží expandovat také do Evropy.

Schopnost detekovat a analyzovat neobvyklé lidské chování má také jiné aplikace. Vaak vyvíjí samoobslužný systém založený na videu a chce nahrávky používat ke shromažďování informací o tom, jak spotřebitelé v obchodě komunikují s jednotlivými produkty, aby obchodům pomohli umisťovat produkty ještě efektivněji. Kromě maloobchodního prodeje Tanaka předpokládá použití video-softwaru také ve veřejných prostorách – měl by odhalovat podezřelé chování nebo pokusy o sebevraždu. Merkatzová také uvedla, že ji oslovily společnosti zabývající se řízením bezpečnosti, které chtějí využívat vlastní technologie umělé inteligence.

Potenciál je hodně široký, dá se totiž použít také mimo prevenci krádeží v maloobchodě,  například ve výrobě nebo jiných typech marketingu,“ dodává Hiroaki Ando, poradce pro maloobchod ze společnosti Ernst & Young Advisory & Consulting Co. v Tokiu.

(překlad vlastní)

Originál: Lisa Du, Ayaka Maki: These Cameras Can Spot Shoplifters Even Before They Steal vyšel 4. března 2019 na bloomberg.com.

Zdroj: bloomberg.com

Du Lisa