Vladislav GULEVIČ - Trumpova návštěva Varšavy a projekt „Trojmoří“

Spojené státy podpoří polský projekt „Trojmoří“. Tak vypadají první výsledky návštěvy amerického prezidenta Donalda Trumpa ve Varšavě a jeho účast na summitu zemí „Trojmoří“, který se uskutečnil 6. července.

Polsko jako americká zbraň

Trojmoří, neboli „Iniciativa tří moří“, představuje projekt přesměrování energetických trhů východní Evropy a v budoucnosti také všech zemí, které leží mezi Jadranem, Baltský mořem a Černým mořem. Jedná se o záměnu ruského plynu za modré topivo západních zemí, především amerických.

Americky tanker se zemnim plynem mirici do Polska

První tanker s americkým plynem už přistál v Polsku v červnu. Zájem o realizaci projektu je z obou stran zjevný. Trump ujistil polskou stranu, že se postará o zjednodušení právních otázek spojených s exportem plynu z USA do střední a východní Evropy. Má tak dojít ke snížení vlivu Ruska v oblasti. Na společné konferenci 6. července společně s polským prezidentem Andrzejem Dudou Donald Trump prohlásil, že by si přál, aby k podepsání dlouhodobých smluv o dodávkách plynu ze Spojených států do Polska mezi polskými a americkými firmami došlo co nejrychleji.

Paralelně se vede debata o perspektivách dodávek plynu po tzv. severním koridoru, tj. z Norska přes Dánsko do Polska. Polský ministr zahraničních věcí Witold Waszczykowski vyzval americké a evropské energetické koncerny, aby z Polska vytvořily operační centrum s možností vstupovat na trh dvanácti zemí, tj. účastníků projektu Trojmoří. Vyjma Polska se jedná také o Chorvatsko, Slovinsko, Bulharsko, Rumunsko, Česko, Slovensko, Maďarsko, Lotyšsko, Litva, Estonsko a Rakousko.

Ekonomická přítomnost Spojených států v Polsku je dále stvrzována přítomností vojenskou. Na polském území se dnes trvale nachází 5 000 amerických vojáků. „Zůstaneme zde a budeme pokračovat ve spolupráci s Polskem“, slíbil Trump.

Varšava se nedávno s Washingtonem dohodla na zakoupení 8 raketových komplexů „Patriot“ v poslední úpravě. Polský prezident Duda označil zesílenou přítomnost amerických vojsk v Polsku, tj. na západních hranicích zemí sdružených do Eurasijského ekonomického svazu, za logický následek přemístění hranic NATO na východ.

Jenže právě expanze NATO na východ způsobila krvavý konflikt na Ukrajině. A zákon, který před pár dny podepsal ukrajinský prezident Petro Porošenko, jež hovoří o prioritách členství země v NATO, dále vyostřuje situaci.

Polské ministerstvo vnitra oznámilo, že během návštěvy bude Trump obeznámen se situací na východních hranicích Polska (válka na Donbase), nicméně Ukrajina na summit zemí Trojmoří pozvána nebyla. Jednali o Ukrajině bez Ukrajiny. Oficiální stanovisko říká, že všichni účastníci projektu Trojmoří jsou členy EU, aby tak nevytvářeli konkurenční struktury.

V projektu Trojmoří tak Ukrajina hraje roli objektu, nikoliv subjektu. A Porošenko ho podpořil nikoliv proto, že by byl pro Ukrajinu výhodný nýbrž proto, že politické směřování Ukrajiny a osobně Porošenka závisí zcela na Západu. Přitom realizace projektu Trojmoří způsobí, že Ukrajina ztratí status tranzitní země ruského plynu do Evropské unie. Místo Ukrajiny se tranzitním centrem stane Polsko, které bude dodávat americký zmražený přírodní plyn z USA na Ukrajinu. V Polsku se již hovoří o nutnosti postavit na Ukrajině Podkarpatský plynovod.

Jenže pro Ukrajinu by bylo výhodnější naopak zachovat současná schémata tranzitu ruského plynu skrze své území do Evropy, protože jí každoročně vynáší 2 miliardy euro. Vždyť americký plyn z Polska nebude z Ukrajiny nikam dále exportován! Rusko má dosti svého plynu, o nějž se dělí ze zeměmi Eurasijského ekonomického svazu.

Projekt Trojmoří ovšem není namířen jen proti Rusku a Ukrajině, nýbrž také proti Německu. V Berlíně si v poslední době dovolovali až příliš: nesouhlasili s požadavkem, aby členové NATO dávali na obranu 2% DPH, jak o tom hovoří Donald Trump, kritizovali pokračování protiruských sankcí, ústy kancléřky Merkelové vyzvali Evropany, ať napříště s bezpečnostní situací ve své zemi počítají s vlastními silami.

Berlín představuje klíčového partnera Ruska v realizaci projektu plynovodu „Nord Stream-2“. V první polovině roku 2017 exportoval Gazprom do Německa o 16,7% plynu více, než ve stejném období minulého roku; tendence zvyšování dodávek má i nadále trvat.

Jako odpověď Washington pohrozil, že uvalí sankce na ty evropské společnosti, které se projektu „Nord Stream-2“ zúčastní. Pokud dojde k jeho spuštění v roce 2019, jak je plánováno, k realizaci plánu Trojmoří nemusí dojít v těch parametrech, jak to chtěli jeho američtí autoři. Ruský plyn doputuje k evropskému zákazníkovi prostřednictví plynovodu „Nord Stream-2“ tak jako tak, vyhne se přitom omezení, která může přinést projekt Trojmoří.

Právě v tom vystupuje Polsko jako zbraň Washingtonu, namířená jak proti Rusku, tak proti Německu.

(překlad vlastní)

Originál: ВЛАДИСЛАВ ГУЛЕВИЧ - Троеморье и визит Дональда Трампа в Варшаву vyšel 7. července 2017 na fondsk.ru.

Zdroj: fondsk.ru

Gulevič Vladislav