Viktor ORBÁN: Musíme bránit křesťanství, jenom tak zůstane Evropa Evropou

Nechceme, aby naše vánoční trhy musely být přejmenovány a rozhodně nechceme, aby se konaly za betonovými bariérami, řekl maďarský premiér Viktor Orbán.

Viktor Orbán zdůraznil ve svém rozhovoru pro Radio Kossuth, že vůdcové evropských zemí musí bránit křesťanskou kulturu, aby Evropa zůstala Evropou.

Evropané žijící v křesťanské kultuře se nyní potýkají s nutností obhajovat křesťanské hodnoty,“ řekl Viktor Orbán.

My, Evropané, ať si to  přiznáme či nikoliv, žijeme v kultuře formované křesťanským učením,“ zdůraznil Orbán a pokračoval, „Maďaři mají veškeré právo se považovat za křesťanský národ a bránit křesťanskou víru ve středu Evropy.“

Viktor OrbanPodle Orbána se mnozí pokouší kritizovat Maďary, když slyší, že lidé, kteří se považují za křesťany, neumožňují lidem z jiných částí světa migrovat do Evropy.  K tomu Orbán vysvětlil, že Ježíšovo přikázání „milovat svého bližního jako sebe samého“ znamená také „přijímání a zachování všeho, co jsme a kdo jsme“.

Orbán také řekl, že Evropané považují křesťanskou kulturu za zdroj hrdosti a síly.

To definuje naše vnímání spravedlnosti a nespravedlnosti, vztah mezi mužem a ženou, vnímání rodiny, úspěch, práce a čest,“ pokračoval maďarský premiér.

Podle jeho názoru, bez ohledu na to, zda jdeme do kostela nebo ne, tak Maďaři nechtějí být nuceni oslavovat Vánoce „za záclonami, aby nedošlo k urážce něčí citlivosti.“

Nechceme, aby naše vánoční trhy musely změnit jména a rozhodně nechceme, aby se uskutečnily za betonovými hradbami. Nechceme naše děti zbavit radosti z tradice dárků,“ dále útočil Orbán.

Předseda maďarské vlády také řekl, že náš způsob života a základní pohledy na svět jsou terčem útoku.

Evropský obranný systém je záměrně oslabený. Chtějí, abychom byli tím, čím nejsme. Chtějí nám vzít náš způsob života a změnit je na něco jiného,“ upozornil maďarský premiér.

Orbán také připomněl slova jednoho ze zakladatelů Evropské unie, bývalého předsedy francouzské vlády a ministra zahraničí, Roberta Schumana: „Evropa bude buď křesťanská, nebo přestane existovat.“

Maďarský politik se domnívá, že Evropané a evropské země stojí před historickým úkolem: „Musí bránit křesťanskou kulturu“.

V rozhovoru Viktor Orbán ujistil, že pokud bude jeho vláda u moci, bude pracovat pro Maďarsko, aby zůstalo „křesťanským a maďarským“ a vynaloží všechny síly pro to, aby Evropa zůstala Evropou.

Zdroj: prvnizpravy.cz, radiokossuth.hu

-mp-