Julie KRASILNIKOVÁ – Milionům Číňanů bylo znemožněno cestování kvůli nízkému sociálnímu kreditu

Porušení dopravních pravidel, kritika vlády na sociálních sítích a špatné vztahy se sousedy snižují sociální hodnocení čínských občanů. Jako trest úřady zbavují provinilce řady privilegií, a to včetně možnosti cestovat. Čínská média informovala o prvních úspěších národního systému hodnocení spolehlivosti, který do roku 2020 zasáhne 1,4 miliardy lidí a již nyní ovlivňuje životy milionů čínských občanů.

Poprvé byl systém sociálního hodnocení v Číně testován v roce 2010 a masově byl zaveden o čtyři roky později. Každému občanovi jsou udělovány body v závislosti na dodržování zákonů a jeho důvěryhodnosti. Čím vyšší rating, tím větší je šance na získání dobré práce a přednosti při poskytování služeb ve vládních institucích.

Ilustracni obrázek

Nízké hodnocení označuje občana za nespolehlivého a zbavuje ho mnoha privilegií, ba dokonce základních příležitostí. Občané, kteří natrvalo ztratili důvěru, obtížněji získávají práci a pravděpodobnost získání půjčky se rovná nule.

Rating se vytváří na základě údajů od vládních útvarů, stejně jako udání. Úplný seznam faktorů, které určují integritu, dosud nebyl zveřejněn. Avšak, jak poznamenává Fast Company, hodnocení důvěryhodnosti ovlivňuje mnoho faktorů – například porušení dopravních předpisů, kouření na nepovolených místech, kritika stávajících orgánů na internetu a dokonce i odmítnutí nákupu místních výrobků.

Obhájci lidských práv již prohlásili, že se myšlenka sociálního hodnocení stává ztělesněním antiutopie. Vláda ČLR se však tímto systém pyšní a svými úspěchy se chlubí v médiích. Podle čínského zpravodajského serveru Global Times do konce dubna došlo kvůli nízkému společenskému hodnocení ke zrušení 4,25 milionu výletů na vysokorychlostních vlacích. Také 11,14 milionů cestujících nebyl povolen vstup na palubu letadla kvůli nízkým hodnocením.

Pokud nezvýšíme trest za nespolehlivost, lidé se budou chovat stejným způsobem,“ uvedl bývalý člen Státní rady Čínské lidové republiky Hou-Junchun. Podle úředníka by měl systém sociálního hodnocení přivést narušitele pořádku k úplnému bankrotu.

Očekává se, že do roku 2020 bude systém hodnocení spolehlivosti pokrývat 1,4 miliardy obyvatel. Názvy provinilců se plánuje zveřejňovat. Veřejné pokárání se v Číně praktikuje již dlouho. Takže například fotografie a jména chodců, kteří porušovali pravidla automobilového provozu, zobrazují na ulicích velké displeje.

Nedávno vláda na internetu také zveřejnila jména 33 000 čínských společností, které porušily zákony nebo předpisy.

Doposud sice není systém sociálního hodnocení zautomatizován, ale v budoucnu bude muset Čína používat pro zpracování velkého množství dat technologie umělé inteligence, a to včetně každičkého udání sousedů či každého nepříjemného výroku na sociálních sítích. Internetové cenzory, za něž populární čínské weby utratí 2,5 miliardy dolarů ročně, budou brzy nahrazeny algoritmy. Některé streamingové platformy již používají AI k filtrování nežádoucího obsahu včetně výsměšných a kritických komentářů o současném předsedovi Čínské lidové republiky Si Ťin-pchingovi.

(překlad vlastní)

Originál: Юлия Красильникова - Миллионы китайцев не смогли отправиться в поездки из-за низкого социального рейтинг vyšel 23. května 2018 na аm.hightech.plus.

Zdroj: m.hightech.plus

O problematice čínského ratingového systému jsme již psali zde.

Krasilniková Julie