TRUMP šílí: Nová „zbraň chaosu“ zaútočila na Evropu a blíží se ke Spojeným státům

V důsledku vnitřní politické války mezi republikány a demokraty Spojené státy nečekaně čelí obtížné volbě. Bez ohledu na výsledek rozhodnutí bude mít pro Spojené státy negativní důsledky.

Skutečnost, že demokraté důsledně zrazují Trumpa a využili k tomu fungování sociální psychologie a skupinové dynamiky, které dosud nebyly známy, je pochopitelná. Vyvinuli je v amerických výzkumných ústavech od dob Kurta Levina a říká se jim „Honduraský karavan“.

Avšak demokraté – a zvláště Hillary Clintonová, zaslepená pomstou a bojem s vnitřní konkurencí – zapomněli, že horizont plánování a vyhodnocování důsledků by měl překonávat i zítřek. Aspoň několik let dopředu. Nemluvě o století a půl či dvou, jako je tomu u Číny.

Honduraska karavana

Připravili pro Trumpa velmi důkladné „vidle“, kde každé jeho rozhodnutí znamená ránu pro jeho prestiž. Jenže jim nedošlo, že s plnou silou udeřili také na Spojené státy. A ozvěna tohoto úderu bude znít v nadcházejících desetiletích – v tom krásném, „nádherném novém světě“.

„Honduraská karavana“ představuje jednu z prvních vlaštovek nového světa. V důsledku stále zřetelnějšího rozdělení populace Země na bohaté a chudé země, na „ostrovy světla“ a „temná území“, se tyto karavany brzy stanou samozřejmostí.

Stejně jako kdysi křížové výpravy pro středověkou Evropu. V „Honduraské karavaně“ dnes přišlo pouze pět tisíc lidí. Jenže ještě během našeho života uvidíme lidské karavany uprchlíků, které budou mít miliony a miliony jedinců – lidí prchajících ze Střední Ameriky, Středního východu, Střední Asie. To vše bude vytvářet pro Spojené státy, Evropu a Rusko obrovské problémy.

Mimochodem, migrační toky uprchlíků již nyní činí Evropě značné problémy, což vedlo k řadě malých i velkých politických skandálů mezi zeměmi EU. A turecký prezident Recep Erdogan otevřeně vydírá Evropu a vyhrožuje – v případě jejího „špatného“ chování – že umožní dvěma milionům uprchlíků z Blízkého východu, kteří se nyní nacházejí ve zvláštních táborech v Turecku, aby se dostali do „požehnané“ Evropy.

Vojenští analytici Evropské unie již nyní označují migrační toky za nový typ zbraně, který může způsobit významné škody hospodářské i sociální sféře civilizovaných zemí.

Tyto procesy byly záměrně zahájeny politickou a vojenskou elitou Spojených států: za tímto účelem bylo v řadě zemí na Blízkém východě vytvořeno území chaosu a vojenského napětí. Zdá se však, že se v USA jen málo zamýšleli nad tím, že nakonec budou muset čelit stejným procesům na svém vlastním území. Mysleli si, jsou příliš vzdáleni od všech válek a otřesů.

Honduraská karavana vyrazila z města San Pedro Sula v severním Hondurasu. Zpočátku z města odešlo jen dvě stě lidí. V reálu je ovšem velmi snadné motivovat několik desítek nebo stovek lidí k provádění určitých akcí – například na egyptském Tahríru nebo na ukrajinském Majdanu. A pak se již jedná pouze o stejné osvědčené technologie pro šíření informací, skupinovou dynamiku a konformitu.

Po překročení hranice s Guatemalou již v karavaně putovalo 1 000 osob. U hranic s Mexikem již mělo jádro karavany asi 5 000 lidí.

Úřady v Hondurasu, Salvadoru a Guatemale nemohly nebo nechtěly tuto karavanu zastavit, a to navzdory strašlivým nadávkám ze Spojených států. Donald Trump dokonce osobně začal těmto zemím vyhrožovat ukončením státní podpory: „Guatemala, Honduras a Salvador nedokázaly zastavit lidi opouštějící vlastní země a nelegálně přišli do Spojených států. Nyní zastavíme nebo podstatně snížíme značnou pomoc, kterou jim (USA) obvykle poskytuje.“

Honduraska karavana na moste

Jenže nikdo na tento okřik nebral ohled – a tak znovu zasáhl již tak se rozpadající autoritu amerického prezidenta. Nikdo neví, co demokraté slíbili vládám Guatemaly, Hondurasu a Salvadoru, že pro republikány a Trumpa udělali takové trable těsně před volbami.

Mexiko reagovalo na výhružné tweety Donalda Trumpa ještě klidněji a lhostejněji. Budoucí mexický ministr zahraničí Marcelo Ebrard, který nastoupí do úřadu 1. prosince, komentoval prohlášení amerického vůdce slovy: „Americké volby se blíží. Postavení prezidenta Trump je takové, jaké si naplánoval.“

Na druhou stranu mexické úřady souhlasily, že se setkají s USA a zastaví „Honduraskou karavanu“ na svých hranicích. Otázkou je, co za to dostali od Trumpa výměnou.

Mexiko dobře ví, že když poskytne pomoc, poslouží tím Donaldu Trumpovi. A pokud Mexiko pustí „Honduraskou karavanu“ dále k hranicím Spojených států, pak Trump naskočí na takové „vidle“, jejichž řešení ho může jako politika pohřbít.

Může jednat ve vztahu k migrantům tvrdě, jak původně sliboval. To znamená prostě střílet ty, kdo se pokusí hranici překonat a deportaci přeživších. Je však zřejmé, že dokonce tak malý dav čítající pouhých 5000 lidí je velmi snadné směřovat (podněcovat) ke konkrétnímu cíli, zvláště když odborníci na psychologické operace pracují uvnitř davu. Zastavit je bude velmi obtížné.

Vzhledem k tomu, že v „Honduraské karavaně“ putuje spousta žen a dětí, střelba do narušitelů hranic bude mít za následek pobouření a veřejnou kritiku nejen ve Spojených státech, ale i v dalších civilizovaných zemích.

Nebo Donald Trump tento malý dav do Spojených států pustí, což ovšem způsobí pobouření v „jednopodlažní Americe“ a zlikviduje Trumpovu podporu mezi jeho hlavními voliči.  Současně to může spustit ve Střední Americe takové procesy, že pro Spojené státy nastanou těžké časy.

Pokud do Spojených států pustí „karavanu“ čítající 5 000 lidí, o rok později přijde nová „Honduraská karavana“ v počtu 50 000 osob. Pokud ani tuto karavanu nezastaví, pak v příštím roce doputuje migrační karavana 500 000 lidí – ti všichni budou usilovat o blahobytný a klidný život v USA. Co s nimi ovšem dále dělat? Bombardovat jadernými zbraněmi? Založit celé město ze speciálních táborů v jižních státech USA?

Problém dosud nemá pozitivní řešení. A vůbec není jisté, že se ho v příštích desetiletích podaří vyřešit.

Donald Trump zatím doufá, že se s úkolem poperou mexické úřady. Mexické pohraniční stráže a policie budou chytat jedince z „Honduraské karavany“ a deportovat je zpět.

Prozatím bylo oznámeno, že na jižní hranici Mexika budou s podporou OSN vytvořeny speciální stanice, které budou migranty ubytovávat.

Migrační situace ve Střední Americe je již nyní ovšem kritická. A situace se jen zhorší.

Donald Trump poměrně tvrdě a jasně vyjádřil názor Spojených států. Americký prezident řekl, že migranti by měli hledat azyl v Mexiku – pokud tak neučiní, nebudou do Států vpuštěni. Trump také vyhrožuje ochranou hranic s pomocí vojska.

Pokud Mexiko nevyřeší „svůj“ problém s „Honduraskou karavanou“, bude muset Donald Trump udělat zásadní rozhodnutí, kudy bude procházet hranice rozkazu: „Propustit nelze zastřelit“. V každém případě to však pro něj bude představovat politickou ztrátu.

(překlad vlastní, upraveno)

Originál: Дмитрий Дзыговбродский - Трамп в бешенстве: Новое «оружие хаоса» ударило по Европе и приближается к США vyšel 25. října na rusvesna.su.

Zdroj: rusvesna.su

Dzygovbrodskij Dmitrij