Budapešť hostila kongres o demografii, rodině a úctě k životu

Maďarská vláda v čele s premiérem Viktorem Orbánem uspořádala koncem května v Budapešti světový sumit o demografii, rodině a úctě k životu. Na organizaci se podíleli Světový kongres rodin, Evropské fórum Jeden z nás či CitizenGo. Zúčastnily se tisíce lidí z celého světa včetně zástupců z Hnutí Pro život ČR - politici, vědci, náboženští představitelé, experti z neziskového sektoru i řadoví občané.

Madarsky prezident Viktor Orban behem vystoupeni na foru

Sumit zahájilo 2. Budapešťské fórum o demografii, které otevřel maďarský premiér Viktor Orbán. Představil prorodinná opatření maďarské vlády a konstatoval prozatímní výsledky v konkrétních statistických číslech. Maďarská vláda se jeho ústy znovu postavila proti diktátu Evropské unie, pro kterou je otázka rodiny založené na manželství muže a ženy a vychovávající děti rozmělněna do ideologie genderu a homolobby. Zástupci vlád zemí Polska, Maďarska, Německa, Makedonie, Chorvatska, dále významné osobnosti neziskového sektoru z Francie, USA, Španělska, Belgie, Slovenska, Lotyšska či Itálie představili své země v otázce péče o rodiny a demografickou situaci a předložili dobré příklady z praxe, aby tak povzbudili další země.

Setkání v Budapešti pokračovalo 11. Světovým kongresem rodin. Vůbec první Světový kongres rodin se konal v roce 1997 v Praze. Jeho stěžejními tématy po celá dvě desetiletí zůstávají podpora manželství, rodiny, výchovy dětí v rodině včetně podpory široké dostupnosti domácího vzdělávání, úcta k lidskému životu od početí do přirozené smrti, zapojení mladých, povzbuzení politiků a vedoucích neziskových organizací, které pracují ve společnosti coby filtr proti hlavnímu proudu politických kroků, jež destabilizují a zeslabují postavení rodiny ve společnosti kvůli politické korektnosti.

Budapešť hostila také 2. fórum Evropské federace Jeden z nás, na němž se sešli evropští a národní politici, experti na zdravotnictví a etiku. Společně se zamýšleli nad výzvami současného světa, kterým čelí ochrana života. Fórum oživilo debatu o otázkách kultury života zejména v Evropě a poukázalo na silné hodnoty, které jsou v popředí debaty o ochraně lidského života. Účastníci poslali vládám vzkaz, aby se zaměřily na opatření a nástroje, které povedou k větší ochraně lidského života od početí do přirozené smrti.

Události v Budapešti vyvrcholily v centru města Festivalem pro rodinu, který uspořádala maďarská vláda.

Zdroj: hnutiprozivot.cz

-mp-