Denis BURLAKOV – Peníze budoucnosti

Úloha hotovosti v našich životech se každoročně snižuje. V mnoha zemích, jako je například Švédsko, se podíl hotovostních transakcí v příštích dvou letech sníží na 0, 5 %. Místo účtů a plastových karet přicházejí digitální média a programovatelné peníze – nákup zboží, placení za cestování, zasílání peněz příbuzným, využívání on-line převodů a internet věcí automatizuje nákupy, snižuje zdroje a čas.

Virtuální měny dokonce pomáhají v boji proti chudobě v zemích třetího světa, což činí peníze dostupnější než stárnoucí finanční systémy. Generální ředitel RBK.money Denis Burlakov zdůraznil hlavní trendy na finančním trhu souvisejícím s kryptoobchodem a předpovídá, kdy se peníze stanou pouze muzejními exponáty.

Nove druhy kryptomen

Bez bankovek a plastových karet

Spisovatel sci-fi Edward Bellamy v roce 1888 v jeho utopickém románu Pohled do minulosti předpovídal společnost bez hotovosti. Ve své knize napsal, že karty „zcela nahradí“ obyčejné obchodní transakce a převod peněz mezi kupující a majitele obchodů.

Budoucnost přišla! Papírové peníze se stávají atavismem. Do roku 2030 mají skandinávské země v úmyslu na státní úrovni vzdát se fyzických peněz. V letech 2000 až 2015 se podíl plateb v hotovosti v tomto regionu snížil z 62 % na 25 %. Ve Švédsku a Norsku činí jejich obrat pouze 3–5 % HDP. Podle Švédské centrální banky budou hotovostní transakce do roku 2020 sníženy na 0, 5 % z celkového objemu. Do roku 2020 plánuje zrušit kovové mince také Jižní Korea. A země eurozóny postupně stáhnou z oběhu bankovky vysoké hodnoty. V Indii již bankovky s vysokou hodnotou stáhli z oběhu.

Až donedávna to byla především šedá ekonomika, která obhajovala existenci hotovosti. Jenže dokonce i toto odvětví se pod tlakem nových finančních technologií vzdává. Právě ona je totiž nyní hlavním hybatelem a zákazníkem obratu kryptoměn. Takže osud hotovosti je již zpečetěn – mince a bankovky se brzy přesunou do muzeí, nebo si je ponechají sběratelé.

Stejný osud zdá se čeká tako plastové bankovní karty. První bankomat, který se objevil v roce 1967 v Londýně, uměl vyměnit speciální bankovní šeky na malé částky v hotovosti. Od té doby se nic nezměnilo, pouze bankovní šeky nyní ukládají informace o celé částce na zákaznických účtech. A také se objevily bankomaty, které vydávají zlaté odlitky.

Moderní technologie udělají plastové karty zastaralé a nadbytečné. Budoucností jsou digitální certifikáty, které uchovávají finanční informace klienta ve formě kódu a mohou být umístěny na libovolném zařízení připojeném k internetu – ve smartphonech nebo mikročipech, které se implantují pod kůži. Bezpečnost ukládání takových dat je zcela výjimečná.

V září 2017 firma Alipay spustila novou technologii placení v restauracích KFC – smile-to-pay, tedy usměj se a zaplať. Pro zaplacení účtu se zákazníci musí usmívat do 3D kamery. Obrázek je propojen s účtem v platební službě Alipay a potvrzen pomocí telefonního čísla.

Pro zimní olympijské hry v roce 2018 v Pchjongčangu vytvořila společnost Visa rukavice a samolepky s funkcí bezkontaktních plateb. Takže fanoušci a sportovci platili za zboží a služby v olympijské vesnici s pomocí běžných předmětů.

V lednu 2018 společnost Adidas začala prodávat tenisky, které v Berlíně také slouží jako platba ve veřejné dopravě.

A Anglikánská církev ve Velké Británii nedávno představila digitální bezkontaktní nádobku na dary – můžete do ní přispět připojením telefonu. Během doby, kdy byla tato forma dárcovství zkoušena, dary okamžitě vzrostly, a to téměř dvojnásobně ve srovnání s tradiční dárcovskou krabičkou.

Naprogramovatelné peníze

V současné době jsou digitální média pokrokovým technologickým nástrojem pro všechny sféry života. Digitalizace jako hlavní technologie proniká všude. Na základě ní se generují data. Použití je možné sledovat: nainstalovat senzory, přebírat z nich určité údaje, postavit neuronovou síť a integrovat obrovské množství zařízení – tedy to, čemu se říká „internet věcí“.

Něco se již stalo realitou. Například digitální podpisy, klíče, akcie a inteligentní domy. Brzy bude nákup zboží pro domácnost obsluhován samotnými zařízeními. Chladnička bude schopna analyzovat dostupnost produktů a objednat si pravidelnou sadu potravin, které bude platit přímo z účtu. A televizor bude objednávat pouze ty kabelové kanály, které skutečně sledujete. Tím ušetříte spoustu peněz. Lidstvo se přiblíží éře programovatelných peněz, která je založena na individuálním přístupu k výběru zboží a služeb a umožňuje ušetřit na běžných platbách.

Dokonce i moderní kryptografické protokoly již umožňují programovat je na konkrétní účely. Například můžete dítěti převést určitou částku na nákup tužeb a sešitů a naprogramovat to tak, aby nebylo možné tyto peníze utratit za nic jiného. Stejným způsobem lze digitálním penězům přiřadit nové úrovně bezpečnosti, tj. místo, čas a cíle, na které mohou být vynaloženy. Zatímco tyto funkce nejsou téměř vyžívány, nicméně s rozšířením kryptoměn budou možnosti programovatelných peněz vyžadovány ve všech oblastech podnikání.

To ovšem neznamená, že lidé přijdou o právo volby a spontánní nákupy. Dnes se internet věcí aktivně rozvíjí v maloobchodě. Například Amazon nedávno otevřel v Seattlu a Chicagu několik obchodů „Amazon Go“. Zboží, police a vozíky v nich jsou vybaveny kamerami a senzory. Vybrané položky se okamžitě odrážejí ve virtuálním koši mobilní aplikace a produkt, který chce kupující vrátil zpět do police, automaticky zmizí z nákupního seznamu. Při odchodu se peníze za nákup samy odečtou z účtu.

Konec éry bank

Současný měnový systém vytváří pro jedince i státy značné překážky. Budoucí měnový systém, založený na elektronických měnách a platbách, bude nezávislý na politicích nebo bankéřích – bude spravován komunitami a soukromými úvěrovými platformami.

Analytici finančního trhu nevylučují pravděpodobnost vzniku jednotné globální měny. Vývoj elektronických peněz k tomu poskytuje všechny předpoklady. Možná zůstane jen několik regionálních fyzických měn. Mimochodem, za posledních 30 let zmizelo asi 600 regionálních měn. Současně samotný internet umožňuje rozvoj zcela odlišných forem výměny zboží a služeb, takže počet různých druhů měn může vzrůst.

Již dnes alternativní digitální měny používají různé komunity nebo klienti jednotlivých společností a získávají popularitu po celém světě. Jejich výhodou je, že si lidé mohou vyměňovat peníze za zboží a služby bez zprostředkovatelů ve formě bank. Například v Izraeli existuje 87 různých druhů „měn“, tedy alternativ k šekelům, s nimiž můžete platit za jídlo, knihy, nájemní bydlení a mnohé další věci a služby. V Keni byla s podporou společnosti Bancor cryptobirge v loňském roce vytvořena komunitní síť peněz na boj proti chudobě, která by měla zvýšit kupní sílu obyvatelstva, zlepšit místní hospodářství a poskytnout finanční prostředky na rozvoj malých podniků.

Navíc může být považována za nový typ měny také informace. K dnešnímu dni mnoho služeb získalo dostatečné množství jedinečných a užitečných údajů pro použití v různých oblastech, včetně strojového učení a umělé inteligence. Je docela možné, že brzy bude výměna velkých dat (big data) schopna konkurovat peněžním transakcím. Analogicky již dnes existují různé barterové programy v médiích: jedná se o výměnu reklamních příležitostí pro zboží, služby nebo pole informací od inzerentů bez hotovosti.

Evoluce kryptoměn

Mnoho odborníků je ohledně posílení kryptoměn optimistických, a to kvůli jejich možnosti odmítnout ochranu našich převodů bankami, protože stejnou ochranu můžeme získat pomocí dobré kryptografické aplikace.

Klíčové výhody žetonů spočívají v samotném jejich základu: ochrana, důvěra a nízké transakční náklady. Zde se však ukrývá také jejich klíčový nedostatek: na základě decentralizované povahy nemůže být kryptopřenos spojen s reálnou metrikou, na níž je založen náš centralizovaný finanční svět. Ve skutečnosti představuje každá jednotka libovolné kryptoměny komplexní matematický úkol, ve kterém je z milionu řešení správné jen jedno. Zabezpečuje sama sebe. Proto taková kolosální volatilita (kolísavost) kurzu. To odrazuje mnoho pragmatických profesionálů v oblasti plateb a kryptoměny se na nějaký čas proměnily z finančního nástroje na předmět spekulace. Ale brzy se situace změní.

Kryptoměny představují stejně revoluční vynález ve světě financí, jako auto ve světě dopravy. Lidstvo zatím není fyzicky schopné uvědomit si plnou hodnotu a vyhlídky tohoto vynálezu, který ve svém důsledku změní celosvětovou ekonomiku. Peníze, které jsou všem dostupné a které nemusí být poskytovány bankami a státy, jsou analogií čisté energie ve finančním světě.

Vznik takové finanční energie také předpovídali spisovatelé sci-fi. Podle Arthura Clarka by v roce 2016 měly být všechny světové měny nahrazeny jedním ekvivalentem, což odpovídá megawatt-hodině.

Nyní přichází do módy kryptoměny, které již nevyžadují těžko dostupnou verifikaci něčím fyzickým, tzv. stablecoiny. Jedná se o žetony spojené s drahými kovy nebo národními měnami. Dnes mnoho států včetně Ruska vyvíjí vlastní stablecoiny.

Není vyloučeno, že zavedení kryptoměn do každodenního života započne právě nimi. Měny, které nejsou vydávány jednotlivci, nýbrž státy, zjednoduší všechny typy plateb a odstraní umělé bariéry mezi zeměmi ve formě politických a ekonomických sankcí, systémů bankovních převodů, jako je SWIFT, a dalších překážek. Transparentnost a auditní schopnosti těchto finančních transakcí se zároveň řádově zvýší.

Lidstvo dnes vstoupilo do doby, kdy peníze mohou opravdu změnit svět k lepšímu, zvyšovat dostupnost finančních technologií, ale mohou také ublížit – například zjednodušit obchod se zbraněmi nebo drogami. Zde bude hodně záviset na společnosti a fin-tech společností, které jsou nyní v popředí technologického rozvoje a určují trendy pro nadcházející desetiletí. Profesionální sen každého moderního finančníka spočívá v přispění k vytvoření nových pohodlných platebních prostředků a nástrojů, které budou po celém světě poptávány za 10 či 20 let.

(překlad vlastní)

Originál: Денис Бурлаков – Деньги будущего vyšel 18. února 2019 na hightech.fm.

Zdroj: hightech.fm

Burlakov Denis