Sergej LAVROV - Ukrajinská krize je důsledkem politiky USA a NATO!

Ukrajinská krize je výsledkem politiky, kterou Spojené státy a země NATO prováděly po ukončení studené války, prohlásil ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov:

„Ukrajinská krize nebyla příčinou současných vztahů mezi Ruskem a Západem, ale stala se důsledkem politiky, kterou západní země, zejména Spojené státy a země NATO prováděly po skončení studené války,“ řekl Lavrov v rozhovoru pro srbskou zpravodajskou agenturu „Beta“.

Pro nás nebylo překvapením to, co se stalo na Ukrajině, což, jak jsem již uvedl, se stalo důsledkem linie zvolené NATO,“ uvedl ministr.

Západ slíbil, že NATO se ani „o píď“ nerozšíří na východ, ale zcela negentlemansky porušil „železné“ dohody dosažené po skončení studené války, řekl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov.

„Místo toho, aby využili jedinečnou historickou příležitost a vytvořili skutečně celoevropskou strukturu bezpečnosti a spolupráce, se Západ rozhodl pro expanzi NATO navzdory všem slibům, které byly uvedeny v roce 1990 vedoucími představiteli USA a mnoha evropských zemí, že Aliance ani „o píď“ nepostoupí na východ,“ řekl dále Lavrov.

Ministr poznamenal, že tyto dohody nebyly zapsány ve smlouvách a právních dokumentech, nicméně zřejmě to bylo nutné udělat.

Oficiální dokumenty z amerických archivů, které byly nedávno odtajněny, „jasně dokazují, že taková ujištění byla poskytnuta prostřednictvím dialogu mezi SSSR a USA, na linii kontaktu mezi Moskvou a Berlínem, Moskvou a Paříží“, zdůraznil Lavrov.

„Byla dosažena takzvaná „džentlmenská dohoda“, která byla ve skutečnosti pošlapaná našimi západních kolegy. Zřejmě se v budoucnu budeme snažit lépe pochopit, kdo je gentleman a kdo ne,“ poznamenal šéf ruského ministerstva zahraničí.

Podle něj je rozšiřování NATO „chybné“ a značně poškodilo úsilí na zajištění bezpečnosti a stability v Evropě. Rusko přitom opakovaně varovalo západní „kolegy“, že nelze zabezpečit bezpečnost jednoho na úkor druhého. A připomněl, že na hranicích s Ruskem jsou významné vojenské kontigenty USA, Velké Británie, Německa, Itálie a Kanady.

Nic, co se nyní děje v NATO, nezvyšuje bezpečnost, včetně bezpečnosti balkánských států, pokračoval Lavrov:

„Nic z toho, co se děje nyní, není krokem k posílení schopností Aliance reagovat na skutečné, nikoli imaginární hrozby. Nechápu, jak tyto tři vlny rozšíření učinili NATO schopnější, například při potlačování terorismu a hrozeb narkotik, včetně těch, které přicházejí z Balkánu, kde po naprosto neopodstatněném, nelegitimním, jednostranném vyhlášení nezávislosti Kosova bylo vytvořeno teritorium, které je příkladem korupce, nazývané též „černou dírou“, zdůraznil ministr.

Faktů o tom, jak tuto situaci využívají extrémisté a teroristé, je dostatek, řekl Lavrov: 

„Západ o tom nechce mluvit na veřejnosti, ale vím, že to západní země znepokojuje, a ve svých kontaktech s Prištinou na upozorňují, ale velmi málo lidí je poslouchá,“ dodal.

Země NATO na pozadí neshody s Ruskem ohledně Ukrajiny oznámily řadu opatření ke zvýšení vojenské aktivity v Evropě, včetně posílení sil rychlé reakce, nárůst počtu amerických vojáků, dramatické rozšíření programu cvičení a hlídek, včetně růstu výdajů na obranu. Rusko uvedlo, že jde o bezprecedentní expanzi činnosti NATO na jeho hranicích.

Začátkem června 2017 vstoupila do aliance nová země – Černá Hora. Stala se tak 29. členem Severoatlantické aliance. Významná část obyvatel této bývalé jugoslávské republiky se postavila proti vstupu do aliance.

Zdroj: prvnizpravy.cz, beta.rs

-mp-