Stanislav HECZKO - Poznámky k prognózám vývoje do roku 2030

1. Budoucí vývoj skýtá velmi mnoho rizik, jak napsal Jan Zeman. Podle prof. Oldřicha Rejnuše (Vyšehradské fórum 2016) vláda současného evropského establishmentu povede ke katastrofě, nejspíše k rozpadu Evropské unie a mezinárodního finančního systému. Neboť se dnes manipuluje jak s měnovými kurzy a úrokovými sazbami, tak s cenami ropy. Máme možná volný trh, ne však svobodný trh (M. Zelený). A po katastrofě se pak rýsují dvě nepříznivé možnosti. Jednak vypuknutí 3. světové války s nebezpečím zničení lidstva (při použití jaderných zbraní), jednak vznik nové totality, horší než všechny totality dvacátého století. Tedy asi vznik totalitní světovlády (M. Herzán). Využít zde lze sofistikované informační technologie spojené s rozmachem 4IR. Za tím účelem by mohl posloužit i předpokládaný nástup tzv. bezhotovostní společnosti

2. Podle Pavla Kohouta (Finance po krizi, Praha 2011) hrozí skutečně centralizace moci v Evropské unii a vznik celoevropského mocenského monopolu a nástup pevné ruky v Evropě. Podle něj však je možný „pozitivní“ vývoj a to v případě návratu k rozumnému hospodaření v podobě nízkých daní a útlumu sociálního státu (na úroveň padesátých a šedesátých let dvacátého století). Údajně by tak nedošlo k nové totalitě, nýbrž by se ubránila „svoboda“.

3. Pravicoví ekonomové (P. Kohout, P. Dvořák a další) jednoznačně prosazují omezení či dokonce zrušení sociálního státu. Umožní to totiž jednak omezit vládní výdaje a tím snížit schodky veřejných financí (předejít tzv. zadlužené budoucnosti). Jednak by to umožnilo zvýšit výdaje na zbrojení a jednak získat zdroje na podporu Průmyslu 04 čili IR4 (snížením daní a zvýšením státní podpory vývoje a výzkumu). Omezení sociálního státu ovšem koliduje s procesem stárnutí obyvatelstva, který vyvolává růst nákladů na zdravotnictví a starobní důchody. Proto tu pravicoví ekonomové navrhují zvýšení věku odchodu do důchodu (na 73 let), snížení o polovinu náhradového poměru a zvýšení plateb na důchodové pojištění. Rozvoj IR4 povede k růstu nezaměstnanosti a to je další důvod pro zachování či rozvoj sociálního státu. Zdá se, že kolem otázky omezení (zrušení) či zachování (rozvoje) sociálního státu se povede v nejbližší budoucnosti zásadní sociální či třídní střet.   

4. Existence mnoha rizik budoucího vývoje vede k hledání tzv. černých labutí, tj. rizikových situací či jevů, které mohou spustit negativní (nebezpečný) vývoj. Podle O. Rejnuše mezi černé labutě evropského rozsahu patří:

- bankrot významné evropské banky,

- bankrot nějakého státu Evropské měnové unie,

- rozpad některých zemí EU (Británie, Španělska, Belgie),

- kolaps Ukrajiny, teroristické útoky

- nezvládnutí „uprchlické krize“.

Mezi černé labutě světového rozsahu potom patříhyperinflace, bankrot významné země, vznik další hypoteční krize,splasknutí bubliny na akciových trzích či rozvrat („peklo“) na trzích finančních derivátů. Tyto světové černé labutě mohou vést ke vzniku další světové války a k zániku lidstva (viz bod 1). V případě zachování lidstva nás pravděpodobně čekají měnové války, masové demonstrace, občanské a náboženské války, terorismus, anarchie, destrukce státní správy, volání po nastolení pořádku. V důsledku toho nastoupí nová totalita (opět viz bod 1), což si vynutí zahájení boje o demokracii a započetí dalšího cyklu vývoje lidské společnosti. Podle O. Rejnuše pozitivní vývoj je tak možný až v dlouhodobějším časovém horizontu.   

5. Podle Ilony Švihlíkové se ukazuje, že v současné době není ve vyspělých zemích možné dosáhnout zároveň finanční stability, ekonomického růstu a pozitivního dopadu na trh práce. Přetrvává zde tzv. setrvalá stagnace a mnozí si začínají myslet, že „je lepší nevyrovnaný růst, než vyrovnaná stagnace“. To by ale vedlo k obnově „divokého kapitalismu“. Negativní sociální důsledky 4IR pak může zmírnit zkracování pracovní doby (při zachování úrovně mezd) či zavedení nepodmíněného základního příjmu. Pokles obyvatelstva ve vyspělých zemích také může umenšit nárůst nezaměstnanosti spojený se 4IR. Ucelenou levicovou odpověď na hrozby světové války, nástup nové (pravicové) totality či rizika spojená s 4IR je však podle mne třeba ještě vytvořit. 

Zdroj: internetové servery

Heczko Stanislav