BAVORSKO – Na všech administrativních budovách budou viset kříže

Vláda spolkové republiky Bavorska rozhodla, že u vchodu do všech administrativních budov budou od 1. června nově viset vyobrazení kříže. Rozhodnutí nemá formu povinnosti.

Podle vyjádření bavorského premiéra Markuse Södera z 24. dubna je cílem tohoto nařízení „vyjádření historického a kulturního charakteru Bavorska“ a „demonstrace zjevného přihlášení se k základním hodnotám společenského pořádku v Bavorsku a Německu“.

Bavorsky premier s krizemSöder si osobně pověsil kříž na stěnu své kanceláře a napsal na Twitter, že tento krok považuje za symbol bavorské identity a křesťanských hodnot.

Ministr vnitra Bavorska Joachim Herrman tento krok přivítal jako „jasný signál pro křesťanskou tradici“.

Výnos lokální vlády nemá formu nařízení, pouze doporučení: městské a regionální úřady se mohou rozhodnout, zda budou kříže u dveří umisťovat. Již dříve bylo obdobné nařízení přijato v souvislosti s bavorskými školami a soudními místnostmi, jenže ve společnosti vyvolalo nejednoznačné reakce.

Nařízení samozřejmě kritizuje levice, především sociální demokraté a Zelení, kteří ho označili za součást „předvolební kampaně“.

Volby proběhnou v Bavorsku 14. října. Podle odhadů zůstane u vlády konzervativní Křesťansko-sociální svaz.

(vlastní zpráva)

Zdroj: internetové servery

-mp-