Maďarský premiér Viktor ORBÁN: Evropská unie není schopna ochránit vlastní občany ani vnější hranice

Minulou sobotu vystoupil premiér Maďarska ve městě Băile Tușnad (maď. Tusnádfürdő, nachází se v Sedmihradsku na území Rumunska, kde tvoří Maďaři 94 % obyvatel) na setkání Letní univerzity a studentského tábora. Heslem setkání, které proběhlo již po třiadvacáté, se stalo: „Byli jsme, jsme a budeme v Evropě doma“.

Maďarský premiér Viktor OrbánVe svém projevu se Orbán věnoval především otázkám zahraničí.

Pokud jde o volby ve Spojených státech, uvedl, že pro jeho zemi a Evropu bude nejlépe, pokud se prezidentem USA stane Donald Trump: „Nejsem součástí kampaně Donalda Trumpa. Nikdy bych nepomyslel, že bude nejlepší volbou pro Evropu a Maďarsko,“ prohlásil. Podle Orbána pouze kandidát republikánů „představil tři návrhy, jak bojovat proti terorismu“. V této souvislosti vyzdvihl Trumpův skeptický postoj k imigraci z islámských států. Orbán dále přivítal změnu strategie zahraniční politiky USA, kterou Trump navrhuje. Podle maďarského premiéra totiž právě politika USA přispěla k destabilizaci celých oblastí světa, včetně Blízkého východu: „Tento odvážný kandidát na prezidenta ohlásil ukončení politiky vývozu demokraciesám bych to lépe neřekl.“ Další Orbánova kritika se snesla na dosavadní americkou praxi „změny režimů“ v různých státech dle jejich vlastních zájmů a pravidel.

Pokud jde o Ukrajinu, považuje Orbán veškeré dění po „Euromajdanu“ za neúspěch: „Ukrajina představuje jeden z nejtěžších politických problémů, a také problém svědomí Evropy… Podíváme-li se na výsledek posledních tří let, bude tragický. Země ztratila značnou část svého území a obyvatelstva, ovšem nikoliv díky válce, nýbrž emigrací na Západ. V zemi není ani stopy po stabilitě“.

Dalším terčem kritiky se stala současná podoba Evropská unie. V souvislosti s Brexitem maďarský premiér prohlásil, že Evropa nyní ztratila globální roli a stává se pouze lokálním hráčem. Podle Orbána dnes Evropská unie „není schopná ochránit vlastní občany, své vlastní vnější hranice“, ba dokonce ani zůstat kompletní:

„(EU) není schopná udržet společenství pohromadě, čehož důkazem je vystoupení Spojeného království. Cožpak nestačí nic jiné jako důkaz, že současné vedení Evropy selhalo?“ ptal se rétoricky Orbán.

Premiér dále odsoudil politiku „nekontrolované imigrace“, kterou provádějí eurokrati na základě nikým neschválených pravidel. Podle něj je nyní „Evropa oslabená“ a není schopna čelit problému migrace.

Orbán se také vyslovil pro existenci vlastní evropské armády: „potřebujeme skutečnou armádu, která by hovořila společným jazykem“. Podle premiéra by také země tzv. Vyšehradské čtyřky (Česko, Slovensko, Polsko, Maďarsko) měly vytvořit vlastní ozbrojené síly:

Chceme mít ozbrojené síly Vyšehradské čtyřky, musíme sebrat odvahu… armády těchto čtyř zemí by měly pořádat vlastní vojenská cvičení. To samozřejmě neznamená, ž bychom chtěli konkurovat společné armádě evropských zemí“, dodal.

Hlavní problém současné Evropské unie ovšem Orbán vidí v jejích elitách, které nejsou schopny společenství řídit:

Hovoříme o ekonomické krizi, nicméně já si myslím, že tuto krizi vyvolaly západní elity. Posledních 50–60 let vyhrávaly volby pravicové i levicové strany, avšak téměř všichni politici přicházeli z jedné politické líhně, nezávisle na tom, zda byli pravičáci nebo levičáci, všichni náleží k jedné škole. Tato krize elit vyústila v krizi demokracie jako takové“.

Pokud jde o islám, Orbán dodal:

Náš problém nespočívá v Mekce, nýbrž v Bruselu. Nedělá nám potíže islám, ale bruselští úředníci. Víme, jak se máme k islámu chovat, pokud nás nechají na pokoji.“

Zdroj: zpravodajské weby

-mp-