Alex EMMONS - Samotné navýšení vojenských výdajů schválené Senátem by postačovalo na bezplatné vysoké školy

Jedním z nejkontroverznějších návrhů předložených senátorem Bernie Sandersem během jeho prezidentské kampaně v roce 2016 byl příslib bezplatné výuky na veřejných vysokých školách a univerzitách. Kritikové z obou hlavních stran svorně naříkali, že uskutečnění takovýchto vzdušných zámků by přivedlo zemi k bankrotu. A kde by se vůbec na to vzaly peníze?

Otazníky ohledně potřebných zdrojů vzaly za své v pondělí večer, když Senát s velkou většinou schválil roční nárůst vojenských výdajů o 80 miliard dolarů, což by plně dostačovalo na realizaci příslibu Sandersovy kampaně. Místo toho Senát odsouhlasil prezidentu Donaldu Trumpovi daleko více než jen 54 miliard dolarů, které původně požadoval. Tento první krok k velkorysému rozhazování znamená pro Trumpa zásadní vítězství, které mu umožní, aby se s fanfárami vzal za plnění svého slibu „zásadní přestavby ozbrojených sil“.

Návrh zákona stanovuje roční vojenský rozpočet USA na zhruba 700 miliard dolarů, což zhruba odpovídá úrovni, kdy vrcholily válečné konflikty v Afghánistánu a v Iráku.

Přeloženo do reality: pokud se legislativní záměr promění v zákon, vojenské výdaje USA překročí celkové společné výdaje na obranu dalších deseti amerických rivalů, tak to vychází z odhadu vojenských výdajů Stockholmského mezinárodního institutu pro výzkum míru (SIPRI) na rok 2016.

Anebo: vojenský rozpočet ve výši 700 miliard dolarů znamená trojnásobně vyšší vojenské výdaje než má Čína nebo desetkrát vyšší než Rusko. Podle SIPRI vojenské výdaje USA již dnes představují více než třetinu celosvětových vojenských rozpočtů.

Anebo jiné srovnání: s 80 miliardami dolarů ročně byste mohli provozovat veřejné vysoké školy a univerzity v USA zcela bezplatně. Sandersův návrh ve skutečnosti vycházel z odhadu, že by náklady federální vlády na bezplatné provozování těchto škol činily 47 miliard dolarů ročně.

Kdyby byly dodatečné vojenské rozpočtové výdaje za období deseti let vynaloženy na pokrytí celkového zadlužení studentů za výuku, tak by tento dluh prakticky zmizel.

Podobné návrhy jsou ovšem považovány dokonce i demokraty za předem ztracený případ. Hillary Clintonová ve své nové knize shazuje Sandersovu myšlenku nesmyslným srovnáním, že každý Američan by měl dostat poníka. A zatímco se zeširoka přetřásá, kde by se vzaly peníze na poníky, jen nemnozí demokraté vznášejí podobné obavy, pokud jde o navýšení vojenských výdajů, i když se to týká nejvyššího velitele, kterého považují za bezohledného a nestabilního.

Senát navýšení výdajů schválil v poměru 89 ku 8, přičemž tři senátoři nehlasovali. Spolu s marnotratníkem Sandersem hlasovali proti návrhu další čtyři senátoři demokraté: Kirsten Gillibrand z New Yorku, Patrick Leahy z Vermontu, Jeff Merkley a Ron Wyden z Oregonu. Republikáni Bob Corker z Tennessee, Rand Paul z Kentucky a Mike Lee z Utahu také hlasovali proti návrhu.

Když Trump v březnu předložil návrh rozpočtu, který s cílem zvýšit výdaje na obranu o 54 miliard dolarů předpokládal dramatické snížení sociálních výdajů, demokrati ho kritizovali jako zcela neprůchodný. Lídr senátní menšiny Chuck Schumer tehdy prohlásil, že návrh „důrazně odmítá“, zatímco vůdkyně menšiny ve Sněmovně reprezentantů Nancy Pelosiová hovořila o „vyhazování miliard dolarů na obranu obrany a drancování“ zdravotnictví a vzdělávání.

Předtím, než se návrh zákona zákonem stane, musí být uveden do souladu s návrhem Sněmovny reprezentantů, který předpokládá obdobné zvýšení výdajů o 77 miliard dolarů. Zákonem se tak pravděpodobně stane do konce roku.

Originál: The Senate’s Military Spending Increase Alone Is Enough to Make Public College Free vyšel 19. září 2017 na ICH.

Zdroj: zvedavec.org

Emmons Alex