Soeren KERN - Multikulturalismus a transformace Británie v roce 2018: část I (leden – březen)

Muslimská populace Británie překročila v roce 2018 hodnotu 4,2 milionu. Podle údajů extrapolovaných z nedávné studie o růstu muslimské populace v Evropě tvoří muslimové v Británii přibližně 6,3 % z celkové populace 64 milionů obyvatel. V reálném vyjádření tak má Británie po Francii a Německu třetí největší muslimskou populaci v Evropské unii.

Rychlý růst britské muslimské populace lze připsat imigraci, vysoké porodnosti muslimských žen a konverzím k islámu.

Islám a s islámem související problémy, všudypřítomné v Británii v roce 2018, lze rozdělit do několika tematických skupin:

1) Islámský extremismus a bezpečnostní důsledky existence britských džihádistů.

2) Pokračující šíření islámského práva šaría.

3) Pohlavní zneužívání dětí muslimskými gangy.

4) Začlenění muslimů do britské společnosti.

5) Selhání britského multikulturalismu.

LEDEN 2018

1. ledna. Čtyři britští džihádisté, kteří byli odsouzeni na doživotí za plánování velkého teroristického útoku v Birminghamu, získali podle zpráv získaných na základě zákona o svobodném přístupu k informacím právní pomoc ve výši téměř 800 000 liber (900 000 eur) k pokrytí své neúspěšné obhajoby. Khobaib Hussain, 25 let, Naweed Ali, 30 let, Mohibur Rahman, 33 let a Tahir Aziz, 38 let, dostali na platby advokátům 790 485 liber. Přibližně 635 822 liber bylo zaplaceno obhájcům. Každý obžalovaný byl u soudu zastoupen královským radou (QC, Queen's Counsel) a dalším advokátem. Ještě však nejsou vyúčtovány všechny platby, konečná hodnota bude pravděpodobně ještě vyšší.

3. ledna. Podle Asociace ředitelů organizací pečujících o děti stojí v Británii každý dětský migrant bez doprovodu daňové poplatníky ročně 67 634 liber. Náklady zahrnují 50 716 liber za bydlení a náklady spojené s péčí, 4 805 liber za vzdělávání, 3 915 liber za zdravotní péči a 3 826 liber na sociální pracovníky. Za každého osamělého dětského migranta platí Rady obvykle 440 liber za tlumočníky a dětské obhájce, za výuku anglického jazyka 480 liber, za stomatologa 70 liber a za registraci u lékaře 20 liber. Statistiky ministerstva vnitra ukazují, že v Británii je v současné době nejméně 4 500 mladých lidí bez doprovodu, kteří žádají v Británii o azyl - a stojí daňové poplatníky více než 300 milionů liber ročně. Radnice jsou právně odpovědné za veškeré náklady spojené s těmito dětmi v péči, dokud nedosáhnou věku 25 let.

4. ledna. Policisté v Nottinghamu, vyšetřující prodej nelegálních cigaret, obchodování s drogami a obchodování s lidmi byli varováni, aby dali ruce pryč od “kurdské ulice“ o které se říká, že je pod kontrolou gangsterů ze Středního východu. Konstábl Lee Wilson řekl Magistrátnímu soudu v Nottinghamu:

Pašovaný tabák je používán k financování kriminality, především dodávek drog a obchodování s lidmi. Kurdští organizovaní zločinci jej využívají k financování kriminality v oblasti Radford Road a nabídli nám 5 000 liber měsíčně (5 500 eur), pokud prodej pašovaného tabáku přestaneme vyšetřovat. Když jsme v této ulici zasahovali se služebním psem, tak nám bylo jasně řečeno, že 'policie na této ulici není vítána'. Ulice byla označena jako 'kurdská ulice'.“

5. ledna. Náměstek ministra vnitra pro bezpečnost Ben Wallace připustil, že britská vláda ztratila přehled o tom, kde na Blízkém východě bojují stovky Britů v džihádistických skupinách. V pořadu Today rozhlasové stanice BBC Radio 4 prohlásil, že asi polovina z odhadovaných 850 lidí z Velké Británie, kteří odešli do Sýrie a Iráku, se vrátila domů, ale vláda “neví kde“ hledat ty, kteří v tomto regionu ještě zůstali.

8. ledna. Rabbnawaz Ali z Leedsu byl odsouzen k 19 měsícům vězení poté, co se přiznal k rasově agresivnímu chování, žhářství, útoku a zločinnému jednání. Korunní soud v Leedsu si vyslechl, jak Ali vyhrožoval, že zabije skupinu vojenských kadetů ve věku 12 až 16 let a vyhodí do povětří kasárna Royal British Legion. Soud také vyslechl, že Ali byl diagnostikován jako paranoidní schizofrenik. Soud mu nařídil, aby podstoupil psychiatrickou léčbu podle zákona o duševním zdraví v kombinaci s trestem odnětí svobody na 19 měsíců.

12. ledna. Northumbrijská policie zahájila vyšetřování útočných a urážlivých komentářů na sociálních sítích, týkajících se operace Shelter, to je policejního vyšetřování sexuálního vykořisťování dívek a žen ve West Endu v Newcastlu muslimským sexuálním gangem. Policie obdržela stížnost poté, co se na Facebooku objevila řada komentářů. Komentáře se týkaly rasy a náboženství pachatelů. Po zahájení vyšetřování začali policisté sledovat šest lidí zodpovědných za komentáře, které byly považovány za urážlivé a potenciálně trestné. Northumbrijská policie varovala uživatele těchto stránek na Facebooku, že útočné a urážlivé komentáře nebudou tolerovány.

13. ledna. Britská armáda spustila novou reklamu, nazvanou “Neopouštím svou víru“ (Keeping My Faith), která ukazuje modlícího se muslimského vojáka. Tato reklama byla nejnovější v kampani armády “Jsme jedna parta“ (This is Belonging), která sděluje rekrutům, že mohou být emocionální a rovněž uklidňuje homosexuály, že pokud se přihlásí, budou přijati. Tyto reklamy byly kritizovány některými komentátory, včetně plukovníka Richarda Kempa, který uvedl, že nová kampaň ukazuje, že armáda “je nucena jít cestou politické korektnosti“. Generálmajor ve výslužbě Tim Cross k tomu řekl, že rekruti potřebují především vědět, že “nebudeme změkčilí a nehodláme být k lidem milí.“

16. ledna. Vládní inspektoři našli vážné nedostatky na islámské základní denní škole Olive Tree Primary School v Lutonu, která vyučuje téměř 80 žáků ve věku od pěti do jedenácti let. Inspektoři našli “nevhodné knihy“, které “nepodporovaly britské hodnoty“. Zpráva také vyvolala obavy ohledně zdravotních a bezpečnostních norem ve škole:

Žáci si do školy přinášejí vlastní jídlo, protože škola nemá k dispozici vlastní jídelnu, která by žákům poskytovala stravování. Žáci si umývají příbory v umyvadlech na toaletách, kde je k dispozici pouze vlažná voda. Žáci nemají nezbytné prostředky k zajištění hygieny na toaletách. Chlapci nemají toaletní papír, mýdlo a ručník, na toaletě nezbytný. Musí žádat o toaletní papír dospělé ve třídě. Děvčata vyhazují jídlo z oken toalety a zbytky potravin pak hnijí na bezpečnostních mřížích. Na dívčích toaletách byl až u stropu odhozený toaletní papír a byl tam ponechán.“

17. ledna. Mohammed Akhtar, 50 let, z ulice Hartmann Street v Accringtonu, se přiznal k sexuálnímu útoku na ženu v areálu veřejného bazénu ve sportovním centru Mercer Hall v Great Harwoodu. Akhtarův advokát Raj Chopra, řekl, že otec pěti dětí se hluboce stydí a je mu velice trapné jít k soudu, ale prohlásil, že jeho soudní vykázání ze všech plaveckých bazénů, kde jsou přítomny ženy, by bylo “drakonické“. Chopra dodal: “Probační služba považuje Mohammeda Akhtara za osobu s nízkým rizikem spáchání dalšího trestného činu. Byl to bezvýznamný incident, na který lidé za dva nebo tři dny zapomněli.“ Tato poznámka vyvolala rozruch v soudní síni. Akhtar byl na dobu 12 měsíců vykázán ze všech plaveckých bazénů v hrabství Lancashire a na dva roky byl zařazen do registru sexuálních delikventů.

19. ledna. Adil Sultan, 39letý Pákistánec žijící v Middlesbroughu, byl odsouzen na 17 měsíců do vězení za sexuální zneužívání dítěte. Když Sultan přitáhl pozornost lovců pedofilů, Strážců severu (Guardians of the North), tak předstíral, že je mu 25 let a používal falešné jméno. Byl zatčen, když cestoval do Sunderlandu, aby se kvůli sexu setkal se 14letou dívkou. Soud si vyslechl, že Sultan věřil, že sex s mladými dívkami “je naprosto v pořádku“. Sultanův obhájce řekl, že by bylo pro něj nebezpečné vrátit se do Pákistánu a že v Británii požádá o azyl.

22. ledna. Amena Khan, britská blogerka, která se stala první modelkou vystupující v hidžábu v reklamní kampani propagující vlasovou kosmetiku, přerušila spolupráci se společností L'Oréal Paris poté, co se ukázalo, že na twitteru často publikovala své protiizraelské názory.

24. ledna. Rada hrabství Lancashire ustoupila po pohrůžce soudní žalobou ze svého rozhodnutí, že školy by měly přestat používat halal maso ze zvířat poražených bez omráčení. V říjnu 2017 Rada hrabství schválila ukončení dodávek halal masa do škol ze zvířat, která před porážkou nebyla omráčena - s výjimkou drůbeže. Rada mešit v hrabství Lancashire (Lancashire Council of Mosques, LCM) pohrozila, že bude žalovat radu hrabství, protože tento problém odpovídajícím způsobem nekonzultovala s muslimskou komunitou. Rada následně své rozhodnutí zrušila a uvedla, že současné dodávky halal masa ze zvířat poražených bez omráčení do 27 škol v celém hrabství budou pokračovat.

24. ledna. Britská vláda odmítla petici, vyzývající k přijetí zákona o svobodě projevu, který by uzákonil právo občanů na svobodu projevu bez zásahu vlády. Petice uvedla:

Vláda již několik let porušuje nejzákladnější práva lidí svobodně hovořit o různých záležitostech tím, že považuje tuto řeč za „útočnou a urážlivou“ a „nenávistnou“, a prohlašuje, že takovou řeč, dokonce i na internetu, může trestat pokutou, nebo i vězením. Je to urážlivé.“

Požadujeme zákonné právo na svobodný projev, a to v zákoně, který ukončí smutnou představu, že za 'nenávistnou a urážlivou řeč' lze lidi věznit a obviňovat. Stručně řečeno, zákon musí kodifikovat právo občanů ke svobodě projevu bez zásahu vlády.“

Myšlenky musí bojovat s jinými myšlenkami argumentací, nikoliv s násilím. Samozřejmě to neznamená, že by měly být současné zákony kriminalizující 'nenávistné projevy' zrušeny.“

Vláda odpověděla:

Vláda je odhodlána prosazovat svobodu projevu a legislativa k ochraně těchto základních práv je již zavedena. Tato svoboda však nemůže být ospravedlněním ubližování jiným a šíření nenávisti...

Trestným činem z nenávisti je jakýkoli trestný čin, například útok nebo zlovolná komunikace, která je chápána [zdůrazněno], jako nepřátelství nebo předsudek vůči osobě na základě skutečné nebo vnímané rasy, náboženství, sexuální orientace, zdravotního postižení nebo transgender identity.“

25. ledna. Sara Khan byla jmenována vedoucí nově vytvořené vládní komise pro boj proti extremismu. Sara Khan, aktivistka bojující za práva žen, řekla:

Vytvořím komisi, která bude přímo bojovat proti extremismu ve jménu našich společných hodnot, základních svobod a lidských práv. Hořím touhou spolupracovat s těmi lidmi v naší zemi, kteří uznávají škodlivost a nebezpečí extremismu existujícího v naší společnosti.“

Podávám vám ruku ke spolupráci při podpoře činnosti komise při budování Británie, která bude bránit naši rozmanitou zemi a zároveň bude demonstrovat nulovou toleranci vůči těm, kteří prosazují nenávist a kteří se nás snaží rozdělit.“

Muslimské skupiny Saru Khan okamžitě vyzvaly, aby odstoupila kvůli její podpoře protiteroristické strategie ministerstva vnitra známé jako Prevent, o které kritici tvrdí, že se nespravedlivě zaměřuje na muslimy. Petice z kampaně proti islamofobii organizace Mend (Muslim Engagement and Development) uvedla, že jmenování Sary Khan “dále poškodí vztahy mezi vládou a muslimskými komunitami“. Baronka Sayeeda Warsi, která se stala jako první muslimka ministryní britské vlády, uvedla, že mnozí britští muslimové považují Saru Khan za “hlásnou troubu“ vlády a varují před “ničivými a nebezpečnými hrami“, které se tu hrají.

25. ledna. Podle čtvrtletní statistiky kriminality zveřejněné v Průzkumu kriminality pro Anglii a Wales (Crime Survey for England and Wales, CSEW) za 12 měsíců do září 2017 vzrostl počet zločinů spáchaných s použitím nožů o 21 % a počet zločinů spáchaných s použitím střelných zbraní se zvýšil o 20 %. Vedení policie uvedlo, že nárůst trestné činnosti - včetně 32% nárůstu vloupání do bytů a 18% nárůstu trestných činů souvisejících s vozidly, spolu s prudkým nárůstem násilné trestné činnosti - znamená obrat po více než 20 let trvajícím poklesu počtu trestných činů v těchto kategoriích.

25. ledna. Podle nových statistik získaných na základě zákona o svobodném přístupu k informacím jsou stovky zločinů zahrnujících zločiny ze cti a nucená manželství v Londýně nepotrestány. Údaje ukázaly, že policie v letech 2015 až 2017 zaznamenala v hlavním městě 759 trestných činů ze cti a 265 nucených sňatků, avšak pouze 138 osob bylo obviněno. Statistika také ukázala, že počet stíhání, jak násilí ze cti, tak i vynucených manželství, během posledních tří let klesl. Diana Nammi, výkonná ředitelka organizace pro práva íránských a kurdských žen, která obětem poskytuje útočiště, uvedla:

Vzhledem k tomu, že zločiny ze cti jsou páchány vlastní rodinou a komunitou oběti, existuje obrovský tlak na oběti, aby upustily od ohlášení těchto případů policii, a oběti se již spravedlnosti velmi často nedovolají. Londýn nesmí být bezpečným útočištěm pachatelů těchto hrozných a škodlivých zločinů. Potřebujeme vidět mnohem vyšší aktivitu primátora Londýna k řešení násilí založeného na 'cti'.“

26. ledna. Podle policejních údajů získaných prostřednictvím žádosti podané na základě zákona o svobodném přístupu k informacím došlo v roce 2017 v Londýně k rekordnímu počtu útoků kyselinou. Metropolitní policie v Londýně zaznamenala 465 takových útoků v roce 2017, 395 v roce 2016 a 255 v roce 2015. Počet útoků se během šesti let zvýšil šestinásobně. Nejvyšší počet útoků kyselinou zažila čtvrť Newham, stejně jako každý rok od roku 2013, v roce 2017 jich bylo 85. Sousední čtvrť Barking and Dagenham se umístila, jako každý rok na druhém místě.

26. ledna. Soudkyně pohrozila zavřením 17letého islamisty z Ilfordu do vězení, pokud jeho rodina neprokáže, že dělá vše, co je v jejích silách, aby mu zabránila v propagaci džihádu. Mladík přiznal, že vytváří letáky s názvem “Stát se mučedníkem pro Alláha“, které byly nalezeny v modlitebních místnostech dvou největších londýnských nemocnic. Soudkyně okresního soudu Emma Arbuthnot řekla: “Tento chlapec má téměř osmnáct let. Je to velmi vážný přestupek. Pokud mu jeho rodina nezabrání v této činnosti, jsem připravena nechat ho velmi rychle zavřít.“

27. ledna. Sandeep Samra, osmnáctiletá konvertitka k islámu z Coventry, byla odsouzena na tři a půl roku do vězení za plánování cesty do Sýrie, aby se připojila k Islámskému státu. Samra, která je sikhského původu, se radikalizovala prostřednictvím chatování na internetu. U soudu řekla, že jejím džihádem by bylo pracovat jako zdravotní sestra v Sýrii. Na sociálních sítích, krátce před svým zatčením, Samra napsala: “Kéž bych mohla pro Alláha v této věci zemřít.“

28. ledna. Neena Lall, ředitelka základní školy ve St. Stephen v Newhamu, byla vydírána rozzlobenými rodiči, aby zrušila rozhodnutí, kterým zakázala dívkám do osmi let věku nosit ve třídě hidžáb. Rozhněvaní rodiče přirovnali Lallu k Adolfu Hitlerovi a požadovali její rezignaci. V jednom příspěvku na Facebooku Salim Mulla, labouristický radní v Blackburnu, napsal: “Je třeba se zasadit o vyhození této zlé ženy ze školy. Musí jít. Je rasisticky bigotní.“

29. ledna. Al-Imran Ali, 34 letý Pákistánec, který přišel do Británie před osmi lety na studentské vízum, jemuž již vypršela platnost, byl odsouzen k deseti měsícům do vězení poté, co se chytil do nastražené pasti na internetu. Poté, co strávil na internetu dvanáct dní výměnou vzkazů s někým, o němž se domníval, že je to dvanáctiletá dívka, přišel Ali na schůzku v oblasti Salford Quays s kondomem a hamburgerem z Burger Kingu. Ve skutečnosti byl chycen do pasti nastražené internetovou skupinou Silent Justice, která používá falešné internetové profily k odhalování případných sexuálních delikventů. Obhájce Aliho, Lindsay Orr, uvedl, že je “velmi pravděpodobné“, že bude po vynesení rozsudku deportován.

29. ledna. Soudce Vrchního soudu v Londýně zabránil otci odvézt svou šestiletou dceru z Británie, protože se její matka obávala, že by mohla být vystavena mrzačení ženských pohlavních orgánů v Guineji. Jeho ctihodnost soudce Russell uložil dívce ochranný příkaz poté, co dospěl k závěru, že její otec se může dostat pod tlak, aby dítě “nechal zmrzačit“. Pár, jehož se právní případ týká, žije odděleně. Dívka žije v jihovýchodní Anglii se svou britskou matkou, které je 40 let a má “bílý anglický křesťanský původ“. Otec dívky, jemuž je 30 let, se narodil v Konakry v Guineji. Má “černý africký muslimský původ“ a přicestoval do Británie před více než deseti lety studovat.

ÚNOR 2018

1. února. Úředníci ministerstva zahraničí vyzvali 1 800 zaměstnankyň ministerstva, aby si při příležitosti Světového dne hidžábu vyzkoušely, jaké to je nosit islámský šátek. Příslušný odbor potřebné šátky, financované daňovými poplatníky zajistil a tvrdil, že symbolizují “osvobození, respekt a bezpečnost.“ Kritici připomněli povinné zastrašování žen v islámských zemích, jako je Írán a Saúdská Arábie a uvedli, že ženský oděv je symbolem mužského útlaku. Poslanec parlamentu za Konzervativní stranu Andrew Bridgen prohlásil: 

Chtěl bych vědět, čí skvělý nápad to byl. Je to směšné, je to naprosté plýtvání penězi daňových poplatníků a nikoliv práce příslušející vládnímu úřadu. Neznám žádné ministerstvo zahraničí, které by propagovalo křesťanství, nebo rozdávalo křížky.“

1. února. Max Hill, QC (Queen's Counsel, královský rada), nezávislý posuzovatel protiteroristických zákonů, prohlásil, že je “zásadně špatné“ používat k popisu útoků uskutečněných v Británii i jinde výraz “islamistický terorismus“. Hill řekl, že slovo terorismus by nemělo být spojováno “s žádným ze světových náboženství“ a že místo toho by se měl používat termín “terorismus inspirovaný Daešem“. Poslanec parlamentu za Konzervativní stranu Philip Davies obvinil Hilla z “navádění“ k politické korektnosti: 

Možná to je přijatelné v módních metropolitních kruzích, ve kterých se pohybuje, ale všechno co dělá, ukazuje, že je úplně mimo kontakt s veřejností. Domnívám se, že politicky korektní sluníčkář by byl srozumitelnější.“

1. února. Ministerstvo vnitra uveřejnilo zprávu o nezávislém průzkumu uplatňování práva šaría v Británii tzv. šaría soudy, který probíhal 18 měsíců. Průzkum, kterému předsedala prof. Mona Siddiqui, profesorka islámských studií Edinburské univerzity, navrhuje legislativní změny požadující, aby muslimské páry uzavřely občanský sňatek současně s islámským obřadem nebo před ním. Takový požadavek by poskytl ženám právní ochranu podle britského práva. V průzkumu se uvádí, že téměř všechny ženy oddané podle práva šaría usilují o islámský rozvod. Vzhledem k tomu, že “značný počet“ muslimských párů nezaregistruje své manželství podle občanského práva, “nemají mnohé muslimské ženy možnost získat občanský rozvod.“ Zpráva rovněž doporučila regulaci soudů šaría.

4. února. Paul Song, 48letý pastor, pracující jako kaplan ve vězení Brixton v jižním Londýně byl propuštěn z práce poté, co jej jeho nadřízený kaplan a imám Mohammed Yusuf Ahmed, obvinil z propagace “extrémních“ křesťanských názorů. Song řekl, že byl propuštěn na základě falešných tvrzení muslimského vězně a prohlásil, že imám chce ve věznici změnit “křesťanskou dominanci“.

4. února. Britský zpravodajský agent varoval, že stovky britských islámských džihádistů se vrátily do Británie a mají v úmyslu získávat další džihádisty k útokům ve Spojeném království. Sdělil, že většina navrátilců se ukryla v oblastech s velkým počtem muslimského obyvatelstva, včetně Birminghamu, Leicesteru, Londýna a Lutonu. “Nejlepším místem pro ukrytí stromu je les a přesně to dělají bývalí bojovníci ISIS,“ prohlásil. “V podstatě jen přemístili své velitelské stanoviště ze Sýrie do Spojeného království. Existují obavy, že zahájí nábor a rozpoutají teror na britské půdě.“

8. února. Podle oficiálních statistik se počet ovcí zabitých v Británii bez omráčení zdvojnásobil během jednoho roku na více než tři miliony. Tento nárůst se připisuje muslimské komunitě, která jí více skopového masa, a “striktnějšímu dodržování náboženských rituálů“.

8. února. Mohammed Farooq, 44letý muž z Croydonu, který vyhrožoval, že “vyhodí do povětří“ základní školu The Crescent Primary School v Selhurstu, byl soudem osvobozen poté, co jeho obhájkyně přesvědčila soud, že “nevěděl, co dělá“. Obhájkyně soudu řekla, že pije v důsledku rozpadu svého 18letého manželství a byl “vystresován“, protože dlouho neviděl své děti. Farooq dostal podmíněný trest odnětí svobody na čtyři měsíce.

9. února. Ahmed Abdoule, 33letý Somálec žijící v East Hull byl odsouzen na 11 let do vězení za znásilnění dospívající dívky. Korunní soud v Hullu si vyslechl jak Abdoule vyhrožoval oběti, že ji zabije, pokud by to někomu řekla. Soudce Mark Bury řekl Abdoulovi: “Říkala ti, že je panna, aby se pokusila tě zastavit. Ty jsi jí odpověděl: To nemůžeš být, jsi přece bílá.“

10. února. Bylo zjištěno, že 31letý Mohamed Abdullahi Mohamud, podezřelý z terorismu a používající 17 různých falešných jmen, pracuje na londýnském letišti Heathrow. Vyšetřováním se zjistilo, že Mohamud lhal o své zločinecké minulosti – byl několikrát odsouzen za loupež, sexuální násilí a praní špinavých peněz – ale před tím, než mu byl umožněn přístup na letiště, nebyla provedena žádná prověrka jeho minulosti.

11. února. Brian Walker, 63letý skautský vedoucí z Bristolu, byl vyhozen, protože přirovnal muslimskou vedoucí skautek, která nosila nikáb zakrývající i obličej k padouchovi z Hvězdných válek Darthu Vaderovi. Walker si postěžoval poté, co časopis Scouting, oficiální časopis skautského hnutí, poté, citoval tuto ženu, která prohlásila, že “v úplném islámském závoji vynikne její úžasná postava, když odvádí děvčata z kanoistiky.“ Walker v e-mailu napsal: “Kanoisté se takto neoblékají, potřebují neomezeně vidět na všechny strany, aby měli přehled o celém svém oddílu. Takto by se velmi pravděpodobně sami utopili v tomto stanu Dartha Vadera!“ Walker rovněž obvinil skautskou organizaci ze zvyšující se podpory politické korektnosti a z upřednostňování mezináboženských otázek na úkor křesťanských hodnot.

13. února. Britská vláda uvedla, že má k dispozici nástroj, pomocí kterého lze přesně detekovat džihádistický obsah na internetu a blokovat jeho zobrazení. Ministryně vnitra Amber Rudd řekla v BBC, že nevylučuje použití zákona, který by umožnil technologickým společnostem tento nástroj používat.

13. února. Maajid Nawaz, aktivista pro boj proti extremismu, obvinil Británii, nikoli islám, ze stvoření “džihádistů Beatles“, skupiny čtyř Britů, kteří v Sýrii mučili a popravovali zahraniční humanitární pracovníky a novináře. V rádiu LBC prohlásil:

My, Spojené království, jsme vyprodukovali džihádistu Johna. My, Spojené království, jsme kolem něho vyprodukovali jeho další komplice, se kterými společně utvořil džihádistickou buňku Beatles. Něco v našich velkoměstech a městech, něco v atmosféře uvnitř naší společnosti v této zemi vyprodukovalo nejstrašnější teroristy, přinejmenším během mého života. Musíme se začít ptát: co se to nachází v naší kultuře, v našich velkoměstech a v našich městech, že to produkuje takové druhy příšer?

14. února. Sir Michael Wilshaw, bývalý ředitel školní inspekce Ofsted uvedl, že v Británii existuje 150 škol, které vyžadují, aby dívky nosily do školy hidžáb, a že vláda je příliš politicky korektní, aby se dokázala s tímto problémem vypořádat.

18. února. Více než 200 mešit v Británii otevřelo své dveře nemuslimům, aby mohli označit akci nazvanou Visit My Mosque Day „za mezináboženskou iniciativu“ Muslimské rady Británie, zastřešující organizace napojené na Muslimské bratrstvo.

18. února. Londýnský Modest Fashion Week předvedl nejnovější styly hidžábu, abáji a dlouhých sukní. Akce byla zaměřena na “rozbití stereotypů“ v módním průmyslu.

19. února. Katedrála v Blackburnu oznámila, že uspořádá seminář nazvaný “Ježíšův džihád“, jehož cílem je “vytvořit bezpečný prostor pro zkoumání společného základu a diskuse o rozdílech mezi muslimskou a křesťanskou vírou“. Oznámení uspořádání semináře přišlo poté, co BBC odvysílala dokument o vztazích mezi náboženskými komunitami v Blackburnu. Vedoucí představitelé anglikánského duchovenstva prohlásili, že reportáž “White Fright“ (Bílá panika) televizního pořadu BBC Panorama nevystihla přesný obraz severoanglického města Blackburnu.

22. února. Zana Abbas Sulieman, 27letý žadatel o azyl žijící v severozápadním Londýně, byl odsouzen k devítiletému trestu odnětí svobody za různé teroristické trestné činy, včetně držení a sdílení videa o sestavení bomby. Policie uvedla, že našla 32 odkazů na Facebooku spojených se Suliemanem obsahujících materiál týkající se terorismu.

23. února. Arcibiskup z Canterbury Justin Welby uvedl ve své nové knize Reimagining Britain (Představme si novou Británii), že právo šaría by se nikdy nemělo stát součástí britského právního systému. Justin Welby je toho názoru, že islámské předpisy jsou neslučitelné s britskými zákony, které se vyvíjely více než 500 let na principech úplně jiné kultury. Arcibiskup Welby také uvedl, že příchod velkého počtu muslimů do Británie vede k mnohým rozporům s hodnotami majoritní populace:

Šaría má silné a starobylé kulturní kořeny hluboce zakotvené v systému víry a chápání Boha a je tedy zvláště silná ve formování identity – proto se nemůže stát součástí nějakého jiného vývoje.“

Její přijetí zčásti znamená přijetí jejích hodnot týkajících se povahy lidské bytosti, postojů vůči cizincům a k božímu zjevení jako základu pro život v právu, což je v kontrastu s formujícím slovem křesťanské kultury, jímž je milost.“

Welbyho názory jsou naprostým opakem názorů jeho předchůdce lorda Williamse, který podporoval začlenění šaríe do britského právního systému.

23. února. Munir Mohammed, 36letý súdánský žadatel o azyl z Derby, byl odsouzen na doživotí, a to minimálně k 14 letům vězení, a jeho 33letá partnerka, lékárnice Rowaida el Hassan, z Willesdenu, byla odsouzena ke 12 letům ve vězení. Pár se seznámil v internetové seznamce SingleMuslim.com a plánoval na Vánoce pumový útok nebo útok jedem inspirovaný Islámským státem. Mohammed, který se dostal do Británie jako černý pasažér v kamionu a požádal o azyl v únoru 2014, měl mezi svými věcmi v době zatčení v prosinci 2016 ricin a manuály pro výrobu bomby. Při chatování s velitelem ISIS na Facebooku se dobrovolně nabídl k akci “osamělého vlka“ ve Spojeném království a pro akci získal také ženu se “silnou vůlí“, matku dvou dětí Rowaidu el Hassan, která se stala jeho “ochotnou“ partnerkou.

23. února. Ruzykhan Sayadi, 23letý afghánský žadatel o azyl, byl odsouzen k 20 dnům v rehabilitačním programu, protože vyhrožoval teroristickým útokem a to tak, že najede autem do skupiny bílých lidí a poté bude v útoku pokračovat nožem. Jeho obhájce úspěšně přesvědčil soudce, že jeho klient byl frustrován pomalým tempem britského azylového řízení a neměl v úmyslu uskutečnit svoji hrozbu. “V současné době je prakticky na dně,“ prohlásil Peter Du Feu. “Je skutečně úplně na dně kvůli svému odhodlání dosáhnout v této zemi azylu.“ Soudce Ian Pringle mu během jednání soudu řekl: “Potřebujete nějakou pomoc a určitě se musíte změnit, pokud se opravdu chcete stát řádným občanem této země.“

25. února. Islámské charity, zranitelné vůči extremistům, obdrží od daňových poplatníků podporu 6 milionů britských liber (8,3 milionu dolarů) ročně, jak uvádí zpráva společnosti Henry Jackson Society. Charity jsou obviněny z podpory stoupenců tvrdé linie tím, že jim poskytují platformu, šíří jejich literaturu, poskytují jim důvěryhodnost a umožňují jim přístup k příznivcům a široké veřejnosti. Zpráva obvinila charity z podpory “šíření škodlivých nenásilných extremistických názorů, které sice nejsou nezákonné, ale poskytují platformu, důvěryhodnost a podporu sítím extremistů působícím ve Velké Británii.“

25. února. Národní agentura pro zločinnost (The National Crime Agency, NCA), která vyšetřuje sexuální zneužívání dětí v Rotherhamu, potřebuje dalších 100 policistů k vyřešení bezprecedentního rozsahu zneužívání, tvrdí deník Guardian. NCA identifikovala více než 1 500 potenciálních obětí a 110 podezřelých. Paul Williamson, hlavní vyšetřovatel operace Stovewood, řekl, že jeho tým byl schopen kontaktovat pouze 17 % možných obětí kvůli nedostatku speciálně vyškolených detektivů. Předpokládá se, že vyšetřování k dnešnímu dni již stálo asi 10 milionů britských liber (14 milionů dolarů).

26. února. Turkan Lowmani, 33 let, z Bradfordu, byl odsouzen na 19 let do vězení za to, že 21krát bodl manželku poté, co se mylně domníval, že má vztah s jiným rodinným příslušníkem. Soudce Neil Davey Lowmanovi řekl: “Byl to odhodlaný a úmyslný pokus zabít bezbrannou matku tří malých dětí, který se téměř podařil. Neprojevil jste žádnou lítost kvůli tomu, co jste spáchal.

26. února. Mohamed Kamal Hussain, 28letý Bangladéšan, jemuž vypršela platnost víza a který žil v Londýně, byl odsouzen na sedm let do vězení za povzbuzování k terorismu a za podporu zakázané organizace. Detektivové našli tisíce zpráv poslaných Hussainem, včetně příspěvků na Facebooku, které povzbuzovaly lidi k tomu, aby se připojili k ISIS a k tomu, aby zahájili útoky, včetně proslovu vůdce ISIS Abú Bakra al-Bagdádího. Policie odhalila jeho aktivity až tehdy, když nějaký muž mimo Spojené království poslal v březnu 2017 ministerstvu vnitra e-mailovou zprávu, ve které uvedl, že ho nějaký cizinec lákal, aby se připojil k ISIS. “Toto vyšetřování začalo díky jednomu svědomitému člověku, který uvěřil svým instinktům a ohlásil něco podezřelého,“ uvedl velitel Dean Haydon, z protiteroristické jednotky Metropolitní policie. “Mohl ignorovat vzkaz, který mu Hussain poslal, ale místo toho okamžitě kontaktoval orgány Spojeného království. V zásadě především díky tomu policie dokázala přivést Hussaina před soud.“

26. února. Deset členů muslimského gangu sexuálních násilníků se objevilo u Korunního soudu v Bradfordu na základě obvinění ze znásilnění 16leté dívky. Pachatelé byli zatčeni poté, co přítel dívky zavolal BBC, která právě vysílala pořad o muslimských ganzích sexuálních násilníků v Rotherhamu.

26. února. Aryan Rashidi byl odsouzen na 14 let do vězení za znásilnění těhotné ženy v její posteli pod pohrůžkou nožem poté, co vlezl do jejího bytu otevřeným oknem. Rashidi je afghánský státní příslušník, který vnikl do Británie nelegálně v nákladním autě. Uvedl, že nezná datum svého narození a tvrdil, že je mu 15 nebo 16 let. Vyšetření jeho zubů však ukázalo, že je mu nejméně 22 let.

26. února. Počet zločinů z nenávisti proti muslimům v Londýně se podle Scotland Yardu v loňském roce zvýšil téměř o 40 %. Do ledna 2018 bylo v hlavním městě hlášeno 1 678 zločinů z nenávisti proti muslimům, což znamená nárůst ve srovnání s 1 205 zločiny v předchozím roce. Primátor Londýna Sadiq Khan varoval pachatele, že budou čelit zatčení a stíhání s “nulovou tolerancí“.

27. února. Gary Staples, 50letý konvertita k islámu, byl odsouzen na tři roky do vězení za to, že umístil na YouTube video oslavující Islámský stát. Otec čtyř dětí, nezaměstnaný a žijící ze sociálních dávek, byl odsouzen za sedm obvinění z povzbuzování k teroristickým činům a jednoho obvinění ze šíření teroristického materiálu.

27. února. Rádio Dawn, muslimská rozhlasová stanice se sídlem v Nottinghamu, dostala pokutu ve výši 2 000 britských liber (2 750 dolarů) za vysílání nasheed (islámských zpěvů), v nichž se zpívá, že násilné činy páchané proti nemuslimům přinášejí islámu čest. Nasheed v jazyce urdu recitovaný mladým chlapcem také obsahoval pejorativní názvy pro nemuslimy, kteří byli opakovaně označováni jako “káfir“, což je arabský výraz pro nevěřící a “Kaafir I Murdaar“, což v jazyce urdu znamená „špinavý nevěřící“. Ofcom, britský regulátor médií a telekomunikačních a poštovních služeb, uvedl, že nasheed jsou nenávistné písně. Manažerka stanice Sana Tariq prohlásila, že nesouhlasí s touto skladbou: “Nevěřila jsem a nemohla jsem uvěřit, že se něco takového vysílalo. Není to něco v co Radio Dawn věří. Islám znamená poselství míru a to je to, co se snažíme uvádět.“

BŘEZEN 2018

2. března. Bylo nařízeno, aby Lloyd Gunton, sedmnáctiletý mladík z Llantrisantu v jižním Walesu, byl trvale držen v detenčním středisku pro mladé, pro jeho záměr spáchat Islámským státem inspirovanou masovou vraždu pomocí automobilu. Guntona dělily jen “hodiny od spáchání zvěrstva“ proti účastníkům koncertu Justina Biebera na stadionu Principality Stadium v Cardiffu. Při zatýkání měl mladík ve školním batohu řeznický nůž, kladivo a “dopis o mučednictví“, ve kterém prohlásil, že je “vojákem Islámského státu“ a že “budou následovat další útoky“. Soudce Mark Wall QC Guntonovi řekl:

V době vašeho zatčení jste byl jen několik hodin od spáchání zvěrstva v ulicích v Cardiffu. Není možné odhadnout, kolik lidí by bylo vaším jednáním zavražděno nebo vážně zraněno, protože útoku bylo zabráněno dříve, než jste ho mohl uskutečnit.“ Jsem si jist, že jste plánoval zabití ne jedné osoby, ale spíše masovou vraždu.“

3. března. Aram Kurd, 33 let z Leicesteru, Hawkar Hassan, 32 let z Coventry a Arkan Ali, 37 let, z Oldhamu, byli obviněni ze zabití a žhářství s úmyslem ohrozit život. Při výbuchu, který zničil polský obchod a dům v Leicesteru a přeměnil budovu v trosky, zemřelo pět lidí.

5. března. Soudce soudu hrabství Velký Manchester zabránil matce, aby odvezla své dvouleté dítě do Indie, protože dítěti by hrozilo zmrzačení ženských pohlavních orgánů (FGM). Soudce Robert Jordan vydal “ochranný příkaz pro FGM“ poté, co se sociální pracovníci dozvěděli, že tři další dívky v rodině byly podrobeny tomuto postupu. Soudce označil FGM jako “naprosto nepřijatelný“ a jako “hrubé zneužívání lidských práv“ a řekl, že matka malých dívek “umožnila“ mrzačení pohlavních orgánů svých tří starších dcer. “Vliv kulturního tlaku převyšuje mateřský instinkt matky,“ řekl. “Matka umožnila zmrzačení svých dětí v důsledku náboženského a kulturního tlaku.“

8. března. Dva muslimští bratři, ve věku mezi 11 let a 15 lety, byli vyňati z otcovy péče poté, co Vrchní soud v Londýně zjistil, že je vychovával jako “náboženské válečníky“. Sociální pracovníci prohlásili, že chlapci žijí v “radikalizované islámské domácnosti“. Vrchní soud vyslechl, že se nacházeli v “potenciálním nebezpečí aktivit“ svého otce, který se narodil v Ugandě. Fotografie, které viděla soudkyně Vrchního soudu její ctihodnost Parker, ukazovaly chlapce v “bojových pózách“ s meči v rukou. Rodina, včetně mladé dívky, byla zadržena v přístavišti trajektů v Harwichi v hrabství Essex, protože se policie obávala, že mají namířeno do Sýrie.

8. března. Asif Mohammed, 30 let, z Aylesbury, byl odsouzen k devíti rokům a osmi měsícům vězení, protože svým autem přejel dvě osoby. Obětmi byli vojáci britské armády; oba byli hospitalizováni, ale ani jeden nebyl zraněn vážně. Při zatčení policisté našli u Mohameda nůž a testy ukázaly, že je opilý. Také měl u sebe konopí. Mohamed řídil auto bez řidičského průkazu, neměl žádné pojištění a používal falešnou poznávací značku.

9. března. Nezávislá organizace pro novinářské standardy (Independent Press Standards Organization, IPSO) dohlížející na britský tisk rozhodla, že tvrzení uvedené v časopisu The Spectator, že “existuje zhruba 32 000 muslimů rozhodnutých spáchat další teroristické zvěrstvo“, představuje “významnou nepřesnost“. Komentář od Jamese Delingpolea, zveřejněný 23. září 2017, krátce po pumovém útoku ve stanici metra Parsons Green v Londýně, měl na internetu titul: “Nikdy nesmíme přijmout terorismus jako novou normalitu.“ Komentář sdílel autorovu víru, že bychom neměli v reakci na teroristické útoky “zůstávat v klidu a pokračovat jakoby nic“. Také tvrdil, že dalších 100 000 muslimů je připraveno poskytovat “morální podporu“ možným teroristům. Miqdaad Versi, zástupce generálního tajemníka Muslimské rady Británie, si stěžoval, že článek porušuje ustanovení 1 Kodexu postupů editorů. Prohlásil, že tvrzení, že 32 000 muslimů touží provést další teroristické zvěrstvo, nemá ve skutečnosti žádný základ a odkazuje se na údaje z MI5 a Metropolitní policie o osobách, které představují teroristickou hrozbu. Versi uvedl, že tyto údaje naznačují, že největší hrozbu představují 3 000 osob, zatímco orgány “nadále znepokojuje“ dalších 20 000 lidí. Řekl, že neexistuje žádný důvod k tvrzení, že všech těchto 23 000 osob jsou muslimové, nebo že 100 000 lidí je ochotno poskytovat “morální podporu“ teroristům. The Spectator vydal opravu. Delingpole reagoval se sarkasmem:

Mým hlavním záměrem v roce 2018 je zabránit opětovnému rozčilení Miqdaada Versiho, stále bdělého zástupce generálního tajemníka Muslimské rady Británie.“

Neopatrně a nesprávně jsem tvrdil, že existuje odhadem až 32 000 muslimů, kteří touží spáchat další hrozné zvěrstvo a dalších 100 000 muslimů je ochotno je morálně podpořit. Rád bych se bezvýhradně omluvil.“

Podle koordinátora EU pro boj proti terorismu Gillese de Kerchove je v Británii aktuálně až 25 000 islamistických extremistů, z nichž 3 000 se obává MI5 – a 500 z nich budí takové obavy, že jsou pod neustálým a zvláštním dohledem.“

Versi prohlásil, že tato Delingpoleova oprava byla “sarkastická“, a proto nebyla dostatečná pro vyřešení jeho stížnosti.

11. března. V novinách The Sunday Mirror bylo oznámeno, že v Telfordu bylo sexuálně zneužito až 1 000 dětí muslimskými sexuálními gangy, které se zaměřily na dívky již od věku 11 let. 18měsíční vyšetřování odhalilo zneužívání na nebývale vysoké úrovni: Sociální pracovníci věděli o zneužívání již v devadesátých letech, ale policii trvalo deset let, než zahájila vyšetřování. Radní, podle dřívějších znalostí považovali zneužívané a obchodované děti za “prostitutky“ místo obětí; orgány nezachytily podrobnosti o dětech zneužívaných asijskými komunitami z obavy z rasismu; policie pětkrát neprošetřila jeden nedávný případ, dokud nezasáhl jeden poslanec parlamentu. Jedna oběť tvrdila, že policie se jí pokoušela umlčet, aby nevyšlo najevo, proč nebyli stíháni lidé, kteří ji zneužívali, a protože se policie obávala, že by mohla promluvit do médií.

12. března. Soudce rozhodl, že se jeden muslim oženil se ženou se závažným poraněním hlavy jen proto, aby se zlepšil jeho imigrační status. Soudce Baker analyzoval případ na jednání u londýnského soudu pro ochranu, který se zabývá otázkami týkajícími se lidí, kteří nemají duševní schopnosti se rozhodovat. Soudce Baker rozhodl, že islámské manželství, uzavřené imámem v Islámském centru v Northamptonu, bylo “zcela zaranžováno“ ženichem a otcem ženy. Prohlásil, že ceremoniál se konal v době, kdy byla žena neschopná to ovlivnit, a rozhodl, že podle anglického práva manželství není platné. “Primárním motivem muže se oženit, bylo dosáhnout lepšího imigračního statusu,“ napsal Baker.

13. března. Ministr spravedlnosti David Gauke řekl, že připravuje britské věznice na příliv britských džihádistů, kteří se vracejí z Iráku a Sýrie. Řekl, že jejich příchod by vytvořil “velmi významný“ problém a navrhl, aby byli nejnebezpečnější extremisté drženi ve dvou nových specializovaných odděleních. Policie odhaduje, že z 850 džihádistů, kteří odcestovali do válečné zóny, může být naživu a má právo vrátit se do Británie asi 100 džihádistů.

13. března. Státní tajemník pro bydlení, komunity a místní správu Sajid Javid odhalil, že asi 770 000 lidí žijících v Anglii neumí anglicky. Většina z těchto lidí – až 70 % – jsou ženy, z nichž většina pochází z Pákistánu a Bangladéše. Javid řekl, že vláda plánuje vynaložit 50 milionů liber (65 milionů dolarů) na podporu jejich integrace: “Pokud nemluvíte anglicky, nemůžete využít možnosti, které vám moderní Británie nabízí.“

13. března. Dáma Louise Casey, která byla pověřena Davidem Cameronem a Theresou May, aby zjistila, proč je segregace ve Velké Británii tak velkým problémem, varovala, že Británie je “náměsíčná a stává se stále více segregovanou zemí“. Dodala:

Vláda musí začít konat smysluplné kroky v našich komunitách - zejména v místech, jako jsou Bradford, Birmingham a Blackburn, které moje zpráva identifikovala jako často vysoce segregované a velmi chudé...

Vláda se nesmí vyhýbat řešení problémů kvůli smysluplnému, ale politicky korektním obavám z toho, že bude označena za rasistickou.“

Musíme se zbavit všech forem nenávisti, zneužívání a extremismu - ať už jde o rasismus, islamofobii, antisemitismus, sexismus nebo homofobii - a musíme vyvolat regresivní náboženské a kulturní praktiky.“

Musíme o právu šaría diskutovat. Jádrem britských hodnot je, že můžete svobodně žít podle svého výběru, pokud respektujete naši demokracii a právní stát. Chůze po špičkách kolem těchto otázek ani zavírání očí před zneužíváním nikam nevede.“

Podívejte se na to, co se stalo v Rotherhamu, když policie a městská rada nechtěly podnikat jakékoliv kroky proti sexuálnímu vykořisťování dětí, protože pachatelé zneužívání byli převážně pákistánského původu. Jen to zhoršilo situaci místní muslimské komunity.“

14. března. Třem antiislámským aktivistům z Rakouska, Kanady a Spojených států nebyl umožněn vstup do Spojeného království. Brittany Pettibone a jejímu příteli Martinu Sellnerovi byl odmítnut vstup do Velké Británie, poté co 9. března 2018 přistáli na letišti Luton. Byli policií zadržováni dva dny a poté byli deportováni. Další aktivistce, Lauren Southern byl 12. března odmítnut vstup do země pohraniční policií v Calais. Plánovala setkání s bývalým lídrem Ligy na obranu Anglie (English Defense League, EDL) Tommym Robinsonem. Mluvčí ministerstva vnitra uvedl: “Pohraniční policie má pravomoc odmítnout vstup jednotlivci, pokud se má za to, že jeho přítomnost ve Velké Británii by nepomáhala veřejnému blahu.“

14. března. Taxislužba byla vyšetřována poté, co její řidič ponechal skupinu dětí o samotě v autě a sám se šel modlit do mešity. Řidič taxi společnosti Tiger Taxis se sídlem v Clitheroe byl obviněn z “nedbalosti“ poté, co skupina dětí ve věku mezi 12 a 14 lety zůstala sama v jednom z vozidel taxislužby, když byly děti převáženy domů z Coal Clough Academy v Burnley. Společnost Tiger Taxis má smlouvu s radou hrabství Lancashire, podle které zajišťuje dopravu školních dětí z akademie.

16. března. Skotský ministr dopravy Humza Yousaf vyzval místního zástupce v okrsku Dumfries and Galloway, aby odstoupil z funkce, protože o něm veřejně pronesl islamofobní poznámku. Radní správní oblasti Jim Dempster byl Labouristickou stranou suspendován poté, co se údajně vyjádřil, že když Yousaf navštíví jejich region, “tak ho nikdo pod tou jeho burkou nepozná.“ Yousaf řekl:

Tohle není žádné přeřeknutí, to je nestydatá pomluva. Zvolený radní pronesl na můj účet tento islamofobní vtípek před úředníky ministerstva dopravy a dobře věděl, že se to ke mně donese. Musím zdůraznit, že to bylo na veřejnosti a jasně to ukazuje, že máme ještě spoustu práce, protože je tady ještě hodně lidí, kteří se vůbec nezdráhají dělat islamofobní poznámky. Každý přece dobře ví, že se muslimovi neříká, že se schovává pod burkou. Na to nepotřebujete kurz rozmanitosti.“

18. března. Podle údajů vydaných radami v regionu ohlásily školy v průmyslové oblasti Black Country a v hrabství Staffordshire více než 2 000 žáků chybějících ve škole podstatnou část školního roku. Děti byly zaznamenány jako “chybějící při vzdělání“, pokud byly ve věku povinné školní docházky a orgány nebyly schopny je nalézt po dobu delší než čtyři týdny. Liberální demokrat Ian Jenkins prohlásil, že jeho strana je znepokojena tím, že někteří mladí lidé chybějí při vzdělání a jsou vystaveni “vážnému riziku“ zneužívání a vykořisťování: 

Všechny děti, kterým chybí vzdělání, jsou velmi zranitelné. Pravděpodobně nedosáhnou akademické úrovně vzdělání a důkazy naznačují, že mohou být také vystaveny většímu riziku zneužívání, vykořisťování a zanedbávání než jejich vrstevníci. Jsou také vystaveny vážnému riziku nuceného sňatku, mrzačení ženských pohlavních orgánů a dokonce i radikalizace.“

19. března. Mohammed Abdul, 21 let, z Deptfordu v jihovýchodním Londýně, byl obviněn z pokusu o vraždu poté, co najel svým SUV do skupiny lidí u nočního klubu Blake v Gravesendu v hrabství Kent. Soud vyslechl, že na místě útoku zůstaly ležet zraněné oběti, včetně zlomenin a dislokovaných zlomenin kolen a pánve.

22. března. 50letý právník byl zproštěn obvinění z organizování mrzačení ženských pohlavních orgánů své dcery, když jí bylo devět let. Obžalovaný, který nebyl z právních důvodů jmenován, obvinění popřel. Při soudním řízení u londýnského Old Bailey (Centrální trestní soud Anglie a Walesu) porota jednala více než šest hodin, než zjistila, že obžalovaný nebyl vinen z dvou případů FGM, dvou alternativních případů úmyslného zranění a tří případů krutosti vůči dítěti. Jednalo se teprve o druhý případ, týkající se FGM podle zákona přijatého v roce 1985. Toto stíhání ale nebylo úspěšné.

22. března. V Londýnském muslimském centru, které je součástí mešity East London Mosque, byl zahájen antiradikalizační program Safe and Secure, který byl spuštěn jako alternativa vládní strategie Prevent. Nová strategie podpořená Muslimskou radou Británie (Muslim Council of Britain, MCB) se zřejmě zamýšlí se vypořádat se stejnými záležitostmi jako program Prevent jako odpověď těm, kteří říkají, že muslimové nedělají dostatek pro to, aby čelili hrozbě, kterou představují extremisté.

23. března. Ahmed Hassan, 18letý Iráčan, který nezákonně vstoupil do Británie a poté požádal o azyl, byl odsouzen do vězení, minimálně na 34 let, protože umístil bombu ve stanici metra Parsons Green v Londýně. Hassanovo výbušné zařízení v září 2017 částečně explodovalo a zranilo 51 lidí. Jeho ctihodnost soudce Haddon-Cave Hassanovi řekl:

Není pochyb o tom, že jste velmi nebezpečný a záludný člověk. Tiše jste se rozhodl naplánovat a provést tento teroristický pumový útok s nemilosrdným odhodláním a téměř vojenskou účinností, a při tom jste předstíral, že jste běžným žadatelem o azyl.“

Vaším záměrem bylo toho rána zabít pomocí improvizovaného výbušného zařízení na rušné vlakové stanici co nejvíce členů britské veřejnosti.“

Ve vězení budete mít spoustu času na studium Koránu ... Korán je kniha míru... Islám zakazuje porušování zákonů země. Islám zakazuje teror.“

24. března. Sedm mužů - Assad Hussain, 37 let z Oxfordu; Kameer Iqbal, 39 let, z Oxfordu; Khalid Hussain, 38 let z Oxfordu; Kamran Khan, 36 let, z Boltonu; Moinul Islam, 41 let z Oxfordu; Raheem Ahmed, 40 z Oxfordu; a Alladitta Yousaf, 48 let, z Oxfordu - bylo u Korunního soudu v Oxfordu shledáni vinnými ze sexuálního zneužívání dospívajících dívek ve věku od 13 do 15 let “v masovém měřítku“. Gang byl odsouzen za více než 20 trestných činů včetně znásilnění a nemravných útoků.

27. března. Umar Ahmed Haque, 25letý učitel náboženství z Londýna, byl odsouzen do vězení minimálně na 25 let za přípravu teroristických činů. Plánoval použít zbraně a bombu v automobilu, aby zaútočil na 30 cílů včetně hodinové věže Big Ben v Londýně. Haque také v mešitě Ripple Road v londýnské čtvrti Barking ukázal 16 dětem videa Islámského státu ukazující stínání zajatců. Jeho ctihodnost soudce Haddon-Cave řekl, že Haque se snažil děti přesvědčit, aby se připojili k “mini milici“. Rodiče dětí, kteří za školu v mešitě platili, o tom nic nevěděli.

28. března. Řetězec supermarketů Sainsbury's se omluvil poté, co pracovník jeho zákaznického servisu zákazníkům odpověděl na otázku, jestli už jsou v prodeji velikonoční vajíčka, která nejsou halal, že všechna jeho vejce jsou halal. Toto prohlášení rychle vyvolalo hněv na sociálních sítích, přičemž jeden uživatel služby Twitter zveřejnil obrázek velikonočních vajíček s textem: “Nezapomeňte bojkotovat halal vejce. Nevzdávejte se. Kupte si čokoládová vejce Thornton's.“ Řetězec Sainsbury's později napsal: “Omlouváme se za to, že vám kolega dal nesprávné informace. Žádná naše vlastní značka čokoládových vajíček nemá halal certifikaci.“

30. března. Dva přeživší členové buňky ISIS známé jako “The Beatles“ obvinili britskou vládu z porušování mezinárodního práva, poté co je zbavila britského občanství. V rozhovoru z vězení, kde byli drženi Syrskými demokratickými silami (SDF) popřeli, že byli členy skupiny vedené katem “džihádistou Johnem“. El Shafee Elsheikh a Alexanda Kotey řekli agentuře Associated Press, že jsou obětí “propagandy“ a nebyl jim umožněn spravedlivý proces. Elsheikh a Kotey byli za svoji činnost v teroristické buňce Beatles v roce 2017 zařazeni mezi “zvláště hledané teroristy. Tato teroristická buňka byla podle britských představitelů zodpovědná za popravu nejméně 27 rukojmí a mučení mnoha dalších lidí. Jejími členy byli čtyři britští státní příslušníci a kvůli tomu je média překřtila na The Beatles podle slavné anglické rockové skupiny.

(překlad původního textu: Multiculturalism and the Transformation of Britain in 2018: Part I – Josef Janeček, Libor Popovský)

Zdroj: cs.gatestoneinstitute.org

Kern Soeren