Patriarcha moskevský KIRILL: Církev trvá na nezbytnosti vnitřní svobody jedince

V rozhovoru pro ruskou televizi NTV ze dne 1. května 2016 (tedy v den pravoslavné Paschy/Velikonoc, pozn. překl.) patriarcha moskevský a veškeré Rusi Kirill okomentoval názory těch lidí, kteří tvrdí, že církev vystupuje proti svobodě a lidským právům.

Tento názor je zcela mylný“, prohlásil patriarcha a dodal: „Církev trvá na nezbytnosti vnitřní svobody jedince“.

Ba co více ‒ výchova v křesťanském přesvědčení dává člověku vnitřní sílu být svobodným. Vždyť naši otcové a dědové byli svobodní dokonce ve vězeňských celách. To není legrace. Když je nutili, aby se zřekli víry, když je nutili pomlouvat někoho z příbuzných, odmítali to. Znám mnoho takových případů, mj. také z vlastní rodiny a od přátel, kteří si těmito zkouškami prošli. Právě to znamená vnitřní svobodu každého člověka“, řekl patriarcha dále.

Vnitřní svoboda se podle patriarchy Kirilla formuje na základě křesťanské víry: „Pokud se člověk drží křesťanského přesvědčení, lze s ním jen obtížně manipulovat“, odpověděl.

Patriarcha Kirill během velikonoční bohoslužby

Proč docházelo během všech revolucí k pronásledování církve? Protože věřícího člověk je těžké ovládat, je těžké ho nadchnout, zvláště pokud užíváme ta hesla, která běžně zní během revolucí. Věřící se drží svého přesvědčení. Myšlenky, které revoluce přináší, a nejen revoluce, hodnotí z vlastních křesťanských pozic“, dodal.

Jsem hluboce přesvědčen, že křesťanská svoboda, tedy svoboda věřícího člověka, představuje jistotu, že bude adekvátně využívat technické prostředky, a nebude závislý na tom informačním návalu, který dnes ovládá lidské vědomí. Využije jich pro dobro: vždyť technika dává možnost rozšířit hájemství dobra ‒ skrze televizi, sociální sítě, počítač a vše ostatní, co dnes lidé užívají“, připomenul závěrem patriarcha.

(vlastní překlad)

Zdroj: patriarchia.ru

Kirill, moskevský patriarcha