KRISTUS z hlubin: socha k zamyšlení

V Itálii existuje malá rybářská vesnička San Fruttuoso, jež se rozkládá nedaleko od známého lázeňského městečka Portofino. Přístupová cesta do vesničky vede pouze horskými cestičkami. Avšak to není hlavní – věhlas si toto místo získalo díky něčemu jinému. Tisíce turistů z celého světa každý rok láká jeden z nejzajímavějších objektů vůbec – socha „Kristus z hlubin“.

Když vesnici navštívíte, budete však sochu hledat na náměstí a v okolí marně. Protože se nachází… na dně moře v hloubce 17 metrů.

Zaliv ve vesnici San Fruttuosa

V roce 1947 na tomto místě během zkoušky dýchacího aparátu zemřel první italský potapěč Dario Gonzatti. Sedm let poté se díky iniciativě jeho přátel ponořila do vod zálivu socha Krista s rukama pozdviženýma k modlitbě.

Do bronzu, z něhož je odlita, sochaři přimíchali kousky potopených lodí, námořnické řády, medaile sportovců – to vše lidé věnovali.

Nehledě na těžkou dostupnost již sochu vidělo přibližně 2 miliony turistů. Ve vesnici se totiž nachází několik potápěčských firem, díky nimž se mohou po krátkém zaškolení lidé potopit a vidět „Krista z hlubin“ na vlastní oči.

Umístění sochy samozřejmě vzbuzuje otázky: je vhodné, aby socha Spasitele stála na dně moře, zarůstala mořskou trávou a plavaly kolem ní ryby? Nejedná se o rouhání? I když z druhé strany… člověk už se dávno ponořil do nitra moře a jeho přítomnost v něm je znát na každém kroku. A když se alespoň polovina z turistů, kteří se k soše ponoří, pomodlí k Pánu Bohu, určitě nebyla vytvořena nadarmo.

Socha Krista v hlubine

Vždyť hlavní poslání této památky spočívá v tom, abychom nezapomínali na to, na co se zapomínat rozhodně nemá.

Kristus se přeci kvůli nám ponořil do daleko větších hlubin a propastí, než jsou průzračné vody vesničky San Fruttuoso.

(vlastní zpráva)

-mp-