BBC: V Británii je poprvé většina lidí bez náboženské víry, u mladých lidí dokonce dvě třetiny

V Británii se vůbec poprvé více než nadpoloviční většina lidí nehlásí k žádné náboženské víře. Čím jsou mladší, tím je jich více. Loni podle britského Národního centra pro sociální výzkum uvedlo 53 procent lidí, že jsou bez víry. Nejvíce věřících je mezi lidmi nad 75 let – k některému z náboženství se hlásí 75 procent z nich. Ve věkové kategorii 25 až 34 let jsou nevěřících skoro dvě třetiny.

Nejvyšší podíl mezi lidmi bez náboženské víry tvoří nejmladší dospělé osoby ve věku od 18 do 25 let, kterých je 71 procent. S odvoláním na průzkum provedený v průběhu loňského roku na vzorku téměř 3000 lidí o tom dnes informoval zpravodajský server BBC.

Kaple Panny Marie v londynske Westminsterske katedraleV Británii se tak potvrzuje dlouhodobě klesající počet věřících. Ještě v roce 1983 se k žádnému náboženství nehlásilo jen 31 procent lidí. Trend podporuje i to, že od náboženství odcházejí osoby, které se do nábožensky angažovaných rodin narodily: víru jich opustí 40 procent.

Největší ztráty zaznamenává podle BBC anglikánská církev. Zatímco loni se k ní hlásilo 15 procent lidí, ještě v roce 2000 jich bylo 30 procent. Příslušnost k římskokatolické církvi naopak zůstala v Británii poměrně stabilní, a to na deseti procentech. Pouze pět procent dotázaných se hlásí k jinému náboženství než ke křesťanskému.

Podle liverpoolského biskupa anglikánské církve Paula Bayese to ale neznamená, že lidé přestávají věřit v Boha. Bůh a církev „zůstávají relevantní“, kategorie žádné náboženství podle něj není totéž co ateismus, soudí.

V České republice se při posledním Sčítání lidí, domů a bytů z roku 2011 se k náboženské víře přihlásilo zhruba jen 20 procent, přičemž sedm procent lidí věří v Boha, ale nehlásí se k žádnému náboženství. Přes 36 procent je zcela bez náboženské víry a přes 46 procent nechalo otázku víry při sčítání obyvatelstva zcela bez odpovědi.

Zdroj: christnet.eu

-mp-