Tichá radost Narození: VÁNOCE přinášejí zvěst, že Bůh může změnit dějiny tohoto světa

V noci z 24. na 25. prosince křesťané západní tradice oslavují Kristovo Narození. V Rusku se tomuto svátku říká „katolické Vánoce“, i když tomu tak úplně není, protože po celém světě také spousta pravoslavných křesťanů oslavuje Vánoce podle gregoriánského kalendáře.

Vánoční tradice postupně hluboce zakořenily ve světské kultuře. Jistým způsobem je oslavují i lidé církvi a křesťanství vzdálení, protože Vánoce přeci představují svátek velké radosti. „Zvěstuji vám velkou radost,“ začíná příběh o Kristově narození z evangelia. Tato radost pronikla nejen do církve a nejen do srdcí věřících křesťanů, nýbrž také do světské kultury.

Vanoce

Radost bývá různá. Někdy bouřlivá a hlučná, někdy dokonce divoká – například z vítězství ve válce, z úspěchů, úspěšných nákupů... Existuje ovšem i jiná radost – radost pokojná, kdy se člověk setká s jakýmsi tajemstvím, a to ho překvapí. Radost, která nutí člověka přemýšlet. Zmiňme se právě o této klidné radosti, kterou Vánoce přináší.

Dvacátého čtvrtého prosince večer nenajdete v evropských ulicích skoro ani živáčka, jakoby všichni zmizeli. Lidé se shromažďují doma s rodinami, protože Vánoce jsou rodinným svátkem. Vyjadřují svou radost v té nejmenší jednotce společnosti. Tato radost je tichá, spojená s příležitostí být spolu, s nečekanými dary. Koneckonců všichni se těší na to, že dostanou dárky, které přináší svatý Mikuláš (nebo Santa Claus). Lidé si k Vánocům vzájemně blahopřejí.

Podle tradice zůstává vždy u stolu jedno místo neobsazené. Je to tak pro každý případ: pro toho, kdo může nečekaně přijít na návštěvu (dokonce i člověk z ulice, kterého vůbec neznáme). A případná návštěva neznámého nám také přináší radost.

V každodenním životě jsme zvyklí hovořit jazykem síly, nahlas se radovat, chvástat se úspěchy a nadávat nad selhání ostatních lidí. Moderní křesťané bohužel ne vždy představují příklady lásky, naopak – podléhají pokušením tohoto světa, zasévají nepřátelství a nenávist a tím zneužívají Kristovou církev. Zdá se, že někteří z nich žijí jako ti, kteří nikdy neslyšeli evangelium.

Jenže když přijde Dítě Boží – řeklo by se obyčejné dítě, slabé, bezmocné – a to nás nutí zamyslet se nad tím, že skutečná radost zřejmě nespočívá v našich ambiciózních projektech. Nenávist k ostatním, chvástání se, namyšlenost a jiné špatné vlastnosti nám radost nepřinesou. Radost nám přináší častěji menší věci: překvapení, malé změny v našem životě… Jenže právě touto cestou se v našem životě Bůh projevuje. Připomeňme si právě tichou radost Božího dítěte, v níž se ukrývá velké tajemství!

Po vánočních svátcích následuje Nový rok. Odcházející rok nebyl v mnoha ohledech snadný. Pro mnoho křesťanů to byl rok, který testoval jejich vytrvalost. Víme o pronásledování věřících v mnoha zemích světa, slyšeli jsme o konfliktech mezi křesťany. To vše je zdrojem našeho hlubokého zármutku. Někdy se nám zdá, že situace může být dokonce beznadějná, ale Vánoce nám připomínají, že Bůh má moc změnit dějiny tohoto světa, náš život a naplnit ho skutečnou radostí.

Vánoce jsou svátky naděje. Máme naději, že v příštím roce se budeme moci radovat se všemi našimi rodinami a úspěchy – a dokonce i těmi nejmenšími projevy Božského úradku v našem životě.

Věříme proto, že se v budoucnu upevní mír a soulad mezi lidmi, vždyť Vánoce jsou také svátky klidu a míru. Hovoří o tom slova andělského pozdravu: „Sláva na výsostech Bohu a na zemi mír a v lidech dobrá vůle“. Katolická církev vždy začíná nový rok modlitbou míru. První leden představuje svátek vítězství Panny Marie a také celosvětový den modlitby za mír. V tento den se římský papež obrací k věřícím se zvláštním poselstvím o míru.  

Mír mezi lidmi je pevně propojen se smířením se člověka s Bohem. K tomuto smíření došlo díky Božímu Vtělení. Doufáme, že láska a dobro zvítězí nad nenávistí a nepřátelstvím. A misie směrem ke světu očekáváme především od křesťanů – jsou to oni, kdo mají být solí země, přinášet lásku Boží, která vítězí nad zlem.

Chtěl bych tímto všechny křesťany pozdravit se svátkem Kristova Narození a popřát jim klidný Nový rok – a na zemi pokoj všem lidem dobré vůle!

(překlad vlastní)

Originál: Священник Игорь КОВАЛЕВСКИЙ - Тихая радость Рождества vyšel 24. prosince 2018 na interfax-religion.ru.

Zdroj: interfax-religion.ru

Kovalevskij Igor