Soeren KERN - Měsíc multikulturalismu v Británii: říjen 2018

1. října. Podle deníku The Independent cestují do Británie takzvaní „obřezávači“, kteří mrzačení ženských pohlavních orgánů (FGM) provádějí. „Lidé v komunitě, které se to týká, spolu mluví a říkají: ,Moje holka musí být obřezána a je nutno obřezávačům zaplatit, aby přijeli do Velké Británie, a obřezali dívky tady,‘“ prohlásila Hoda Ali, aktivistka bojující proti FGM, která působí v západním Londýně. Poté dodala: 

Skutečností je, že musíme otevřít oči. Není potřeba myslet jen na vzdálené země, protože právě teď tady máme dívky, ve věku kolem dvaceti let, které byly obřezány v této zemi. Jsou to britské dívky, které se zde narodily a tady byly obřezány.“

2. října. Ženy a dívky, které byly svými rodinami donuceny ke svatbě, budou mít možnost tajně předložit důkazy, a bez obav z následků uplatnit námitky proti udělení víz jejich zahraničním manželům. Tyto změny zákonů oznámil ministr vnitra Sajid Javid. Změny přicházejí dva měsíce poté, co deník The Times odhalil, že ministerstvo vnitra vydávalo v případech nucených manželství víza známým tyranům.

3. října. Zakaria Mohammed, mladý drogový dealer z Astonu v Birminghamu, byl odsouzen k 14 letům vězení poté, co přiznal svoji vinu ve věci obvinění z moderního otroctví. Mohamed zneužíval své oběti – čtrnáctiletou dívku a dva uprchlé 15leté chlapce – předtím, než je donutil prodávat drogy třídy A v zanedbaných bytech, sto kilometrů od jejich domovů. Mladé lidi, kteří byli přepravováni z Birminghamu do Lincolnu, aby mohli pracovat v drogových doupatech jako „postradatelní pracovníci“, našli policisté v Lincolnu v bytě zamořeném drogami. Deník Telegraph uvedl, že to bylo poprvé v britské právní historii, co byl drogový dealer odsouzen za obchodování s dětmi na základě Zákona o moderním otroctví.

4. října. Rahman Ullah, 38letý otec dvou dětí z Croydonu, byl odsouzen na 14 měsíců do vězení za bití své odcizené manželky a živý přenos tohoto bití po internetu příbuzným v Pákistánu. Ullah, který šermoval kuchyňským nožem před svou ženou a naznačoval, že ji pobodá, se před svými příbuznými vytahoval: „Dnes ji zabiju!“. Policii Ullah zpočátku tvrdil, že agresorem byla jeho žena.

5. října. Podle deníku Birmingham Mail citujícího oficiální statistiky podstoupilo v Birminghamu od dubna do června 2018 mrzačení ženských pohlavních orgánů deset děvčátek mladších jednoho roku. Podle zprávy se stalo obětí FGM v tomto období také 15 dětí ve věku mezi jedním rokem a čtyřmi lety. Celkem bylo v těchto třech měsících ve městě 140 nových případů FGM. Věk většiny obětí byl mezi pěti a devíti lety.

6. října. Zpráva pro Komisi pro rovnost a lidská práva (Equality and Human Rights Commission, EHRC) zjistila, že třetina (33 %) dotazovaných Britů věří, že úsilí o poskytnutí rovných příležitostí muslimským imigrantům zašlo „příliš daleko“. Zpráva, první z každoročních „barometrických“ testů veřejného mínění, také zjistila, že 22 % Britů má negativní názory na muslimy.

7. října. Odstupující výkonná ředitelka charitativní organizace Karma Nirvana, která podporuje oběti zločinů ze cti, prudce zaútočila na vládu, že se „nedokázala vypořádat s problémem nucených sňatků“. Prohlásila, že se cítí „zrazena nedostatečným leadershipem“ a varovala, že v důsledku toho bude trpět ještě více dětí. Jasvinder Sanghera, jež oznámila, že po 25 letech odstupuje z funkce výkonné ředitelky charitativní organizace Karma Nirvana, uvedla, že pracovat s vládou na řešení tohoto problému bylo někdy jako „valit balvan do kopce“. A dodala:

Vláda neudělala dost pro to, aby zvýšila povědomí o tomto problému, a aby na tento problém upozornila veřejnost, takže zde máme obrovský problém s odborníky, kteří považují nucený sňatek spíše za kulturní problém, než za trestný čin. Mnoho lidí si ani neuvědomuje, že na to existuje zákon.

8. října. Uniklý dopis prozradil, že ministr vnitra Sajid Javid souhlasil s předáním důkazů americkým úřadům proti dvěma federálně stíhaným britským džihádistům, ale bez toho, že by trval na ujištění, že nedostanou trest smrti. El Shafee Elsheikh a Alexanda Kotey, údajní členové džihádistické buňky nazvané „ISIS Beatles“, kteří v Sýrii zabili řadu rukojmí, byli předmětem právního sporu mezi Británií a USA poté, co byli dopadeni v lednu roku 2018. Edward Fitzgerald QC, advokát Elsheikhovy matky, tvrdil u Správního soudu v Londýně, že Javid nesprávně posoudil podezření s ohledem na riziko „nelidského“ trestu. Právníci Javida kontrovali tím, že neexistuje zákaz poskytování právní pomoci jiné zemi, kde by to během procesu mohlo vést až k trestu smrti. „Tato skupina [ISIS Beatles] je spojována s některými z nejvážnějších útoků proti civilistům během konfliktu v Sýrii,“ řekl James Eadie QC soudu.“ Jimi prováděné popravy jsou notoricky známé a všechny kromě jedné byly natočeny a zveřejněny na internetu.

9. října. Podle nové příručky o zjevných znacích mrzačení ženských pohlavních orgánů (FGM) by měli učitelé hledat dívky, které mají potíže s chůzí, sezením a stáním, nebo požadují, aby byly uvolněny z vyučování tělesné výchovy. Školy by si měly také všímat dívek, které dlouho chybí ve škole a mají po těchto absencích výrazné změny chování, nebo dívek, které mluví o tom, že pojedou na dovolenou do země svého původu nebo do jiné země, kde je tato praxe běžná. Tyto pokyny byly publikovány Radou Islingtonu a organizací Manor Gardens Welfare Trust jako součást nástrojů pro hodnocení rizik, které by pomohly učitelům identifikovat a posoudit tělesné poškození způsobené FGM. 12stránková příručka vede učitele ke vnímání znaků, které signalizují, že dítě může být ohroženo, nebo že mrzačení ženských pohlavních orgánů již mohlo nastat a co by učitelé měli v takové situaci dělat.

10. října. Britská armáda zahájila vyšetřování poté, co aktivista proti islamizaci, známý jako Tommy Robinson, uveřejnil fotografii, na které se vyfotografoval se skupinou mladých vojáků. Fotografie vypadala, že byla pořízena na dálničním odpočívadle a Robinson popisoval skupinu jako „mladé rekruty“. Robinson napsal na Facebooku: „Chvilka jako je tato dělá všechno užitečným. Dnes jsem se setkal s reálnými britskými hrdiny.“ Mluvčí britské armády uvedla: „Ultrapravicová ideologie je zcela v rozporu s hodnotami a étosem britských ozbrojených sil. Ozbrojené síly mají zavedená silná opatření, která zajišťují, aby osoby vyznávající extremistické názory nebyly ani tolerovány, ani jim nebylo povoleno sloužit.“ Robinson řekl, že se náhodou setkal s vojáky a že by „neměli být potrestáni a propuštěni“, jen proto, že se s nimi vyfotografoval.

11. října. Maloobchodní síť Marks & Spencer vyvolala poprask poté, co zahrnula hidžáby – pokrývky hlavy nošené některými muslimkami – do sekce školních uniforem. Stránky sociálních sítí této společnosti byly zaplaveny hněvivými poznámkami desítek nespokojených zákazníků, kteří prohlašovali, že nepoužijí obchod, dokud nebudou ze sortimentu odstraněny černé šátky. Zakladatel nadace Quilliam Maajid Nawaz prohlásil, že společnost M & S se tím, že zařadila do sekce školního oblečení dětský hidžáb, vrátila do „středověku“.

13. října. Somálec, jehož deportace z Británie byla zastavena poté, co se pasažéři v letadle postavili na jeho stranu a požadovali jeho propuštění, byl odhalen jako odsouzený člen znásilňovacího gangu, který byl deportován kvůli spáchaným zločinům. Úředníci, kteří 9. října eskortovali Yaquba Ahmeda při letu z Heathrow do Turecka, byli nuceni zastavit jeho deportaci, když ho asi desítka turistů začala litovat a rozzlobeně zasáhli krátce před odletem v jeho prospěch. V jednom okamžiku si jakýsi cestující stěžoval: „Oddělují ho od jeho rodiny,“ zatímco jiní skandovali „odveďte ho z letadla“. Později se ukázalo, že Ahmed, měl jako šestnáctiletý spolu se třemi dalšími mladíky v srpnu 2007 znásilňovací gang v oblasti londýnského náměstí Leicester Square. Ahmed si ve vězení odseděl pouze polovinu devítiletého trestu. Když bylo video protestu zveřejněno na MailOnline, stovky čtenářů vyjádřily své pobouření. Jeden napsal: „Měla být povolána policie a všichni cestující, kteří se bouřili, měli být zatčeni a vyvedeni z letadla.“ Jiný čtenář napsal: „Teď to bude stát mnohem víc, když budou lidé vraceni zpět soukromými linkami! Výborně, vy samolibí idiotští dobrodějové!

14. října. Belal Ahmed, 24 let a Mizad Miah, 24 let, oba z londýnské čtvrti Tower Hamlets, byli odsouzeni dohromady k 24 letům vězení, protože opili mladou ženu alkoholem s přimíchanou drogou MDMA (extáze) a poté ji znásilnili. Jakmile upadla do bezvědomí, tak ji pohodili oblečenou jen ve spodním prádle na okraji silnice. Oba muži byli v listopadu 2017 zatčeni na letišti Gatwick, když se vraceli do Británie ze společné dovolené v Maroku.

15. října. Podle deníku The Times zablokovalo ministerstvo spravedlnosti plány na zpracování akademické studie o tom, proč vězni konvertují k islámu a jak to může vést k jejich radikalizaci. Příznivci tříletého projektu uvedli, že jsou z rozhodnutí zděšení a domnívají se, že vězeňská služba nechtěla, aby se veřejnost probírala tak citlivým tématem. „Kultura vězeňské služby je defenzivní a to, co by tento projekt mohl objevit, by pro ně mohlo být znepokojující,“ uvedl zdroj. Počet muslimských vězňů ve věznicích v Anglii a Walesu se v posledních letech více než zdvojnásobil, přičemž od roku 2002 vzrostl z 5 500 na 12 894 letos, uvádí The Times podle oficiálních dat.

17. října. Rada hrabství Lancashire rozhodla od roku 2019 o ukončení dodávek halal masa (povoleného podle zákona šaría) ze zvířat neomráčených před porážkou na školy v celém hrabství. Rozhodnutí – pro které hlasovalo 49 radních, proti 23, 9 radních se zdrželo – bude mít dopad na 12 000 muslimských žáků ve 27 školách ve městech Blackburn, Nelson, Burnley, Rawtenstall, Hyndburn a Preston. Vedoucí představitel Rady mešit v hrabství Lancashire Abdul Hamid Qureshi prohlásil, že uvažuje o výzvě muslimským žákům k bojkotu školních jídel.

18. října. Pracovník řetězce supermarketů Tesco podal na svého zaměstnavatele žalobu pro harašení a rasovou diskriminaci poté, co si jeho kolega vedle něj „schválně uprdl“. Atif Masood, 42 let, prodavač pobočky v Thornton Heath, požadoval 20 000 liber (23 000 eur) – a prohlásil, že úmyslné uprdnutí představuje „šikanu“. V právních dokumentech předložených londýnskému soudu, který rozhodoval tento pracovně-právní spor, Masood uvedl, že v supermarketu v Thornton Heath je „příliš mnoho rasismu“, a že se cítil být kolegy diskriminován, protože je pákistánský muslim.

19. října. Islámský kazatel Anjem Choudary, buřič označovaný za „nejnebezpečnějšího extremistu“ Británie, byl propuštěn z vězení poté, co si odseděl pouze polovinu z trestu, ke kterému byl odsouzen v roce 2016 za to, že přísahal věrnost Islámskému státu. Vězeňské orgány nemohly jeho propuštění zabránit: podle britských pokynů pro věznění jsou odsouzenci – dokonce i ti, kteří stále představují ohrožení pro veřejnost – automaticky podmíněně propouštěni na licenci (parole) poté, co si odseděli polovinu svého trestu.

20. října. Šejk Faiz-ul-Aqtab Siddiqi, 51letý muslimský klerik, který řídí největší síť soudů šaría v Británii, byl vyšetřován kvůli obvinění, že znásilňoval děti. Policie hrabství West Midlands vyšetřuje obvinění, že Siddiqi v 80. a 90. letech znásilnil dvě holandské ženy. Ženy tvrdí, že byly sexuálně zneužívány od svých 11 až 12 let, až do svých 16 let. Do Británie je poslali jejich rodiče, aby byly vychovány otcem šejka Siddiqiho, respektovaným muslimským učencem. Siddiqi je vedoucím představitelem Muslimského arbitrážního tribunálu (Muslim Arbitration Tribunal), islámského právního servisu v Anglii, který provozuje síť kontroverzních soudů šaría, které, jak tvrdí kritici, diskriminují ženy. Klerik obvinění, které se poprvé objevilo v nizozemském deníku De Telegraafodmítl, a tvrdí, že jsou součástí kampaně, jejímž cílem je diskreditovat jeho rodinu.

23. října. V letech 2010 až 2015 uzavřelo ve Velké Británii manželství před dovršením věku 18 let téměř 2 000 mladých lidí, z nichž velká většina byly dívky, tvrdí nadace Thomson Reuters Foundation podle oficiálních dat. Dětské manželství – mezinárodně definované jako manželství ve věku nižším než 18 let – zůstává v Británii legální. V Anglii, Walesu a Severním Irsku mohou mladí lidé se svolením rodičů uzavírat manželství od 16 let. Ve Skotsku podle nadace nepotřebují ani souhlas. Britská poslankyně Pauline Latham, která představila návrh zákona o zvýšení věku pro uzavření manželství na 18 let, označila za naprosto „bláznivé“, že Británie stále povoluje dětské sňatky, když během pěti let utratila 39 milionů liber (44 milionů eur) ve snaze ukončit tuto praxi v rozvojových zemích.

24. října. Islámská škola, vyučující, že na Noemově arše byli zachráněni pouze muslimové a zvířata, byla první, jež byla úspěšně stíhána za nelegální činnost. Výukové středisko Al-Istiqamah v západním Londýně se označovalo za studijní středisko, kam mohou docházet děti učící se doma na zkrácenou výuku. Vládní inspektoři však zjistili, že ho během školních hodin pravidelně navštěvovalo téměř 60 dětí ve věku povinné školní docházky. Případ byl postoupen Korunnímu státnímu zastupitelství poté, co centrum nedokázalo uspokojivě odpovědět na vládní upozornění. Hlavní inspektorka škol Amanda Spielman uvedla, že verdikt vyslal důležitý vzkaz dalším neregistrovaným školám, z nichž některé odmítají dětem poskytovat řádné vzdělání a vystavují je riziku radikalizace. Fotografie zveřejněné na webu školy označily Noema za Alláhova proroka.

25. října. Podle BBC si jedna muslimská rodina stěžovala na použití vepřové želatiny ve třech očkovacích látkách, které používá Národní zdravotní služba. Vepřová želatina pochází z prasat a používá se ve vakcínách proti chřipce, pásovému oparu, spalničkám, příušnicím a zarděnkám. Mluvčí vládní agentury Public Health England (Veřejné zdraví Anglie) uvedla, že želatina se používá jako stabilizátor a neočekává se, že bude „někdy nalezena nějaká alternativa.“ Rodič, který kontaktoval BBC, uvedl, že je „uražen“ použitím vepřové želatiny v očkovací látce proti chřipce. Řekl, že jeho žena byla o přísadě informována lékařem, když přivedla své děti na očkování. Kvůli své víře vakcínu odmítla. Muslimská rada Británie (Muslim Council of Britain) uvedla, že vakcíny nejsou v islámu povoleny, použití je možné pouze v případě ohrožení života a při neexistenci jiné alternativy. „Je třeba více pracovat na alternativách,“ řekl Dr. Shuja Shafi, předseda Výboru pro výzkum a dokumentaci Muslimské rady Británie. „Měli bychom se snažit najít dlouhodobé řešení. Potřeby lidí musí být respektovány.“

26. října. Oxfordská diecéze obhajovala rozhodnutí Oxfordské univerzity pozvat imáma, aby 21. října na konci bohoslužby přednesl kázání. Mluvčí diecéze uvedl, že pozvání imáma Monawara Hussaina kázat v Oxfordu v univerzitním kostele Svaté Panny Marie je „dobrým příkladem spolupráce mezi našimi vírami“. Mluvčí prohlásil, že diecéze obdržela tucet stížností proti tomuto pozvání, ale dodal: „I kdybychom dostali 100 stížností, rozhodli bychom se rozhodnutí univerzity podpořit.“ Adrian Hilton v článku na svém blogu Arcibiskup Cranmer poznamenal, že Hussain jako muslim nemůže věřit v Ježíšovu smrt na kříži, a v jeho vzkříšení. „Je těžké pochopit, jak imám svým kázáním na bohoslužbě oslaví ukřižovaného Syna Božího,“ napsal. Buckinghamský biskup Alan Wilson tyto námitky odmítl: „Hussainova práce je zásadní pro prohloubení našeho porozumění islámu a pro boj proti hrozbě terorismu v této zemi. Imám Hussain prosazuje velkorysý a moudrý výklad islámu“.

27. října. Podle průzkumu „islamofobie“ provedeného agenturou ComRes je 43 procent Britů přesvědčeno, že západní liberální společnost nemůže nikdy být kompatibilní s islámem. Dvěma pětinám (43 %) Britů by vadilo, kdyby byla v jejich čtvrti postavena mešita, nebo kdyby někdo z jejich rodiny uzavřel manželství s muslimem. Jeden z pěti Britů (22 %) by byl znepokojen, kdyby se do jeho sousedství přistěhovala muslimská rodina a 3 z 10 Britů (30 %) by protestovali proti tomu, že jejich dítě navštěvuje mešitu.

28. října. Podle deníku The Times se očekává, že až 80 džihádistických nevěst a jejich dětí, které byly zadrženy v Sýrii po pádu Islámského státu, se bezprostředně vrátí do Británie. The Times také oznámil, že britské ministerstvo vnitra jim již začalo vydávat britské pasy.

29. října. Sedm mužů bylo odsouzeno za sexuální zneužívání a znásilňování mladých dívek, včetně jedné, která byla sexuálně zneužita „nejméně 100 Asiaty“ ještě před dovršením věku 16 let a jiné, která byla hromadně znásilněna v lese, a bylo jí vyhrožováno, že ji tam opustí. Sheffieldský Korunní soud vyslechl, jak muži – Mohammed Imran Ali Akhtar, 37 let, Asif Ali, 33 let, Tanweer Ali, 37 let, Salah Ahmed El-Hakam, 39 let, Nabeel Kurshid, 35 let, Iqlak Yousaf, 34 let, a dalších sedm mužů kteří nebyli z právních důvodů jmenováni – se na dívky zaměřili a sexuálně je zneužívali předtím, než je vystavili činům „ponižující a násilné povahy“. Dívky byly zneužívány v Rotherhamu více než sedm let. Případ byl prvním velkým soudním případem, který vyplynul z Operace Stovewood, z vyšetřování Národní agentury pro zločinnost (The National Crime Agency, NCA), a stal se historicky nejrozsáhlejším případem sexuálního vykořisťování dětí, ve kterém bylo v Rotherhamu v hrabství South Yorkshire identifikováno více než 1 500 obětí. Vyšetřování bude stát britské daňové poplatníky do roku 2024 více než 90 milionů liber (102 milionů eur), tj. za období, na které je současné vyšetřování naplánováno, i když si jen málo lidí myslí, že bude za toto období dokončeno.

30. října. Mohammedovi Ghanimu, 65letému bývalému imámovi v hrabství West Yorkshire, který po dobu sedmi let sexuálně zneužíval malé dítě, byl zvýšen trest. V srpnu Ghaniho odsoudil Korunní soud v Leedsu na dva roky vězení, ale jeho trest byl zvýšen poté, co zástupce generálního prokurátora Robert Buckland (QC a poslanec Parlamentu) předal tuto kauzu kvůli příliš mírnému trestu Odvolacímu soudu. Odvolací soud zvýšil Ghanimu trest na pět let vězení. Po jednání soudu zástupce generálního prokurátora prohlásil: „Ghani zneužil své autority imáma a vystavil zranitelné dítě kampani sexuálního zneužívání. Doufám, že dnešní rozhodnutí Odvolacího soudu přinese oběti i rodině oběti trochu útěchy.“

31. října. Podle deníku The Times bylo Anjemu Choudarymu nařízeno, aby se zúčastnil prvního britského povinného deradikalizačního programu. Choudary, který byl 19. října propuštěn po odpykání poloviny trestu z vězení za podporu Islámského státu, bylo v rámci jeho probace nařízeno zúčastnit se deradikalizačního programu DDP (Desistance and Disengagement Program). Kurs, který vyžaduje, aby Choudary absolvoval mentoring a teologické „poradenství“, je nejnovějším pokusem vlády bojovat proti zvýšené džihádistické hrozbě. Každý týden je z vězení propuštěn v průměru jeden odsouzený džihádista. Podle deníku The Times bude do konce roku 2018 propuštěno z vězení více než 40 % džihádistů, kteří byli v uplynulém desetiletí odsouzeni za teroristické trestné činy.

(překlad původního textu: „A Month of Multiculturalism in Britain: October 2018“ Josef Janeček)

Zdroj: cs.gatestoneinstitute.org

Kern Soeren