Moskevský patriarcha KIRILL přirovnal sňatky homosexuálů k nacistickým zákonům

Hlava ruské pravoslavné církve, moskevský patriarcha Kirill, přirovnal západní zákony dovolující homosexuálům uzavírat manželství k nacistickým zákonům: „Rozvracejí mravní povahu člověka a vyvolávají stejné pobouření jako zákony fašistického Německa,“ prohlásil podle serveru ruské redakce BBC. 

Patriarcha KirillJestliže cíl zákona je v rozporu s mravností, tak přestává být závazným,“ usoudil patriarcha v projevu předneseném na univerzitě v kyrgyzském hlavním městě Biškeku. Lidé se podle něj bouří proti zákonům o manželství gayů ze stejných důvodů, jako se bouřili proti nacistickým zákonům či apartheidů, protože tyto zákony odporují morálce. Je hluboce přesvědčen, že tyto právní normy nejsou životaschopné, ztělesňují propast mezi svobodou a mravní odpovědností, mezi právem a morálními zásadami.

Kirill nicméně krátce po svém zvolení do čela církve, v předchozí liberálnější dekádě, hovořil o tom, že homosexualita je sice hřích, ale gayové by neměli být kvůli této osobní volbě diskriminováni, natož trestáni. Od počátku však vystupoval proti svazkům mezi homosexuály.

Server připomněl, že homosexuální manželství v současnosti umožňují dvě desítky zemí. V Nizozemsku, které jako první přijalo takový zákon, bylo mezitím uzavřeno 21331 sňatků mezi osobami stejného pohlaví: 11196 mezi dvěma ženami a 10135 mezi dvěma muži. V téže době se v království odehrál i více než milion tradičních veselek s ženichy a nevěstami.

Rusko homosexuální sňatky neuznává, ani ruské zákony nepočítají s registrovaným partnerstvím či jinak formalizovanými vztahy mezi homosexuálními páry. Navíc v červnu 2013 v zemi přijali zákon zakazující pod hrozbou pokut propagovat netradiční sexuální vztahy mezi mladistvými, známý jako „zákon proti gayům“, a také zakázalo gayům a lesbám osvojovat si děti. Zákaz se vztahuje i na nežádoucí cizince ze zemí, které homosexuální sňatky povolují, poznamenal server Newsru.com.

Zdroj: christnet.eu

-mp-