Jiří VYVADIL - Zeman včera perlil. Zjevně až moc i pro milce Západu

Zatímco nositel nejvyššího vyznamenání Bílého lva, které mu udělil právě Miloš Zeman, Robert Fico kategoricky odsoudil pokusy o vměšování do politických procesů ve Venezuele.

Prohlásil, že Slovensko nikdy neuzná Juana Guaidóa, když levicový režim Nicolasa Madura je „trnem v oku liberálnímu západu“ a konstatoval, že země Západu mají zájem o Venezuelu a předbíhají se v uznání prezidenta, který se ani neúčastnil prezidentských voleb. Cílem je ropa s tím, že Západ chce postavit do čela země loutku a zatímco třetí nejsilnější země EU Itálie, nejenom, že zablokovala společné stanovisko k podpoře tohoto mladíčka ale zároveň se jednoznačně postavila za návrh ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova o nutnosti všestranných jednání o situaci ve Venezuele, náš prezident fakt perlil…

Prohlásil, že to, co se odvíjí ve Venezuele, je v podstatě sametová revoluce, jejíž 30. výročí si 17. listopadu připomeneme a pozval Guaidova do Prahy. Kdyby to prohlásil Kalousek či Bartoš, nikdo by překvapen nebyl, ovšem že tak učinil Miloš Zeman, který je trvale napadán pražskou kavárnou, znělo jako zjevení.

Mimochodem, když jsem si prošel dnešní deníky, s výjimkou malé noticky v deníku Dnes jsem žádnou poznámku nezaznamenal. Kupodivu ne všichni, byť i liberální, novináři vidí věci tak jednoduše. Přece jenom je to tvrdé, když z ničeho nic prezidenta, kterého Západ uznával ještě před měsícem, najednou za reprezentanta státu nepovažujeme.

A potom je tu analogická situace s Ukrajinou. I tam byl puč, i tam Západ jej plnou parou podpořil a výsledkem je polorozvrácená země, s občanskou válkou na Východě, plná korupce a chudoby.

Venezuela má jistě velké problémy, ale podle některých odborníků i v regiónu nejlépe vyzbrojenou armádu špičkovou ruskou technikou. Jistě, konají se statisícové demonstrace ve prospěch Guaidóa, které na rozdíl od hnutí žlutých vest v Paříží policie nikterak nenapadá. A stejně tak se konají možná ještě silnější demonstrace ve prospěch Madury.

Tak tedy toho nyní nechme. Rozhodne čas. Reálně, nikoliv podle agentury Reuters či CNN. Nic totiž nenasvědčuje tomu, že Maduro padne.

A na rozdíl od Slovenska, Itálie, Kypru, Řecka, Bulharska, Slovinska a překvapivě i Rumunska atd… budeme opět jako v případě údajné otravy Skripala vypadat jako totální hlupáci.

Tak už v tom raději nešlapejme…

Zdroj: vasevec.cz

Vyvadil Jiří