AMERICKÁ společnost postupně mění svůj vztah k manželství osob stejného pohlaví (Pew Research Center)

Americké náboženské skupiny, které měly tradičně negativní vztah ke sňatkům osob stejného pohlaví – především evangelikální křesťané (baptisté) a republikáni jako celek – postupně mění svůj vztah k tomuto fenoménu, – píše se ve zprávě Pew Research Center sepsané na základě průzkumu veřejného mínění.

Tyto svazky kladně hodnotí 62 % dotázaných. Ovšem ještě před dvěma lety, když Nejvyšší soud povolil jednopohlavní svazky ve všech státech, za jejich legalizaci vystupovalo 57 %. A v roce 2007 pouze 37 %. Tak rychle se situace mění.

Manželství osob stejného pohlaví tak získává v americké společnosti stále větší podporu, a to zejména v prostředí demokratů a mladých Američanů narozených po roce 1980. Republikáni se v názoru rozdělili takřka na polovinu 48 % je proti, 47 % pro. Ještě před deseti lety ovšem byla drtivá část společnosti – 73 % – proti takovému druhu soužití. Americký „zapadákov“, tedy většina země, se negativně vymezoval jak proti samotným homosexuálům, tak proti těm státům, které tuto legislativu zavedly.

Mezi bílými evangelními křesťany podpora dosahuje 35 %, jenže před pouhými deseti lety to bylo pouze 14 %. Pokud jde o věk, je zde znát rovněž zásadní rozdíl: u těch, kdo se narodili po roce 1964 se homosexuální svazky těší podpoře 47 %, mezi těmi, kdo se narodil dříve pouze 26 %.

Rozdíl mezi generacemi je v této otázce vskutku velmi zajímavý. Dnes již polovina lidí v této konfesi neshledává nic zvláštního ve svazcích tohoto typu“, říká Nancy Tatom Ammermanová, profesorka sociologie náboženství z Bostonské univerzity, autorka výzkumu.

Když byli rodiče této mladé generace v jejich věku, nebylo vůbec možné představit si, že existuje evangelikál-gay. Tedy alespoň toho, který by o tom otevřeně se hlásícího k homosexualismu“, dodává.

Zdroj: vlastní zpráva

-mp-