Andrej REZČIKOV - Zvěrstva v ukrajinské armádě: Naši „spojenci“ jsou demoralizovanou sebrankou banditů. Pěkná vizitka Porošenkovy junty

Autor líčí několik mimořádných případů v ukrajinské armádě, které jsou pouze vrcholem ledovce rozkladu ukrajinských ozbrojených sil nebezpečných nejen sobě samým.

Ukrajinští vojáci zastřelili svého velitele za to, že od nich vyžadoval, aby přestali pít. Tento mimořádný případ zveřejnilo operativní velení Doněcké lidové republiky. Podobné konflikty se ovšem nestaly poprvé, pouze ukrajinské vojenské vedení se je vždy snaží ututlat. Co je důvodem tohoto hrozivého trendu a proč v průběhu času problémy v řadách ukrajinských ozbrojených sil stále přibývají?

Vojáci 128. samostatné horské pěchotní brigády ozbrojených sil Ukrajiny zastřelili svého velitele za pranýřování jejich pití alkoholu. Na tento incident, k němuž došlo předminulou středu, upozornil následující sobotu oficiální mluvčí operativního velitelství vojsk samozvané Doněcké lidové republiky (DLR) Eduard Basurin. Podle jeho slov zastřelený velitel nadporučík Sloboda nachytal během noční obchůzky pět opilých vojáků z čety prvního praporu.

Pokárání velitele čety nemělo žádný účinek a během verbální roztržky se dva seržanti chopili střelné zbraně a z blízkosti vypálili na svého velitele,“ uvedl Basurin.

Informační blokáda

Podobné případy se nedostávají do oficiálních zpráv, protože velení ukrajinské armády „nechce seznamovat veřejnost s nepořádky“, jaké se vyskytují v ozbrojených silách Ukrajiny.

Lidé se o nich dozvědí jen náhodou. V loňském roce šokoval Ukrajinu příběh o tom, jak blízko Marinky v Doněcké oblasti, kde se nachází zóna tzv. „Operace sjednocených sil“ ukrajinské armády, v důsledku krutého bití velitelem Andrejem Muraškinem, přezdívaným Murčik, zemřel rozvědčík z 28. mechanizované brigády Jaroslav Gavriljuk. O tomto mimořádném případu získaly sdělovací prostředky informace od vojáků, kteří komunikovali s novináři pod podmínkou anonymity. Ukázalo se, že Murčik často bil své podřízené, aby je naučil poslušnosti, jak sám říkal.

Oznámená vražda ve 28. mechanizované brigádě je ukázkou ostudných případů, jaké bohužel nastávají v ukrajinských ozbrojených silách. Tyto události podkopávají autoritu ukrajinské armády a zpochybňují profesionalitu a řádnost některých velitelů,“ uzavírá ukrajinský tisk.

Ve stejném roce 2018 vyšlo najevo, že vojáci ukrajinských ozbrojených sil zabili kolegu za to, že odmítl „skočit pro vodku“. K incidentu došlo na místě dislokace vojenské brigády v zóně Operace sjednocených sil u obce Toškovka v Luhanské oblasti. Armádní velení se přitom za každou cenu snažilo tento zločin utajit. V lednu letošního roku byla v jednom z domů doněcké oblasti kontrolované Kyjevem nalezena mrtvá těla důstojníků ukrajinské armády se známkami násilné smrti zastřelením. Podle předběžné verze vznikl v průběhu pitky konflikt, který přerostl v tasení zbraní a přestřelku.

Obrovské vnitřní ztráty

Podle stavu k prosinci roku 2018, čili za dobu 4,5 roku od začátku ozbrojeného konfliktu v Donbasu, došlo v ukrajinské armádě k nevynuceným ztrátám více než deseti tisíc lidí. Oznámil to ukrajinský vojenský žalobce Anatolij Matios. Podle vojenských psychologů je násilí v ukrajinské armádě způsobeno nedostatkem motivace ke službě a nekontrolovanými odvody lidí, kteří nejsou způsobilí k držení zbraně pro své zdravotní či psychické problémy.

Pro nedostatek disciplíny nedodržují ukrajinské ozbrojené síly ani své závazky ve věci příměří. Jak v sobotu oznámil představitel velitelství lidových milicí DLR Daniel Bezsonov, velitelé čet a rot ukrajinských ozbrojených sil ignorují rozkazy velení. Situaci podle něj mohou změnit tvrdá opatření proti těm, kdo porušují příměří. 

Jinak zůstane společná dohoda o dodržování „jarního příměří“ jen prázdným prohlášením. Na druhé straně my dodržujeme naše závazky dané režimem příměří,“ řekl Bezsonov. 

Člen poradního sboru ruských důstojníků Alexandr Perendžiev je přesvědčen, že základem podobných jevů je celý komplex příčin. Hlavní však je, že ukrajinská armáda není disciplinovaná a řízená struktura, nýbrž rozkládající se organizace lidí bez morálky a neochotných plnit elementární normy respektu k velitelům.

Mimoděk začínám srovnávat ukrajinské ozbrojené síly a národní prapory s teroristickými bandami, jaké byly u nás v Čečensku. Přibližně stejný systém disciplíny a řízení. Oddělené skupiny se mohly kdykoliv trhnout, zabít své velitele a tak podobně,“ sdělil Perendžiev novinám Rozhledy.

Horší než teroristé 

Perendžiev připomněl, že mezi vojáky ukrajinské armády je populární praxe natáčet svá zvěrstva na videokamery. Čečenští povstalečtí bojovníci svého času dělali totéž, aby šířili strach přes internet. „Krutost ukrajinským vojákům rozhodně nechybí. Natáčeli, jak řezali zajatce kotoučovou bruskou. To vše vypovídá o tom, že ukrajinská armáda je ve skutečnosti rozložená sebranka banditů, která se sice dosud nazývá armádou, ale už jí ve standardním slova smyslu není,“ tvrdí expert. 

Podle jeho slov se na Západě i na samotné Ukrajině stále tvrdí, že Kyjev na východě země bojuje proti „separatistům a teroristům“ podporovaným Ruskem, ale „je nutné říci, že naopak Donbas se brání před touto zběří teroristických a zločineckých band“. 

Jestliže tito zločinci zabíjejí i své velitele, co asi budou dělat s civilisty a opolčenci, pokud se dostanou na svobodné území Donbasu? O jakém dodržování základních lidských principů tu může být řeč? A pokud se oficiální Kyjev nesnaží zavést pořádek do své vlastní armády, potom sám je součástí této zločinné organizace a tvoří její vrchol. Armáda je zrcadlem vlády a přímo ukazuje, jaký je stav věcí v zemi,“ řekl Perendžiev.

Proč Porošenka, když jede na Donbas, obklopují američtí ozbrojenci ze soukromých vojenských sborů? Hlídá ho téměř celý prapor. Porošenko se prostě musí jistit i před svou vlastní armádou. Jak by ne. Ví moc dobře, co to je za armádu a jak s ním v kteroukoli chvíli může naložit,“ uzavírá Alexandr Perendžiev. 

Zdroj: protiproud.cz

Rezčikov Andrej