Společné PROHLÁŠENÍ patriarchy antiochijského Jana X., patriarchy melkitského Josefa I. Absího a syrskojakobitského patriarchy Ignáce Efréma II. k opětovnému zvýšení napětí v Sýrii

Damašek, 14. dubna 2018

„S námi je Bůh! Slyšte to, pohané, a pokořte se“!

My, patriarchové svých církví, veřejně odsuzujeme věrolomný útok proti Sýrii, naší drahé vlasti, ze strany USA, Francie a Velké Británie pod záminkou užívání chemických zbraní syrskou vládou.

Utok na Syrii

Rozhodli jsme se promluvit a říci následující:

1. Tato brutální agrese je zřejmým porušením mezinárodního práva a Charty Organizace Spojených národů, protože se jedná o neoprávněný útok proti suverénní zemi, členu Organizace Spojených národů.

2. S politováním konstatujeme, že tyto bombové útoky byly spáchány silnými zeměmi, kterým Sýrie nikdy nijak neublížila.

3. Tvrzení Spojených států a dalších zemí, že syrská armáda používá chemické zbraně, a že Sýrie je zemí, která tyto zbraně vlastní a používá, jsou nepřiměřené a nejsou podloženy jasnými a dostatečnými důkazy.

4. Načasování této nepřiměřené agrese proti Sýrii narušuje práci nezávislé mezinárodní vyšetřovací komise, která se chystá navštívit Sýrii.

5. Tato brutální agrese ničí šance na mírové politické řešení a vede k eskalaci násilí a dalším komplikacím.

6. Tato nespravedlivá agrese povzbuzuje teroristické organizace a dává jim podnět k pokračování v jejich barbarském počínání.

7. Vyzýváme Radu bezpečnosti Organizace Spojených národů, aby hrála svou roli při zajišťování míru, než aby přispívala k eskalaci válek.

8. Vyzýváme všechny církve v zemích, které se podílely na útoku, aby plnily své křesťanské povinnosti podle výkladu evangelia, odsoudily tuto agresi a vyzvaly své vlády, aby se ujaly obrany mezinárodního míru.

9. Oceňujeme odvahu, hrdinství a oběť syrské arabské armády, která odvážně brání Sýrii a zajišťuje bezpečnost svých obyvatel. Modlíme se za duše mučedníků a zotavení zraněných. Jsme přesvědčeni, že se armáda neskloní před vnějším či vnitřním nepřítelem a bude i nadále statečně bojovat proti terorismu, dokud nebude každý centimetr syrské země od terorismu očištěn. Vítáme také odvážnou pozici zemí, které jsou spojenci Sýrie a jejího národa.

10. Modlíme se za bezpečnost, vítězství a osvobození Sýrie od všech druhů válek a terorismu. Modlíme se také za mír v Sýrii a po celém světě a vyzýváme k posílení národního úsilí o usmíření, abychom ochránili zemi a zachovali důstojnost všech Syřanů.

(překlad vlastní)

Zdroj: světové agentury

-mp-