POZITIVA náboženské výchovy: Vědecký výzkum ukázal přínos náboženské výchovy dětí od samotného mládí

WASHINGTON. Podle autorů výzkumu děti vyrostly zdravější, vyváženější a vychovanější, uvádí zprávy worldreligionnews.

Tyto studie, opublikované v americkém časopisu „Epidemiologie“ potvrzují, že děti, vychovávané v náboženském duchu, mají silné duševní a fyzické zdraví, a tyto dobré základy přispívají u mladých lidí k jejich zachování i v pozdějším věku. Vědecký článek s názvem „Spojení náboženské výchovy s následným zdravotním stavem a sebehodnocením adolescentů do počátku dospělosti: analýza a obecné závěry“ připravil tým badatelů ve spolupráci s vědci ze School of Public Health na Harvardské univerzitě. Závěry vědeckého článku dokazují, že děti a mladí lidé, kteří se odmalička zapojovali do systematických duchovních cvičení, teologické a liturgické činnosti, byli následně mnohem méně vystaveni riziku užívání drog a jiným komplikacím, stejně jako riziku duševní a fyzické nemoci v pozdějším věku – alespoň do 30 let.

Ilustracni fotoStatistické údaje víceleté studie byly zpracovány vhodným softwarem. Množství účastníků se pohybovalo od 5681 do 7458 respondentů, zatímco průměrný věk respondentů činil 14,74 let. Zdravotní a sociální ukazatele respondentů byly sledovány nejméně osm a nejvýše čtrnáct let. Výzkum začal v roce 1999 a pokračoval až do roku 2007 a 2010 – dále byl sledován zdravotní stav jednotlivých skupin respondentů až do roku 2013. Chyby hromadných testů byly vyloučeny pomocí korektivního programu Bonferroni.

Studované zdravotní modely zohlednily řadu faktorů, včetně zdravotního stavu matek, sociálních a demografických charakteristik, stejně jako počáteční hodnoty naměřených parametrů, kdy tyto údaje mohly být shromážděny v lékařských záznamech a spisech účastníků studie. Zdravotní ukazatele respondentů byly shrnuty pro různé skupiny – a přiděleny mimo jiné podle četnosti účasti na bohoslužbách – od nuly až po týdenní účast. Ukázalo se, že docházka má přímou souvislost s hodnocením zdraví a kvality života. Mezi další pozitivní účinky vysoké religiozity patří silná osobnost, nízká náchylnost k užívání drog, prudký pokles předčasné promiskuity, stejně jako snížení počtu sexuálních partnerů ve svém životě. To vše svědčí o vysoké mravní čistotě, silných duchovních vazbách a věrnosti členů náboženských skupin.

Podobné výsledky byly získány také od skupin systematicky se zabývajících meditací a modlitbou. Tyto studie jasně ukazují, že pravidelní farníci a účastníci různých náboženských programů se těší řadě životních pozitiv, a to kvůli široké základně morální a praktické podpory od ostatních věřících. To ve svém důsledku přináší vyšší sociální pohodu (s důvěrou v budoucnost), stejně jako lepší příležitosti pro společenský růst. Přispívá to rovněž k lepšímu zdravotnímu stavu, optimismu a dobré náladě.

Tento obecný obraz je obohacen o nové rozměry, pokud se rozšiří rozsah analyzovaných parametrů. Čím větší je rozsah parametrů, tím zajímavější informace přináší. Děti, které pravidelně chodí do kostela, tak žijí o 18 procent více šťastného života (s větší sebeúctou) od 20 do 30 let než jejich vrstevníci, kteří nikdy do kostela nechodili. Mladí farníci jsou také hodně vlídní – přibližně 30 % je častěji ochotno poskytovat dobrovolnou pomoc než jejich nevěřící spolužáci. A na konec – pravděpodobnost drogové závislosti ve skupině žáků náboženských organizací byla o 33 procent nižší než u nevěřících.

(překlad vlastní, upraveno)

Zdroj: worldreligionnews.com

-mp-