Břetislav OLŠER - Americký režisér Oliver Stone natočil dokument o Vladimiru Putinovi

Ruský prezident Vladimír Putin Putin v těchto dnech poskytl Oliveru Stoneovi, americkému filmaři, rozsáhlé interview, které bude vysílat americká kabelová televize Showtime 12. až 15. června 2017.

Myslím si, že pracují dobře a jen v rámci platného zákonodárství“, odpověděl Putin na otázku o činnost ruských tajných služeb.

To za prvé, a za druhé, špehovat své spojence, pokládáte-li je ovšem opravdu za spojence, a ne za vazaly, to je přece neslušné. Podkopává to důvěru a poškozuje v konečném důsledku vlastní národní bezpečnost“, dodal prezident.

Oliver StoneFilmař Oliver Stone říká, že Američané nemají celý obrázek ruského prezidenta Putina. Chce to změnit se svým novým projektem „Rozhovory s Putinem“ – čtyřdílným dokumentem natočeným během dvou let, který zahrnuje několik rozhovorů.

V jedné diskusi Stone zmiňuje četné pokusy o atentát na Putina.

Trojnásobný prezident, pět pokusů o atentát, jak mi bylo řečeno. Ne tolik, jako u Castra, se kterým jsem dělal rozhovor. Myslím, že u něj to bylo snad 50. Ale já (u vás) slyšel jen o pěti,“ říká Stone.

Ano, s Castrem jsem o tom mluvil,“ řekl Putin. „A on mi řekl, ‚Víte, proč jsem stále naživu?‘ Zeptal jsem se ho, ‚Proč?‘ ‚Protože jsem se svou ochrankou vždy jednal osobně.‘ Ano, dělám svou práci. A moje ochranka dělá tu svou a jde jim to pořád dobře.“

Jinými slovy, důvěřujete své ochrance, a ta odvádí dobrou práci,“ řekl Stone.

Věřím jim,“ odpověděl Putin.

Protože vždy prvním pokusem atentátníků je dostat se dovnitř prezidentské ochranky,“ řekl Stone.

Vím to. Víte, co se říká mezi ruskými lidmi? Že ti, co mají viset, se neutopí,“ odpověděl Putin.

Jaký je váš osud, pane? Víte to?“ zeptal se Stone.

Jen Bůh zná náš osud – váš, i můj,“ odpověděl Putin.

Zemřít v posteli, možná,“ řekl Stone.

Jednoho dne se to stane každému z nás. Otázkou je, co do té doby zvládneme vykonat v tomto pomíjivém světě, zda jsme si užili života?“ řekl Putin.

Není to zase až tak obvyklé, aby Američan říkal na rovinu pravdu. Oliver Stone, držitel čtyř Oscarů, k nim nepatří – obvinil např. USA a CIA ze sesazení Janukovyče a střelbu do protestujících na Majdanu. Vznikl také nový film „Ukrajina v ohni“ o tom, jak to před čtyřmi roky začalo. Kdysi moje milované náměstí Nezávislosti zůstane už jen krvavým Majdanem, byť by ho uklízeli každý den…

Spojené státy mají své Oscary, které neuděluji jen tak někomu. Oliver Stone je amerických chlapík, co  píše a natáčí filmy, ve kterých se velmi často dotýká citlivých míst amerického národního cítění jako je vietnamský syndrom – Četa, Narozen 4. července, prezidenti – Nixon, J. F. K. a nebo taky o hrdinech amerického fotbalu – Vítězové a poražení. Bojoval ve Vietnamu, byl oceněn Bronzovou hvězdou a Purpurovým srdcem za zranění. Za scénář k filmu The Midnight Express získal Zlatý glóbus a Oscara. V několika desítkách jeho filmů hráli mj. Al Pacino, Tom Cruise, Angelina Jolie, Madona, Antonio Banderas…

Zdá se být jasné, že takzvaní ‚střelci‘, kteří zabili 14 policistů, zranili na 85 a zabili 45 protestujících civilistů, byli vnější provokatéři třetích stran,“ poznamenal Stone a dodal, že pokusy o vraždu přinutili banderovci a spol. Janukovyče k útěku, čímž potvrdili, že šlo o státní převrat.

Nejprodávanější severoirské noviny Belfast Telegraph připomínají, že Oliver Stone během natáčení dokumentárního filmu „Ukrajina v ohni“, kde se mluví o ukrajinské „revoluci“ roku 2014, působil jako producent. V tomto filmu je rovněž rozhovor se svrženým ukrajinským lídrem Viktorem Janukovyčem, mj. se v něm také uvádí, že se Janukovyč stal poslední obětí převratu podníceného USA. „Spojené státy mají „velkou odpovědnost“ za konflikt na východě Ukrajiny“, řekl režisér Oliver Stone pro Belfast Telegraph a nazval za „lživé“ zprávy o tom, že za současné vypuknutí násilí na Ukrajině může Rusko. Oznámil to na promítání svého filmu „Ukrajina v ohni“ v Los Angeles. 

Upřímně, dnes jsem šokován: oni zveřejnili lživé zprávy o tom, že Rusko zhoršuje situaci, zatímco ztráty má Doněck,“ podotkl Stone. Podle něj tvrzení o tom, že Rusko zhoršuje situaci v zóně boje, neodpovídají skutečnosti. Přitom zdůraznil, že USA využily ukrajinský konflikt, aby očernily Rusko a zachovaly NATO. Oliver Stone také vyjádřil naději, že prezident USA Donald Trump bude schopen zlepšit vztahy s Ruskem: „USA a Rusko rozhodně musí být spojenci,“ prohlásil.

Film Ukrajina v ohni (v originále s ruským dabingem):

Připomeňme si rovněž, že dokumentární kanál Spektrum uvedl v české televizní premiéře kontroverzní dokumentární cyklus Neznámé dějiny Spojených států. Diváci Spektra uviděli všech deset epizod o moderní historii USA, jak ji interpretuje oscarový režisér a veterán z Vietnamu Oliver Stone. V dokumentárním seriálu z roku 2012 si Stone vytyčil úkol ukázat nejdůležitější události historie USA 20. a 21. století v alternativním světle, z pohledu, který se diametrálně liší od přístupu „oficiální“ historiografie. Jeho vyhraněný a vůči oficiální americké administrativě silně kritický postoj vyvolal mezi veřejností i novináři bouřlivou diskusi.

Od počátku jsem se díval na tento projekt jako na odkaz pro mé děti a způsob, jak pochopit dobu, v níž jsem žil. Doufám, že seriál přispěje k širšímu pohledu na americkou historii,“ vysvětlil Stone. Několik epizod cyklu Neznámé dějiny Spojených států měli diváci možnost zhlédnout již v létě 2013 na filmovém festivalu v Karlových Varech, televize Spektrum ale poprvé na tuzemských obrazovkách odvysílá všech deset epizod.

Novináři i pořadatelé nestačili zírat, když loni nesmlouvavý americký režisér Oliver Stone místo vyprávění o svém filmu, začal s politickými názory v duchu komunismu. Neopomněl Čechům vyčinit za omezenost a politickou stádnost. „Kdo vám poradil, abyste  vstoupili do NATO, proboha?“ hřímal.

Líbí se mi, že  umíte kriticky pohlížet na vlastní  historii. Američané ne, mají své nedotknutelné mýty. Třeba Hirošima, Nagasaki. Atomové pumy, které jsme „museli“ shodit. Čas otupil hrany, lidé si pro hrůzný čin vymysleli obhajobu. Ve škole se učí, že nám atomové pumy zachránily život. Že by Japonci nikdy nekapitulovali a že to bylo jediné možné řešení. V dokumentu Nevyřčené dějiny Spojených států jsme se proto podívali pod povrch legendy. Představte si, že ty pumy vůbec shozeny být nemusely, šlo jen o mocenskou hru. USA potřebovaly ohromit Stalina…“, dodal.

(kráceno, upraveno)

Zdroj: olser.cz

Olšer Břetislav