Viktor ORBÁN - Novoroční poselství: Základy evropského života jsou dnes v ohrožení

Maďarský premiér Viktor Orbán napsal před Vánoci poselství pro noviny Magyar Idők, v němž vyzývá všechny Evropany k záchraně naší civilizace. Přinášíme zásadní pasáže z jeho textu.

My Evropané si – vědomě nebo nevědomky – uvědomujeme, že žijeme v kultuře založené na Kristově učení. Dobře tak chápeme slavné prohlášení předsedy vlády Józsefa Antally: „V Evropě jsou i ateisté křesťané.“ My Maďaři sami sebe považujeme za křesťanský národ.

Viktor Orbán

Podle Markova evangelia zní druhé Kristovo druhé přikázání takto: „Milujte svého bližního jako sebe sama.“ V Evropě se dnes mnoho hovoří o Kristových přikázáních. Někteří si myslí, že člověk nemůže být dobrým křesťanem, když neschvaluje, aby se v Evropě usazovaly miliony cizinců z jiných částí světa.

Zapomínají však na druhou část přikázání. Má totiž dvě části: chceme pro sousedy dobro, nicméně také potřebujeme milovat sami sebe. Milovat sami sebe znamená také chránit to, kým jsme. Milovat sebe sama znamená milovat naši zemi, náš národ, naši rodinu, maďarskou kulturu a evropskou civilizaci. V této souvislosti se naše svoboda, maďarská svoboda, vyvíjela a znovu a znovu obnovovala.

V naší ústavě se píše: „Jsme hrdí na to, že král Štěpán před tisíci lety založil maďarský stát, dal mu pevné základy a obrátil naši zemi na křesťanství. Uznáváme roli křesťanství jako strážce národa.

Když si načrtneme hranice naší identity, vidíme křesťanskou kulturu jako zdroj naší hrdosti a podpůrné síly. Křesťanství znamená kulturu a civilizaci. Žijeme v ní. Nejde o to, kolik lidí chodí do chrámu nebo jak se kdo upřímně modlí. Kultura je skutečností každodenního života: jak mluvíme, jak se chováme k sobě navzájem, jak se obětujeme jeden pro druhého, jak vstupujeme do tohoto světa a jak ho opouštějíme.

Pro Evropany křesťanská kultura definuje každodenní morálku. V krizových situacích nám dává standard a směr. Křesťanská kultura nás orientuje během složité cesty životem. Definuje naše chápání spravedlnosti a nespravedlnosti, vztahy mezi mužem a ženou, vztahy v rodině, co to je úspěch, práce a čest.

Naše kultura je kulturou života. Naším výchozím bodem, alfou, a klenotem naší filozofie života je postoj, že každý člověk obdržel od Boha vlastní důstojnost – bez toho bychom nemohli hodnotit „lidská práva“ a podobné moderní pojmy.

Základy evropského života jsou nyní ohroženy. Bazální povaha evropského života však byla zkompromitována... Ti z nás, kteří chodí do kostela, by neměli oslavovat Vánoce za zataženými závěsy jen proto, aby se nedotkli citů druhých.

Nechceme přejmenovávat naše vánoční veletrhy. Nechceme našim dětem brát Santa Clause a anděly. Nechceme přijít o svátek Zmrtvýchvstání. Nechceme, aby se naše vánoční bohoslužby konaly v atmosféře strachu. Nechceme se bát o naše manželky a dcery, když jsou v davu a oslavují Nový rok.

Dnes probíhá útok na náš život s cílem oslabit imunitní systém celé Evropy. Chtějí, abychom nebyli těmi, kým jsme. Chtějí, abychom byli těmi, kterými nechceme být. Chtějí, abychom se smísili s lidmi z jiného světa a změnili se pro slávu rozmanitosti.

Ve světle vánočních svíček je jasné, že útočí na křesťanskou kulturu, aby zabili Evropu. Na oplátku slibují nový, více „osvícený“ život. To je však utopie. Utopie jsou sny, které mohou být krásné a přitažlivé, nicméně jedná se o přeludy: nesmyslné a neživotaschopné.

Nemůžeme říci, že je křesťanská kultura nejdokonalejší. V tom ovšem tkví klíč ke křesťanské kultuře: víme o nedokonalosti, o naší vlastní nedokonalosti, naučili jsme se s ní však žít, inspirovat se jí a být inspirováni. Proto jsme my, Evropané, po celá staletí usilovali o to, aby svět byl lepším místem. Dar nedokonalosti tkví právě v tom, že máme možnost se zlepšovat. Této příležitosti využívají i ti, kteří nám slibují krásný, nový, smíšený svět; ti, kteří chtějí zničit všechno, za co naši předkové zaplatili vlastní krví.

Svobodné národy Evropy a národní vlády zvolené svobodnými občany mají nový úkol: bránit naši křesťanskou kulturu. Ne kvůli ostatním, ale kvůli sobě – v zájmu našich rodin a našeho národa, kvůli našim zemím a kvůli „vlasti naší vlasti“ musíme Evropu bránit!

(překlad vlastní)

Zdroj: magyaridok.hu

Orbán Viktor