Vídeňské islámské školky možná vychovávají budoucí teroristy

Podle studie vídeňského profesora tureckého původu Ednana Aslana se jen některé z 10 000 dětí ve věku dva až šest let ve 150 muslimských školkách učí korán stejně tak jako křesťanské děti se seznamují s biblí.

Nejméně čtvrtina školek podporuje konzervativní učení islámu jako je salafismus nebo organizace, které vidí náboženství nejen jako soukromou záležitostí, ale nedílnou součást politiky a společnosti, tvrdí Aslan.

Rodiče posílají své děti do zařízení, které jim zajistí, že jsou v muslimském prostředí a naučí je pár súr (tj. kapitoly z Koránu),“ sdělil Aslan, uznávaný badatel islámské vzdělání agentuře AFP.

Jedno z panoramat VidneV Rakousku se rozvinula bouřlivá debata poté, co studie naznačila, že islámské školky ve Vídni pomáhají vytvářet „paralelní společnost“, nebo dokonce produkují nebezpečné budoucí teroristy.

Vídeňská radnice se snaží uklidnit situaci a chce mít hloubkovou studii vytvořenou silným šestičlenným výzkumným týmem, která bude publikována v průběhu letošního roku.

Vídeň má 842 registrovaných školek, 100 z nich je katolických a 13 protestantských, ale přesný muslimských není znám.

Vídeň je domovem pro 1,8 milionu lidí, z nichž polovina má rodiče, kteří se narodili v zahraničí nebo kteří se sami narodili v zahraničí. Už historicky bylo hlavní město Rakouska magnetem pro cizince, ne všichni ale byli vítáni.

Organizace zastupující 700 000 silnou muslimskou populaci v Rakousku označují Aslanovu studii jako chybnou s tím, jen rozdmýchává nepokoje ve společnosti:

Je to populistická studie s cílem očernit muslimy,“ říká Murat Gurol z nově vytvořené skupiny Muslim Civil Society Network.

Muslimů v Rakousku je už téměř deset procent všech obyvatel

V roce 1987 bylo v Rakousku asi 23 000 muslimů a jejich počet neustále roste a dnes jich je už 700 tisíc.

Počet muslimů v Rakousku se prudce zvýšil. Rakouský Fond pro integraci a ministerstvo vnitra uvádějí, že jde o zhruba 700 000 lidí, vyznávajících islámskou víru v Rakousku – tvoří tak rekordních osm procent z celkového počtu obyvatel.

Doposud ministerstvo vnitra uvádělo, že v Rakousku je 600 000 muslimů, ale postupující imigrace, nově narození v Rakousku a žadatelé o azyl z arabských zemí zvýší během krátké doby počet muslimů o více než 100 000, uvedl Fond pro integraci.

V roce 1991 bylo v Rakousku 160 000 muslimů, což představovalo dvě procenta z celkového počtu obyvatel. Před dvaceti lety to bylo 0,3 procenta (23 000).

V roce 2001 na základě posledního sčítání obyvatel v Rakousku se hlásilo k islámu už 346 000 lidí. To znamená, že za posledních 15 let se jejich počet zdvojnásobil.

V Rakousku žije asi 8,8 milionu obyvatel, většina z nich 5,16 milionu jsou katolíci. Ortodoxních křesťanů je pět set tisíc, protestantů je asi tři sta tisíc. Počet Židů v Rakousku zůstává stabilní na úrovni 15 000 lidí.

Zdroj: prvnizpravy.cz

-mp-