Rick STERLING - Kdy se Spojené státy budou zodpovídat za své války a agrese?

A znovu je tu písnička o zbraních hromadného ničení (ZHN). Anonymní „američtí úředníci“ opět obviňují jistý „režim“ z použití „chemických zbraní“ a vyhrožují, že ho americká armáda možná bude muset „přivést k odpovědnosti“. Západní média opět tato obvinění a hrozby opakují bez náznaku skepse či předběžného ověření.

Zpráva z Washington Post nese titulek „Trumpova administrativa: Sýrie pravděpodobně nadále vyrábí a používá chemické zbraně“. Jane’s Weekly of Defense cituje amerického úředníka, který říká: „Zřejmě si myslí, že jim to projde…

Jerusalem online píše:

Americký činitel tvrdí, že síly syrského prezidenta Asada jsou schopny vyvíjet nové typy chemických zbraní, které by se mohly zasáhnout i území USA.“

Reuters Story v New York Times uvádí:

Američtí představitelé prohlásili, že syrská vláda možná vyvíjí nové typy chemických zbraní a že prezident Donald Trump je připraven zvážit další vojenskou akci... Předpokládá se, že si prezident Baššár Asad tajně ponechal část zásob syrských chemických zbraní...“

Materiál Washington Post uzavírá hrozba:

Pokud dnes mezinárodní společenství nepodnikne patřičné kroky… čeká nás více chemických zbraní, a to nejen ze strany Sýrie, ale i nestátních subjektů, jako je ISIS a další,“ uvedl vysoký činitel. „A jejich použití ohrožuje také pobřeží USA.“

Když si promítneme fakta a skutečnosti z nedávné minulosti, je velmi pravděpodobné, že se jedná o falešný příběh a že je vypouštěn, aby v předvečer nové vojenské agrese oklamal veřejnost.

Každý, kdo si myslí, že se politici nezamýšlejí nad načasováním a způsobem prezentace, by si měl připomenout slova prezidenta G.W. Bushe, že: „…z marketingového hlediska nové produkty nepředstavujete v srpnu.“

„Produktem“ byla míněna PR kampaň, která měla americkou veřejnost připravit k akceptování invaze do Iráku.

Kdy nastane doba, kdy bude americký vojenský průmyslový komplex a jeho političtí a mediální partneři a promotéři pohnáni k odpovědnosti?

Invazi do Vietnamu a vylodění více než 500 tisíc amerických vojáků předcházel sehraný incident v Tonkinském zálivu, kde byla americká loď údajně napadena severovietnamskou lodí. Byla to zfabrikovaná akce a prezident Johnson to věděl. Příslušné rozhodnutí Kongresu bylo schváleno jednomyslně (416 proti 0 hlasům) a pouze Wayne Morse a Ernest Gruening projevili takovou míru osobní integrity a předvídavosti, že se proti němu v Senátu postavili. Byl někdo popohnán k odpovědnosti za lži, které přivodily smrt 55 000 amerických vojáků a milionů Vietnamců? Ne, nebyl.

Útoku na Irák v roce 1991 a následnému masakru iráckých vojáků a civilistů předcházelo vymyšlené svědectví dcery kuvajtského velvyslance, která předstírala, že je zdravotní sestra, a tvrdila, že byla svědkem toho, jak iráčtí vojáci vytahují kuvajtské novorozence z inkubátorů a vyhazují je na podlahu. Byli činitelé marketingové společnosti Hill & Knowlton a politici typu Toma Lantose, kteří tento podvod zaranžovali, pohnáni k odpovědnosti? Ne, nikdy.

V roce 2003 zahájily Spojené státy invazi do Iráku, která přinesla smrt více než milionu Iráčanů, a to na základě falešných a vymyšlených důkazů poskytnutých americkou CIA a nekriticky šířených dominantními médii. Například Michael Gordon a Thomas Friedman v NY Times na tuto válku pěli chválu a propagovali ji. Hnal je někdo k odpovědnosti? Ne, vesele fungují i dnes.

V roce 2011 Spojené státy stály v čele útoku NATO na Libyi s deklarovaným cílem „ochrany civilistů“ před masakrem. Tak to vysvětlovali a popularizovali novináři a znalci jako Nicholas Kristof a Juan Cole. Představitelé NATO se chlubili úspěchem operace. Po krátce trvající euforii Západu se stalo zřejmým, že tato kampaň byla založena na lžích a že jejím skutečným výsledkem je exploze extremismu, masakry a chaos, který pokračuje dodnes. Odpovědnost za ni? Žádná. Dnes není o Libyi prakticky nic slyšet. Sešla z očí, sešla z mysli.

V srpnu roku 2013 jsme slyšeli o masivním chemickém útoku sarinem na předměstí Damašku. Human Rights Watch a další, kteří propagují postup Západu, rychle obvinily syrskou vládu. Tvrdily, že Asad překročil Obamovu „červenou čáru“ a že USA musí okamžitě zasáhnout. Následné šetření ukázalo, že plynový útok neprovedla syrská vláda. Byl spáchán teroristickou frakcí podporovanou Tureckem s cílem přimět Obamovu administrativu k přímému útoku na Sýrii. Dva turečtí poslanci předložili důkazy o tom, že sarin byl do Sýrie dopraven prostřednictvím Turecka. Důkazy, že namísto Sýrie je na vině turecká podpora „rebelů“, nashromáždili a zveřejnili dva američtí investigativní novináři Robert Parry a Seymour Hersh, jejichž nejvyšší profesionalitu prověřil čas. Navzdory věcným důkazům odhalujícím falešnost předkládaných tvrzení dominantní média a ti, co je slepě sledují, nadále tvrdí, že zločin spáchal Asad.

V dubnu roku 2017 se opakovalo stejné: USA a spojenci přišly s obviněními, která se nikdy prokázala a nakonec se ukázala jako nevěrohodná. Vyšetřovací tým Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) při OSN se nikdy na scénu tragédie nedostavil. Přitom vyšel najevo zajímavý fakt, že ještě před útokem se na více místech v nemocnicích objevily desítky obětí s příznaky poškození chemickou látkou. Byl to výmluvný důkaz svědčící o podvodu, ale příslušné vyšetření nebylo provedeno. Trump, ať už při vědomí, že se jednalo o podvod, nebo nikoli, nařídil raketový útok na syrskou leteckou základnu, která zabila 13 lidí včetně čtyř dětí. Odpovědnost? Žádná.

Nedávno se stalo zcela jasným, že temné síly v americké vládě a armádě nemíní zanechat úsilí o zničení Sýrie. Navzdory zmatkům a protikladným tvrzením na straně americké administrativy tvrdým faktem zůstává, že USA v rozporu s vůlí syrské vlády poskytují výcvik a zbraně sektářským vojenským milicím v severní Sýrii. Spojené státy tvrdily, že přišly do Sýrie, aby se zbavily ISIS, ale nyní, když už je ISIS z velké části mimo hru, americká armáda říká, že zemi nemůže opustit. Co víc, americká armáda asistovala při přepravě bojovníků ISIS z Rakky do Abú Kamálu a USA nyní vycvičují bojovníky ISIS a pomáhají při jejich reinkarnaci v další protiasadovskou „povstaleckou“ sílu.

Už se stalo tradicí, že agrese Spojených států se neobejdou bez určité míry politické podpory. Aby jí dosáhly, potřebují zdůvodnění. Takže na řadu znovu přicházejí ZHN. Ještě jednou „zlí hoši“ přistupují k použití chemických zbraní proti vlastním lidem. Předpokládá se, že je syrská vláda neuvěřitelně hloupá... a že nadále používá chemické zbraně, aby poskytla Spojeným státům odůvodnění pro to, aby mohly jednat jako žalobce, soudce a popravčí zároveň.

Většina americké veřejnosti je příliš zaneprázdněna, rozptýlena nebo zahlcena svými problémy, než aby mohla prověřovat správnost toho, co tvrdí americká vláda. Hlavní média, včetně některých alternativních médií, přitom naprosto selhávají. Ta by měla vést vládu k odpovědnosti, měla by kriticky prověřovat její tvrzení, prošetřovat fakta, odhalovat protimluvy a nepravdy. Proto tedy společně s politiky a vládou nyní nesou určitou odpovědnost za probíhající války a agresi. Společně by všichni měli být pohnáni k odpovědnosti. Kdy se tak stane?

Originál: When Is There Going to be Accountability for US Wars and Aggression? vyšel 3. února 2018 na Global Research.

Zdroj: zvedavec.org

Sterling Rick