Útok v BERLÍNĚ - Byl to „uprchlík“ z Pákistánu, známá firma! Už se hrdě přihlásil Islámský stát. Islamisté nám přejí šťastné a veselé

Náklaďák, který vjel včera večer do lidí na vánočních trzích v Berlíně, řídil podle německých médií uprchlík z Afghánistánu nebo Pákistánu. Do země měl přijít letos. Při svém útoku zabil celkem 12 lidí, 48 dalších je raněných. Dnes ráno se pak k celé tragédii přihlásil Islámský stát.

Řidiče policie zatkla na útěku v rozsáhlém berlínském parku Tiergarten krátce po půl desáté večer. Muž, jenž je dle médií Pákistánec, často měnil identitu, a tak ta pravá se zatím nedá jednoznačně určit. Přicestoval prý jako uprchlík v polovině letošního února. A jisté drobné kriminální delikty už měl prý také za sebou.

Spolujezdec, který ve voze seděl, byl prý Polák. Ten byl nalezen mrtev, podle všeho měl být zastřelen. Vůz podle všeho také Polákům patřil, konkrétně Arielu Žurawskému ze Štětína. Řidič byl jeho bratranec a v Berlíně měl vyložit zboží. Kamion mu pravděpodobně odcizili a Žurawski by se nedivil, kdyby řidič byl jednou z obětí únosu.

Neštěstí se stalo kolem dvacáté hodiny večer, kdy na vánoční trh na náměstí Breitscheidplatz vjel neosvětlený černý nákladní vůz s polskou poznávací značkou. Celkem ujel až 80 metrů.

Podle všech indicií se jednalo o teroristický útok, jak však uvedl německý ministr vnitra Thomas de Maiziere, zatím to slovo nechce ani vyslovit. 

Komentář k celému útoku již zveřejnil také Jiří X. Doležal na serveru Reflex.cz

To, že někde v Evropě na vánočních trzích dojde k dalšímu útoku, naznačovaly zprávy tajných služeb i zdravý rozum. Nyní k tomu skutečně došlo,“ píše Doležal se slovy, že útok jsme mohli před Vánoci čekat, abychom měli i o svátcích strach. „Islamisté přejí pěkné Vánoce,“ dodal.

Zpočátku nebylo jasné, zda už je prokázána přímá souvislost s islámským terorismem. V pořadu ČT Události, komentáře vysílaném od 22 hodin opakovaně zdůrazňovali, že ani nevíme, zda šlo o útok či nehodu. Nepřímých důkazů, že o nehodu nešlo, bylo poměrně dost. Podobných nehod je absolutní minimum a podobný teroristický útok kromě islamistických fanatiků letos v Nice zatím spáchala jenom před lety Olga Hepnarová. Takže vše ukazovalo na islámské teroristy, ale ČT 24 byla tak korektní, že to neřekla. Až do čtvrt na dvanáct, pak jsem odeslal tento text do redakce,“ konstatuje komentátor a všímá si toho, že již ve 20:30 vyšel na účtu irácké armády bojující proti Islámskému státu post, který oznámil, že v Berlíně právě zaútočil Islámský stát. 

Nemám pochybnosti, že pánové z irácké tajné služby jsou věrohodným zdrojem. Washingtontimes.com publikovaly irácký tweet o chvíli později, a Thesun.co.uk před desátou. Ještě v půl dvanácté (to odesílám text) však byla na ČT 24 živá informace, že se neví, zda vůbec šlo o útok,“ dodal se slovy, že jej vskutku překvapuje, že islámskou stopu ČT24 nezaznamenala až do čtvrt na dvanáct. „Že by politická korektnost a nechuť byť jen naznačit, že by za tím útokem mohli být naši milí islamisté?“ zeptal se závěrem.

Měli bychom se opravdu rozmyslet, jak (legálně) naložit s českými levicovými aktivisty, kteří aktivně napomáhali průchodu muslimstva do střední Evropy,“ poznamenala po události skupina Islám v ČR nechceme. Jak dodala, má na mysli sebranku okolo Kliniky a její sesterskou organizaci z Brna okolo Lenhartové. „Až tři tisíce (!) mladých českých komsomolců se odjelo mstít většinové společnosti a ‚převádět‘ migranty po tzv. balkánské trase. Mají svůj díl viny – vzhledem k jejich počtu nemalý – a zatím za něj nijak nezaplatili. Platí Němci a Francouzi. To je špatně,“ zkonstatovala skupina.

Zdroj: parlamentnilisty.cz

-mp-