Eric MARGOLIS - Afghánistán: Ostudná válka Ameriky

Po 17 krvavých letech nejdelší válka v americké historii pokračuje bez polevení či účelu. Tamní stateční a zuřivě nezávislí lidé, paštúnské horské kmeny, donutili mocnou americkou Říši k patu, který doposud stál americké daňové poplatníky 4 biliony dolarů, 2,371 mrtvých a 20,320 raněných vojáků. Nikdo neví, kolik zemřelo Afghánců. Toto číslo je drženo v tajnosti.

Paštúnské kmeny v alianci Taliban a jejich spojenci bojují s cílem vyhnat všechny zahraniční vojska z Afghánistánu a sesadit Západem dosazený a podporovaný loutkový režim v Kábulu, který předstírá, že je legitimní národní vládou. Stažení cizích jednotek a zničení režimu v Kábulu by trvalo jen několik dní.

Celá tato věc páchne vietnamskou válkou. Poučení tak bolestivě zaplacené Amerikou v tomto konfliktu byla zcela zapomenuta a stejné chyby se opakují. Lži a nadšené kecy politiků, generálů a médií se valí nadále.

Tento týden síly Talibanu obsadily důležité strategické město Ghazni na cestě z Péšaváru do Kábulu. V držení jej měly tři dny a bylo třeba náletů těžkých Amerických bombardérů B-1, vrtulníků Apač, útočných letounů pro pozemní cíle A-10 a letadel z amerických základen v Afghánistánu, Pákistánu a Kataru, a 5. americké flotily, aby byl Taliban odražen. Taliban také zdolal klíčové vojenské cíle v Kábulu a na venkově, zabil stovky vládních vojáků v rámci jakési afghánské ofenzívy Tet.

Policie afghánského režimu a armádní jednotky kladly jen malý odpor nebo utekly. Části Ghazni byly přeměněny na ruiny. Byla to velká ostuda amerických generálů a jejich afghánských poskoků, kteří tvrdili, že „věci v Afghánistánu se konečně změnily“.

Snaha Trumpovy vlády vybombardovat Taliban do podrobení se evidentně selhala. Američtí velitelé se bojí používat americké pozemní jednotky v boji, neboť mají vážné ztráty. A USA navíc dochází bomby.

Cesty jsou nyní pro okupanty tak nebezpečné, že většina přesunů musí probíhat vzduchem. Taliban podle odhadů kontroluje permanentně téměř 50% Afghánistánu. Toto číslo by vzrostlo na 100%, pokud by nebylo všudypřítomných amerických leteckých sil. Noci vládne Taliban.

Taliban nejsou, a nikdy nebyli, „teroristé“, jak podvodná goebbelspropaganda Washingtonu tvrdí. Byl jsem tam při vzniku tohoto hnutí – skupiny afghánských nábožensky založených studentů vyzbrojených Pákistánem, jejímž cílem bylo zastavit banditismus po občanské válce, masové znásilňování žen, a boj proti afghánským komunistům. Když se Taliban dostal k moci, zlikvidoval 95% rozbujelého obchodu s afghánským opiem. Po invazi USA, ve spojenectví se starými afghánskými komunisty a severními tádžickými kmeny, se produkce opia-heroinu vyšplhala na rekordní úroveň. Dnes je USA okupovaný Afghánistán největším světovým producentem opia, morfia a heroinu.

Americké okupační úřady tvrdí, že produkci drog řídí Taliban. To je další velká lež. Afghánští váleční mafiáni, kteří podporují režim prezidenta Ašrafa Ghaniho, zcela ovládají produkci a vývoz drog. Armáda a tajná policie dostává tučné všimné. Jak jinak by se náklaďáky plné drog dostaly přes hranice do Pákistánu a střední Asie?

Spojené státy se staly jedním z hlavních světových drogových dealerů. Je to jeden z nejostudnějších odkazů afghánské války. Ale pouze jeden. Sledování, jak největší světová velmoc bombarduje a pustoší malý Afghánistán, zemi tak chudou, že někteří tamní lidé si nemohou dovolit ani sandály, je pro Američany velkou hanbou a potupou.

Stejně tak Paštúnové porazili invazní armády Alexandra Velikého, Čingischána, Tamerlána, mogulské vládce a mocné britské rádže. Zdá se, že USA budou na tomto hřbitově Říší další na řadě.

Nikdo ve Washingtonu nemůže uvést dobrý důvod pro pokračování koloniální války v Afghánistánu. Jako výmluvu pro udržování amerických jednotek v Afghánistánu lze zaslechnout řečí o nerostných surovinách, ženských právech a demokracii. To vše jsou hovadiny. Možným skutečným důvodem může být upření vlivu v Afghánistánu Číně, ačkoliv Číňané jsou příliš chytří na to, aby se tohoto šálku s jedem chopili. Mají více než dost svých starostí se svými vzpurnými ujgurskými muslimy.

Je zajímavé, že tak zvané „výcvikové tábory teroristů“ údajně nalezené v Afghánistánu v r. 2001 byly ve skutečnosti výcvikovými tábory partyzánů, řízenými pákistánskou tajnou službou, s cílem vycvičit kašmírské vzbouřence, a CIA řízenými tábory pro exilové ujgurské bojovníky z Číny.

Kachna a blábol, že USA musely napadnout Afghánistán, aby se zbavily Usamy bin Ladena, údajného autora útoků z 9/11, je nepravdivý. Útoky byly provedeny Saudy a řízeny z Hamburku a Madridu, ne z Afghánistánu. Dokonce si nejsem jist, že bin Laden za útoky stál.

Můj zesnulý přítel a novinář Arnaud de Borchgrave mé pochyby sdílel a trval na tom, že vůdce Talibanu Mullah Omar nabídl vydat bin Ladena soudu v muslimské zemi, kde by byla dokázána jeho vina či nevina.

Prezident George Bush, nachytán ve stráži v nedbalkách a ponížen, musel najít pro odplatu snadný cíl – a tím byl Afghánistán.

Originál: Afghanistan: The War That Shames America vyšel 18. srpna 2018 na ericmargolis.com.

Zdroj: zvedavec.org

Margolis Eric