UKRAJINSKÁ tragédie pokračuje aneb k výsledkům Majdanu

Ukrajinské sdělovací prostředky informují o průzkumu sociologické skupiny „Raiting“, ze kterého vyplývá, že až třetina obyvatelstva země by chtěla emigrovat. Nejpočetnější je chuť odejít z Ukrajiny u mladých do 35 let.

Ministr zahraničních věcí Pavlo Klimkin včera řekl, že každý rok opouští Ukrajinu asi milion lidí. Tento trend se prý zřejmě v nejbližší době nezmění. 

Ilustracni foto - chudoba na UkrajinePředseda vlády Volodymyr Hrojsman ovšem nedávno optimisticky uvedl, že Ukrajinci neemigrují, ale jen „cestují“.

Podle různých vyjádření lidé na Ukrajině nevidí perspektivu sebe a svých dětí. Připomeňme, že od státního převratu v roce 2014 Ukrajinci zchudli třikrát a mnoho z nich je na hranici hladu.

V protikladu ke kritice středoevropských států, že nechtějí přijímat migranty, je například situace v Polsku, kam vycestovalo více než 1,5 milionu Ukrajinců.  

Silná ukrajinská migrace směřuje také do Ruska. Za dobu ukrajinské nezávislosti země ztratila okolo 7 milionu Ukrajinců a země má dnes asi 43 milionu obyvatel.

Bývalý šéf ukrajinské vnější rozvědky generál Mykola Malomuž prohlásil, že odchod aktivního obyvatelstva ze země dosahuje „v celonárodním měřítku rozměr tragédie“.

Graf 1

I nadále zemi sužuje obrovská míra korupce, kterou obyvatelé hodnotí dle přiloženého grafu agentury Raiting jako druhý největší problém (40 %) po konfliktu na Donbasu (41 %).

Dále běžné Ukrajince trápí:

1) růst cen (27 %),

2) zvýšení cen za bydlení (25 %),

3) nezaměstnanost (23 %),

4) špatný stav zdravotnictví (20 %)

5) nekompetentnost vlády (15 %) aj.

Všechny tyto faktory způsobují, že dnes Ukrajina čelí jedné z největších demografických krizí v dějinách. Otázkou zůstává, zda právě tyto „změny“ lidé očekávali od událostí na Majdanu a následného vývoje.  

Zdroj: internetové servery

-mp-