Další kauza LIDL: tentokrát na obalech retušuje kříže z řeckých chrámů

Německý řetězec Lidl pořádá pravidelně akci „Řecký týden“. Během ní propaguje vlastní značku nazvanou Eridanous. Na tom by nebylo nic divného – tento německý řetězec má svou prodejní strategii založenou právě na vlastních značkách.

Co ovšem veřejnost, respektive některé zákazníky, zarazilo, byla nenápadná změna na obalu – z fotky řecké vesnice Santorini zmizely kříže na kupolích chrámů. Firma je nechala na obalech svých výrobků vyretušovat. Tisková zástupkyně Lidlu Kateřina Jašková to médiím potvrdila.

Na sociálních sítích řetězec sklidil přirozeně negativní reakce.

Letak Lidlu 

Leták Lidlu

Firma se ústy Jaškové hájí:

Design obalu nebyl navržen v České republice, ale byl vytvořen mezinárodním týmem. Součástí naší obchodní politiky jako mezinárodní obchodní společnosti je zachování náboženské a politické neutrality“.

Na facebooku Lidl oznámil, že vezme současné negativní reakce v potaz při tvorbě dalších návrhů obalů:

Naším cílem rozhodně nebylo kohokoliv urazit a omlouváme se, pokud k tomu došlo. V tomto případě se jednalo o výrobek prodávaný na mnoha evropských trzích současně v rámci tematické akce Řecký týden“.

Obaly bez křížů Lidl používá již od roku 2014, a to i na dalších trzích. Média dále uvádějí, že podle belgické televize RTL vyvolaly obaly pozornost i v této zemi. V Belgii se Lidl hájil, že je společností, která „respektuje rozmanitost“. Proto prý přistoupila ke změně grafiky.

Kdyby si podobnou obhajobu přečetl člověk před 20 lety, vůbec ničemu by zřejmě nerozuměl. „Rozmanitost“ přeci znamená, že existují různé země, různé kultury, různá náboženství. Nikoliv to, že všechny kultury zbavíme jejich rysů a zprůměrujeme – to není rozmanitost, nýbrž multikulturní mišmaš. Je přirozené a „rozmanité“, že křesťanské země mohou na svých obalech užívat křížů, muslimské půlměsíců atd.

Řecko je starobylá křesťanská země, která dala světu tolik teologů a filosofů, jako žádná jiná. Antičtí Řekové stáli u zrodu všech současných věd. V Řecku se zrodila naše podoba křesťanství, řecké myšlení řídí naši civilizaci do dnešních dnů. V novodobé historii Řekové udrželi svou víru během 400 let osmanské muslimské nadvlády.

Řecko – potažmo křesťané, kteří dali světu naši podobu civilizace – si takové chování nezaslouží. Lidl by se měl nejen omluvit, nýbrž okamžitě svou chybu napravit a vrátit kříže na jejich místo.

Jinak budeme moci oprávněně prohlašovat, že dnes sundává kříže z křesťanských kostelů Islámský stát a společnost Lidl.

(vlastní zpráva)   

-mp-