Dny dobré vůle navštíví kardinál Quellet, Hradišťan i Rottrová

ZLÍN/VELEHRAD - Hlavním celebrantem poutní mše svaté při Dnech lidí dobré vůle na Velehradě bude letos kardinál Marc Ouellet. Bohoslužba, kterou cyrilometodějské oslavy každý rok vrcholí, začne na nádvoří před bazilikou ve středu 5. července v 10:30. Novinářům to včera ve Zlíně řekl tajemník slavností Josef Kořenek.

„Kardinál Ouellet je třetím až čtvrtým nejvýše postaveným mužem ve Vatikánu. Má na starosti kongregace pro biskupy,“ řekl Kořenek.

Dvoudenní program Dnů lidí dobré vůle nabídne 4. a 5. července výstavy, sportovní i ekologické aktivity. Na Velehradě se opět setkají vozíčkáři a bude pokračovat přepisování bible. Přichystán je i speciální seminář věnovaný proměnám rodiny jako instituce, na který by měl dorazit i filozof Jan Sokol.

V kapli Cyrilka začne v úterý 4. července ve 14:30 vernisáž pravoslavných ikon autorky Stefky Nikolové. „Bulharská malířka a restaurátorka žije ve Vídni a úspěšně vystavuje po celé Evropě, hlavně v Německu a Rakousku. Na Velehradě vystaví 20 pravoslavných ikon, které budou navíc i na prodej,“ uvedl Kořenek.

Tradičně vysokou návštěvnost očekávají organizátoři na Večeru lidí dobré vůle. Benefiční koncert začne před bazilikou 4. července v 19:30. Moderovat ho bude Tereza Kostková a vystoupí Hradišťan s Jiřím Pavlicou, zpěvačka Marie Rottrová, kapela Slza nebo zlínská Filharmonie Bohuslava Martinů.

Dopravní a praktická opatření

Cyrilometodějské slavnosti na Velehradě omezí dopravu. Vjezd do obce bude omezen od úterních 12:00 do středečních 17:00. Průjezd bude umožněn jen řidičům s trvalým pobytem ve Velehradu, Modré a Salaši a s povolenkami pořadatelů, a to od Starého Města. Od Tupes a Bunče bude průjezd uzavřen. Pro návštěvníky slavností bude zajištěna doprava autobusy, připravena je úschovna bicyklů. Novinářům to řekl starosta Velehradu Aleš Mergental.

„Návštěvníci, kteří přijedou na Velehrad, mohou zaparkovat svá auta na vyhrazeném parkovišti v Tovární ulici ve Starém Městě. Parkoviště bude fungovat od 12 hodin 4. července až do odpoledne 5. července. Po celou tuto dobu se mohou lidé dostat do Velehradu kyvadlovou dopravou, nebo i pěšky,“ uvedl Mergental.

Omezení dopravy začíná v pondělí ve 12:00 proto, aby byl umožněn bezproblémový provoz na hlavní křižovatce ve Velehradě, kde se již budou pohybovat návštěvníci a stánkaři. Ulicemi Hradišťská a U Lípy projedou pouze zájezdové autobusy a vozidla s povolením pořadatele, vozidla s povolením obcí a lidí s trvalým pobytem ve Velehradu a Salaši budou odkláněna do ulice Zahradní, kde je zakázáno parkování.

Pro cyklisty bude připravena úschovna kol v zahradě Domova pro osoby se zdravotním postižením Velehrad - Vincentinum. Poplatek za odložení kola činí deset korun. Stanové městečko bude k dispozici zdarma na louce pod hřbitovem, vjezd auty bude povolen jen ze strany od Tupes, a to od pondělních 17:00.

Obec přichystala letos pro návštěvníky slavností i praktickou novinku. „Z okna obecního úřadu bude vytažena prodlužovací šňůra se zástrčkami, do kterých si lidé mohou zapojit nabíječky svých mobilních telefonů a v klidu si je dobít, aby byli i na Velehradě ve spojení se svými blízkými. Zařízení bude k dispozici od 4. července ráno až do 5. července večer,“ doplnil Mergental.

Další informace naleznou zájemci na webu www.velehrad.eu, případně na www.velehrad.cz.

Zdroj: christnet.eu

-mk-