Stacy LITTLE - Liberální světový řád je mýtus

Francouzský server Atlantico zveřejnil rozhovor s odborníkem na mezinárodní vztahy Benjaminem Addadem.

Ten v rozhovoru prohlásil, že liberální světový řád, o němž se v poslední době tolik mluví, je ve skutečnosti fikce, která vychází výlučně z ambicí zahraniční politiky USA. Jsou Addadova slova pravdivá? Jak se změnil systém světového managementu?

Co bylo na začátku

V rozporu s rozšířenou mylnou představou, že globalizace je objektivní proces rozvoje světa, fakta mluví o opaku.

Globalizaci a systém nadnárodních institucí vytvořili jedinci, kteří v rozvoji takového systému viděli svůj vlastní prospěch. Za pomoci manipulací a lstí se jim podařilo vytvořit iluzi, že globalizace je historicky opodstatněná. Ale co to ve skutečnosti je?

Lze souhlasit s tvrzením, že takový systém byl vybudován s cílem většího obohacení elit, které stály v pozadí Spojených států.

Známý politolog Immanuel Wallerstein k tomu řekl:

Spojené státy byly po 2. světové válce jedním z pilířů hospodářského a politického rozvoje. A přinejmenším od roku 1945 do 70. let byly téměř hegemonem. Hegemon má ve své působnosti schopnost vytvořit světový řád, v němž kapitalismus získává sílu, profit.“

Skutečně, Amerika totiž umožnila zrod měnového systému Bretton Woods, který zničil systém „zlatého standardu“, zajistil svrchovanost národních států a zabránil destruktivním silám globalizace, aby zničily tradiční identitu. V důsledku tohoto jednání bylo založení institucí, jako je MMF (Mezinárodní měnový fond) a IBRD (Mezinárodní banka pro obnovu a rozvoj). Tyto organizace jednaly, a stále fungují výhradně v rámci logiky globalizačního neoliberalismu, jehož jádrem je představa univerzálního světa s cílem vytvořit ideálního spotřebitele. Zničení identity by mělo sloužit jedinému účelu – věčnému obohacování elit. Nicméně v tuto chvíli můžeme říci, že liberální světový řád – pokud jej můžeme považovat za mýtus pouze na základě teorie, že funguje v zájmu jediného státu nebo spíše lidí, kteří stojí v pozadí – se začal měnit, a získává rysy skutečného nového fenoménu, který lze sotva nazvat mýtem.

Rekonstrukce systému

Nyní jsme svědky transformace systému světového řádu. Ten ve svém vývoji vstupuje do post-americké fáze, totiž do fáze, kdy již není zapotřebí nositel viru, neboť éra globalizace již nastala. V současné době je rozptýlena všude, takže národní státy již nejsou třeba coby vodiči systému.

Prezident Spojených států Donald Trump činí řadu prohlášení o tom, jak se postaví globalizaci, a že volný obchod není v žádném případě prospěšný. Avšak ve skutečnosti nevidíme žádné skutečné změny, a to i přes různá obchodní cla. Je to totiž důsledek transformace světového systému.

Obalka knihyFilozofové Negri a Hardt ve svém společném díle nazvaném „Impérium“ napsali o této změně pólů periferie a centra následující:

Prostorové rozdělení zemí na tři světy je nyní tak zmatené, že neustále objevujeme třetí svět v prvním, a první svět ve třetím, zatímco druhý svět prakticky zanikl.“

V současnosti došlo k modifikaci světového systému, tedy systému kapitalistického řádu, který proklamuje rozdělení světa na centrum, poloperiferii a periferii (termíny zavedl známý politolog Immanuel Wallerstein). Éra řízené infekce je nahrazena érou řízeného globálního chaosu, jehož hlavním cílem je urychlit procesy sjednocení.

Nový svět a impérium

Je zřejmé, že globální systém, který spočívá ve vytvoření mimořádně výhodných podmínek pro volný pohyb kapitálu, se již zbavil všech překážek, které mu ležely v cestě – ať už to jsou národní státy (vznik Evropské unie), nebo lidé, kteří nejsou připraveni hrát podle stanovených pravidel podřízenosti imperialismu (Kaddáfí, Kennedy), anebo tradiční formy kolektivní identity (národ – znovuobnovení kosmopolitismu, zničení instituce rodiny, atd.).

Globalizace tak vytvořila zcela novou kulturu, nebo spíše antikulturu. Zničení národní a jakékoliv jiné tradiční formy identity vytvořilo atmosféru, v níž se kapitál, který může být v tomto případě použit jako synonymum pro globalizaci, stal zcela totální. Existuje systém řízeného chaosu, který urychluje ničení lidstva. Současně se mění i metody vedení komunity.

Místo toho, aby jednali v rámci obvyklých metod a diktovali svou vůli prostřednictvím naprosto těch stejných hlav státu, začali používat metody politické technologické manipulace, kdy vědomě nastavují systém stanovisek na mentální úrovni šířením myšlenek a hodnot skrz masovou kulturu, reklamy atd.

Tím se vytvořil zcela jedinečný stav sebezničení. Lidé sami odmítají svou tradici a zapomínají na rodinné vztahy, sami ničí obvyklé hierarchie, které nejsou pro globální elitu prospěšné. Řízení „impéria“, takhle tento systém nazývají, se stává komplexní a nenechává prostor pro volné počínání.

Výsledek

Jsme svědky procesu změn taktiky globalizace. Její jednotnost se začala projevovat v nových formách. Řád je tedy reorganizován do nového systému politického řízení, v němž všechny klasické formy a institucionální rozvoj začínají ztrácet smysl, jelikož se ukazuje urychlení míry destrukce.

Toto je diagnóza moderního světa. Otázkou zůstává, zda je možné porazit nemoc dřív, dokud úplně nezničí celé tělo.

Originál: The liberal world order is a myth vyšel 27. srpna 2018 na katehon.com.

Zdroj: katehon.com

Little Stacy