ZRCADLA A TVÁŘE v nich aneb Proč za všechno může Rusko (+ VIDEO)

Neschopnost a nemožnost řešit projevy prohlubující se systémové krize kapitalismu v jednotlivých zemích v čele s USA vede k odvádění pozornosti od vnitřních problémů, k postupné fašizaci a ustavičném hledání nepřítele v Rusku, jeho paranoidnímu obviňování a nakonec i k ohrožování lidstva globálním konfliktem. Poslední vývoj události opět brilantně komentuje novinář Konstantin Sjomin na TV Rossija24. Následující text je přepisem jeho reportáže (VIDEO níže). 

Nespokojen? Pak jsi náš nepřítel! Čím napjatější a složitější je mezinárodní situace, tím snadnější je zamlčet každý problém týkající se domácích událostí. Obecný trend je jasný – co se týká problémů, vlastní mapy se ani prstem nedotkni! Binární vidění světa má pouze jednu logiku: buď – nebo.

Jason Stein, zpravodaj deníku Journal Sentinel vycházejícího v Milwaukee ve Wisconsinu:

My tady ve Wisconsinu jsme se už dlouho snažili zjistit, zda zahraniční síly opravdu využívají sociální sítě k tomu, aby zasahovaly do naší politiky tak, jak je to uvedeno ve vyšetřovací zprávě zvláštního žalobce Müllera. Když 16. srpna došlo v Milwaukee ke střelbě a násilnostem, vrhli se ruští trollové na sociálních sítích do rozdmýchávání rasových nepokojů. Podařilo se jim získat 5 tisíc retweetů. Štvali tak obyvatele Milwaukee jednoho proti druhému.“

Milwaukee – kdysi průmyslové centrum Spojených států – je nyní hlavním městem chudoby a bezpráví. V obvodu Sherman Park, kde policie loni 16. srpna zastřelila černocha a kde poté začaly pogromy, je pod hranicí chudoby 43 % obyvatel. Příčina pogromů ale podle autora samozřejmě není v této skutečnosti, ale ve 32 provokačních tweetech sepsaných trolly z dalekého Petrohradu. Tak tady je prý ten zakopaný pes! Kéž by ale „zjištění“ deníku z Milwaukee bylo ojedinělé…  Již nějakou dobu se ukazuje, že všechny protestní akce, stávky nebo střety s policií – to všechno jsou akce placené ze zahraničí.

Úryvek ze show Rachel Maddow v NBC:

Na věc se stačí podívat s odstupem, vše je naprosto jasné a jednoduché. Rusko má tendenci se rozpínat, pohlcovat svoje sousedy. Současně však chce po celém světě podporovat hnutí, která by byla schopna rozštěpit napadené státy. Pokud se podíváme na naše volby, pak měli Rusové za úkol donutit Američany, aby šli jeden druhému po krku.“

A co se týká stávek učitelů, které už také zachvátily několik zemí, ty samozřejmě také organizovali ruští trollové.

Úryvek z vysílání americké televizní sítě CBS:

Učitelé Západní Virginie požadují na zákonodárcích, aby hájili jejich práva. Učitelka (směrem k zákonodárcům): ‚Jak my, učitelé, tak i další zaměstnanci a žáci školy jsme na tom stejně. Nikam neutečeme. Je třeba, abyste se probudili.'

Tady je pravdou, že kromě vměšování ruských trollů mají učitelé, kteří se najednou stali nejaktivnější vrstvou americké společnosti, ještě jeden významný důvod ke stávkám. Mnoho z nich si vzalo půjčky u bank – a nízké platy jim neumožňují půjčky řádně splácet.

Michael Moore (americký politický komentátor):

V (amerických) učitelských odborech je 75 % žen. Nevidím, že by se o tom naše profesní média třeba jenom zmínila. Tím spíš pak TV kanál, na který se pravidelně díváme. Tam je na parketě pořád jenom Rusko. Přepnete kanál – a pořád jenom Rusko. Rusko, Rusko, Rusko. Vše, co se hodí, jen aby to odvrátilo naši pozornost od jiných problémů. Tak to dnes v televizi chodí. To je to, o čem se dnes v televizi tlachá. My bychom zatím potřebovali vědět toho víc o učitelích. Tolik jejich stávek jsme nikdy nezažili. A oni (tj. média) o tom budou mlčet.  Proč asi? Přemýšlejte o tom, co se stane, pokud mlčet nebudou…

Proč asi? Protože pokud o tom hovořit budete, pokud se vám bude zdát poněkud zvláštním, že rozpočet na „obranu“ pro tento rok doručený do Kongresu dosahuje výše půl druhého bilionu dolarů, pak jste jidáš, zrádce a agent ministerstva zahraničí… Promiňte – agent Kremlu.

SNBC (americký kabelový, internetový a satelitní televizní kanál provozovaný prakticky globálně):

Ve středu se dostaly na veřejnost parametry kolosálního balíčku na obranné výdaje, doručeného do Kapitolu k prohlasování. Jeho celkový objem představuje 1,3 bilionu dolarů.  Proti loňsku jde o největší nárůst za posledních 15 let. Jen Pentagon dostane proti minulému roku o 61 mld. dolarů víc, o 65 mld. je navýšeno financování zahraničních operací, 144 mld. půjde na přezbrojení. Z toho je 23,8 mld. určeno na zahájení stavby 14 nových válečných lodí, 10 mld. na 90 nových letounů F-35, 1,8 mld. na 24 letadel F-18, 9,5 mld. na protiraketovou obranu. Celkem 238 mld. dolarů představují běžné výdaje, 89 mld. půjde na vědecký výzkum a 137 mld. dolarů na platy.“

I tady musíme předpokládat, že ruská a čínská „hrozba“ přišla docela vhod. Všechny takové hodnoty, jakými jsou například spravedlnost nebo svoboda, musí být položeny na oltář amerických zájmů. Vždyť vlast je přece v nebezpečí! Nadešel čas vybírat (od lidí peníze). Nezáleží na tom, jestli jsi chudý učitel nebo volnomyšlenkářský miliardář.

Mark Zuckerberg – zakladatel Facebooku:

Otázka: ‚Budete vystupovat před Kongresem'? Odpověď: ‚Pokud to bude nutné, tak samozřejmě. Důvěryhodnost facebooku je vážně ohrožena. V současné době prověřujeme všechny aplikace facebooku, ze kterých je přístup k velkému objemu údajů o jeho uživatelích. Jsem přesvědčen, že Rusové rozjíždějí to samé, co provedli v roce 2016, tentokrát ale s dalšími typy našich voleb. Musíme na to být připraveni.'

A také na to připraveni jsou. Ve středu Google, New York Times, Washington Post, Financial Times a řada dalších velkých médií oznámily, že sjednocují svoje úsilí v boji s „epidemií nedůvěryhodných informací“. Nedůvěryhodná informace – to je, jak asi tušíte, informace o ubohosti a zvůli policie, o protestních akcích, o bombardování a mučení šířeném „trolly“, zastánci konspiračních teorií, fantasty a extrémisty. Na boj s touto „epidemií“ vynaloží největší mediální společnosti 300 milionů dolarů. Facebook už si na to najal 10 000 moderátorů. Znamená to, že z informačních kanálů a vyhledávacích řádků facebooku zmizí vše, co podle názoru moderátora „nebude v pořádku“. Tedy například ikonická fotografie (z vietnamské války) zachycující děti prchající před napalmem. Šlo prý o „demonstraci nahého těla“. Traumatizovala prý „vlasteneckého ducha“ Američanů.

Chris Hedges (zahraniční zpravodaj řady velkých amerických médií):

Když uživatel internetu vkládá do vyhledávače Googlu nějaké slovo, zobrazí mu vyhledávač stránky, na kterých se dané slovo vyskytuje. Až do prvního dubna, kdy společnost Google začne používat nové algoritmy, přivádějí požadavky na vyhledání slov ‚imperialismus' nebo ‚nerovnoprávnost' uživatele na stránky s levicovým zaměřením. Od prvního dubna ho budou směrovat na portál Washington Postu. Byl tak zahájen útok na poslední bašty svobody tisku – na disidenty, na nezávislost novinářů nebo na bojovníky proti korporacím a imperialismu, kteří budou od nynějška prohlašováni za zahraniční agenty.“

Je tu ale jeden problém. Ti „zahraniční agenti“ se neuvěřitelně namnožili. Narazíš na ně všude. Ve Španělsku, kde právě stávkuje 2000 zaměstnanců Amazonu, byl prohlášen za agenta a uvězněn za „urážku koruny“ mladý rapper a skladatel Pablo Hasél. Společně s ruskými hackery prý podněcoval separatismus.

Ve Francii jsou za zahraniční agenty pokládány stávkující odbory pracovníků v leteckém průmyslu a odbory železničářů, které se ke stávce hodlají připojit. Prezident Macron oznámil, že omezí jejich sociální zabezpečení – samozřejmě, že v zájmu obrany.

V Německu na stávku zaměstnanců automobilového průmyslu navázala stávka pracovníků Deutsche Telekom, zaměstnanců obcí v Bavorsku a členů největšího německého odborového svazu Verdi.

V Portugalsku proběhla týdenní stávka Národní federace učitelů.

Finsko čeká v dubnu stávka zaměstnanců loděnic a elektromontérů.

Dokonce i Británie bude možná muset alespoň na minutu opustit téma „novičoku“ a věnovat se tématu stávkujících řidičů autobusů v Aberdeenu nebo odborářů ze svazů pracovníků železnic a nákladní námořní dopravy. I tak je ale nepravděpodobné, že by tyto skutečnosti výrazněji ochladily současný britský „vlastenecký zápal“.

Jeremy Corbyn (předseda opoziční Labouristické strany ve Velké Británii):

Chtěl bych slyšet, jak ministerská předsedkyně reagovala na žádost Ruska, aby mu byly poskytnuty vzorky látky použité při otravě v Salisbury.“

Corbynovo slovo nebylo v bučícím sále vyslyšeno….

Lídr britské levice je – jak si můžeme snadno představit – tou nejčistější formou zahraničního agenta. Ještě ani neztichlo rozlícené bučení Westminsterského paláce a Jeremy Corbynovi bylo jasně ukázáno, co je vlastně za ptáčka. Ve vysílání BBC mu jeho známou čapku překreslili na ruskou.

Tištěná média hned potom kolegiálně rozebrala spojení lídra labouristů s rozvědkami ČSSR a NDR. Je to zkrátka špion „jako víno“. Následující Corbynovy nesmělé výzvy, aby byli potrestáni ruští miliardáři, kteří uprchli z Ruska do Londýna, mu už nepomohly.

A tak je to všude. Dokonce i na Ukrajině, kde se mezi zrádci najednou objevují i „k ledu“ odložení „vlastenci“, kteří se odváží mluvit o problémech vlastní země a ne o vnějším nepříteli.

Nadija Savčenková - ukrajinská poslankyně a „neřízená střela“:

Ukrajinci nyní chtějí mír – ať již stojí na jedné, či druhé straně. Pokud byste Ukrajinu projeli a mluvili s lidmi, zjistili byste, že největším nepřítelem ukrajinského lidu je ukrajinská vláda, která se v ničem neliší od okupantů. Vám se podařilo získat moc. Ale lidu se nepodařilo změnit systém. Za čtyři roky jste neučinili nic, aby válku, kterou jste rozpoutali, váš parlament ukončil. A proto dnes otec, který nenajde spravedlnost u soudu, řeší svůj problém výbuchem granátu. A voják si po návratu z fronty vpálí kulku do hlavy. Mimochodem, učinil to někdo z vás po Majdanu?

Čím vyšší jsou vojenské výdaje, tím méně slyšitelný je hlas rozumu, tím snadnější je obvinit někoho, že „rozhoupává loďku“, tím složitější je hovořit o vlastních, domácích problémech a nešťourat se v problémech cizích.

Neboť pak se ukáže, že platy učitelů, bída a nezaměstnanost, svévole byrokracie a oligarchie nebo skládka obklopená jedovatým plynem – to vše nejsou žádné pletichy „zlých sil“ nebo „páté kolony“. Že zaměnit odpovědnost za něco „křivým zrcadlem“ je jednodušší, než pečovat o stav… vlastní tváře.

Zdroj: eurasia24.cz

-mp-