Přestaňte démonizovat RUSKO – laureátka Nobelovy ceny Mairead Maguireová kritizuje média za jejich štvavé kampaně

Laureátka Nobelovy ceny za mír Mairead Maguireová vyzvala západní média, aby přestala se „zahlcováním“ čtenářů vojenskou propagandou a démonizací Ruska (viz článek publikovaný na portálu Common Dreams /Společné sny/).

Podle Maguireové se chování západních médií podobá období studené války, kdy se neustále hovořilo o ruské hrozbě a jaderné válce. Vypadá to podle ní tak, že se Západ opět pokouší „vzdorovat odpudivému a neznámému zlu z Východu“.

Mairead MaguireovaDémonizace Ruska pak podle ní představuje jeden z nejnebezpečnějších světových trendů. Jenže západní političtí předáci by měli naopak s Moskvou, tedy „s našimi ruskými bratry a sestrami“, navazovat co nejtěsnější vztahy.

Mairead Maguireová také připomněla, že to byla politika NATO, která zničila život milionům lidí, zlikvidovala celé země a zapříčinila problémy s migranty. Spojené státy, Velká Británie a Francie podle ní patří k těm nejmilitantnějším zemím, které navíc nejsou schopné domluvit se běžnými formami dialogu.

Vážné globální problémy podle ní může vyřešit jen celé světové společenství a zrušení sankcí proti Rusku a rozvoj programů spolupráce tomu pouze přispěje.

Mairead Maguireová získala Nobelovu cenu míru v roce 1976 za založení protiválečné „Obce lidí míru“ (Community of Peace People), jejíž činnost přispěla k vyřešení ozbrojeného konfliktu v Severním Irsku, kde mezi sebou bojovali irští nacionalisté a britské úřady.

Vztahy mezi Ruskem a západními zeměmi se zhoršily v roce 2014 po převratu na Ukrajině a návratu Krymu, který se po referendu stal součástí Ruska. Washington a Brusel obvinili Moskvu, že zasahuje do domácí politiky Ukrajiny a zavedli sankční opatření.

Ruská strana zavedla odvetné sankce, avšak Kreml opakovaně zdůraznil, že považuje dialog „s pomocí sankcí“ za kontraproduktivní.

V poslední době se v Evropě stále častěji ozývají hlasy vyjadřující nutnost zrušit sankce vůči Moskvě.

(překlad vlastní)

Originál: Лауреат Нобелевской премии раскритиковала СМИ за демонизацию России vyšel 17. září 2018 na ria.ru.

Zdroj: ria.ru

-mp-