Sergej IGNATOV - Seznam „nejhříšnějších“ amerických měst roku 2017. V čele seznamu je samozřejmě Las Vegas

Analytický a sociologický web WalletHub vyhodnotil míru „hříšnosti“ měst ve Spojených státech. Vede ho samozřejmě Las Vegas, které předčí ostatní města v mnoha kritériích: úroveň hněvu, nenávisti, chamtivosti, závisti, chtíče, lenosti atd.

Město Las Vegas tedy obdrželo titul „Sin City“ roku 2017, následovala ho města: Orlando (stát Florida), St. Louis (Missouri), Miami (Florida), North Las Vegas (Nevada), Detroit (Michigan), Henderson (Nevada), Baton Rouge (Louisiana), Tampa (Florida) a New Orleans (Louisiana).

Symboly Las Vegas

New York se kupodivu ocitl až na 47. místě, Houston v Texasu na 40. místě, a Washington v na slušné 43. pozici, což překvapilo celou řadu skeptiků:

Las Vegas není jediným hříšným centrem v Americe,“ myslí si analytici z WalletHub, „také v jiných městech se množí různé zlozvyky. Všechna města v zemi, od sladkého Melwaukee až po hedonistické New Orleans, jsou plná zlých lidí. Neexistuje žádné město bez hříchu. My všichni máme své vlastní démony.“

Při přípravě zprávy analytici z WalletHub porovnávali údaje o 182 městech v zemi, včetně 150 s největším počtem obyvatel. Úrovně „hříšnosti“ analyzovali dle sedmibodové škály: „hněv a nenávist“, „závist“, „neřest“, „chamtivost“, „lačnost“, „marnotratnost“ a „lenost“.

Studovali jsme úroveň charakteristik s pomocí 32 hodnotících kritérií, která jsme představili ve své zprávě spolu s hodnotami pro každé kritérium. Pro každé kritérium byl proveden odhad na stobodové stupnici, kde 100 bodů znamenalo nejvyšší úroveň hříšnosti pro jedno nebo druhé kritérium. Pak jsme vzali kombinované skóre pro každé město, takzvaný „Index hříchu WalletHub“, a provedli vážený průměr všech kritérií. Poté jsme sestavili z těchto dat seznam,“ prozradili analytici.

Mezi kritérii pro hodnocení hříšnosti měst je třeba zmínit například počet závažných zločinů na jednoho obyvatele, úrovně alkoholismu, počet „institucí pro dospělé“ (tedy nevěstinců) na jednoho obyvatele, počet restaurací a barů na jednoho obyvatele, výše dobročinných příspěvků ve vztahu k příjmům atd. Pro sběr těchto dat WalletHub použil velký soubor zdrojů, od veřejně přístupných zpráv po databáze mnoha nevládních skupin a organizací.

Zmiňme některé zdroje: matriky, úřady práce, statistiky obyvatelstva, federální vyšetřovací úřad, profylaktická centra, nemocnice, psychiatrické ústavy aj. Využívali též údaje webové stránky Yelp, která se specializuje na místní služby (restaurace, hospody, kasina, atd.), zprávy charitativních organizací, zprávy z Národní rady pro hazard a korupci aj.

Porovnáme-li hodnocení hříšnosti roku 2017 analytiků z WalletHub s jejich vlastním žebříčkem pro rok 2016, i loni vedlo Las Vegas a v první desítce se nacházela také města Baton Rouge, Miami, New Orleans, Orlando a St.-Louis. Avšak města Pittsburgh a Richmond, která v první desítce z roku 2016 také figurovala, se v žebříčku roku 2017 posunula na 17., resp. 11. místo.

(překlad vlastní, upraveno)

Originál: Сергей Игнатов - Составлен „рейтинг грешности“ городов США за 2017 год. Лидирует в списке Лас-Вегас vyšel 1. prosince 2017 na sedmitza.ru

Zdroj: sedmitza.ru

Ignatov Sergej