K církevní situaci na Ukrajině – Srbská i česká a slovenská pravoslavná církev nesouhlasí s kroky Konstantinopolského patriarchátu

Situace kolem příprav vyhlášení „autokefality“ ukrajinské církve konstantinopolským patriarchou Bartolomějem se nadále vyostřuje. Všechny pravoslavné církve dosud považovaly za jedinou Ukrajinskou pravoslavnou církev tu, která je součástí Moskevského patriarchátu. Ke svému názoru se v posledních dnech přihlásila církev srbská a česká a slovenská.

Biskupská rada Srbské pravoslavné církve (SPC) kritizovala činy Konstantinopole, které rehabilitovaly vůdce nekanonických církví na Ukrajině následovně:

Rada s politováním konstatuje, že Konstantinopolský patriarchát provedl kanonicky nesprávné rozhodnutí o rehabilitaci vůdců dvou rozkolných občin na Ukrajině vedených Filaretem Děnisenkem a Makariem Maletičem,“uvedla ve svém prohlášení.

Problém spočívá v tom, že před několika lety byl Filaret zbaven kněžství a dán do klatby, Makarijova církevní občina pak ztratila kontakt s apoštolským dědictvím. Filaret i Makarij ovšem již dříve prohlásili, že nepretendují na místo hlavy budoucí „autokefální“ ukrajinské církve.

Srbská církev rovněž vyzvala Konstantinopol a ostatní místní církve, ať se otázka vyřeší v rámci celopravoslavného sněmu.

Metropolita Českých zemí a Slovenska Rastislav k situaci prohlásil:

Podporujeme a budeme podporovat Ukrajinskou pravoslavnou církev Moskevského patriarchátu v čele s metropolitou Onufrijem“.

Metropolita Rastislav během schůzky se zástupcem Ukrajinské pravoslavné církve pro evropské záležitosti biskupem Viktorem Kocabou dodal:

Velmi soucítíme s bratrskou Ukrajinskou pravoslavnou církví. Jsme s vámi spojeni v modlitbě, podporujeme vás a budeme podporovat… Neříkáme „váš ukrajinský lid“, nýbrž „náš lid“, protože jsme všichni součástí jedné apoštolské Církve. Modlíme se a doufáme, že zástupci světového pravoslaví ve věci Ukrajiny rozhodnou moudře“.

Metropolita Rastislav a biskup Viktor Kocaba

Již 14. září t.r. vyzval Synod Ruské pravoslavné církve hierarchy ostatních pravoslavných církví, aby „se ujali společné odpovědnosti za osud světového Pravoslaví a iniciovali bratrské celopravoslavné rokování o osudu církve na Ukrajině“.

Zdá, že právě takové setkání by mohlo napomoci řešení krize, do níž se církev na Ukrajině dostala po nekanonickém zásahu Konstantinopolského patriarchátu. Tento krok by však nemohl proběhnout bez spolupráce se současným vedením Ukrajiny.

Vměšování státu do církevní politiky nikdy nedopadlo dobře, to víme z historie. Nelze totiž přinést ani dočasné dobro tím, že narušíte posvátné kánony pravoslavné církve“, dodal Rostislav.

Již v květnu 2018 metropolita Rastislav varoval ukrajinské politiky, že „rozkol, který vznikne kvůli lidskému egoismu, může být zacelen pouze cestou pokání“ (tj. pouze kanonickou cestou). A dodal: „V demokratické společnosti je vměšování se do církevních záležitostí zcela nepřípustné“.

Podle metropolity Rastislava, který ovšem pouze tlumočil většinový názor mezi ostatními pravoslavnými patriarchy, může být autokefalita církve udělena pouze se souhlasem všech ostatních pravoslavných církví, všeobecným konsenzem.

(vlastní zpráva)

Zdroj: russian.rt.com, fondsk.ru

-mp-