V Turecku mají za to, že Ankara se propadá do války podobné syrské

Předseda turecké nacionalistické Strany národního hnutí Devlet Bahçeli prohlásil, že jeho zem se propadá do občanské války podle syrského scénáře, a vyzval vedení, aby jednalo mnohem rázněji vůči členům v Turecku zakázané Strany kurdských pracujících (PKK).

Po tom, co byl v červenci roku 2015 v Turecku obnoven ozbrojený konflikt s PKK, zahynulo v důsledku střetů s kurdskými povstalci přes 370 vojáků a policistů. Turecký prezident Tayyip Erdogan prohlásil, že za stejnou dobu bylo zlikvidováno přes 5 tisíc kurdských povstalců. Avšak zástupci prokurdské Strany demokracie národů tvrdí, že v průběhu operace zahynuly stovky civilních obyvatel.

Jestliže nebude s oběťmi skoncováno a špatné zprávy (o zabitých vojácích) budou přicházet prakticky ze všech provincií, pak bude Turecko zataženo do občanské války připomínající syrskou. Vývoj událostí se ubírá tímto směrem. Pane premiéře, tady máte mou radu: obraťte se na naše občany, kteří žijí v Nusaybinu (město v provincii Mardin na jihovýchodě Turecka, kde se odehrávají nejzuřivější střety mezi příslušníky silových složek a členy PKK) a dalších oblastech, ve kterých pokračují operace. Dejte jim tři dny na evakuaci a odvezte je do bezpečí. Potom srovnejte Nusaybin se zemí a nenechte tam nikoho naživu. Nedovolte, aby byla i nadále prolévána krev našich mučedníků“, prohlásil Bahçeli, který promluvil k poslancům parlamentní frakce své strany.

Vyzval rovněž, aby byli zbaveni parlamentní nedotknutelnosti poslanci prokurdské Strany demokracie národů, kteří podle jeho názoru „podporují teror a prakticky se podílejí na zločinech a vraždách“.

Politico: Turecko se mění v Sýrii

Konflikt ozbrojených sil a kurdské domobrany na jihovýchodě Turecka se stává stále tvrdším, píší noviny Politico.

Místní obyvatelé, kteří opustili Diyarbakır, považovaný za neoficiální hlavní město tureckého Kurdistánu, nemohou poznat ulice města, ve kterém kdysi žili — úzké uličky zavalené úlomky, ze spálených obytných domů stoupá dým. Město se de fakto 4 měsíce nacházelo ve vojenském obklíčení, zde probíhaly nejtvrdší srážky mezi silami státní bezpečnosti a bojovníky Dělnické strany Kurdistánu, zakázané v Turecku.

Vše to připomínalo Sýrii. My jsme sebrali nějaké věci pro děti a utekli jsme. Tam nic nezůstalo“, vypráví novinám obyvatelka Diyarbakıru, která byla nucena opustit město během ozbrojeného povstání.

Evropa prakticky nevěnovala pozornost tomuto násilí, poznamenává Politico. Brusel má dost svých starostí s konflikty v Sýrii a Iráku a uprchlíky z těchto zemí, ale tichá občanská válka mění jednotlivé části Turecka na místa, podobná místům v Sýrii. Ankara má problémy nejen se syrskými, ale i se svými, tureckými, uprchlíky — podle hodnocení zástupců EU v Turecku od srpna uteklo více než 400 tisíc lidí z místa svého bydliště.

V červenci byly zmařeny pokusy dosáhnout přerušení střelby mezi stranami a násilí podle principu „oko za oko“ přerostlo ve skutečnou pouliční válku. Podle zprávy Mezinárodní krizové skupiny bylo od srpna na jihovýchodě Turecka zabito minimálně 250 občanů. Kromě Diyarbakıru utrpělo ztráty i Cizre — podle hodnocení místní vlády opustilo město 100-120 tisíc obyvatel.

„Polovina města už není vhodná k bydlení, druhá polovina je také rozbořena“, uvádějí noviny slova Radži Bilindži, stojícího v čele oddělení Human Rights Assosiation v Diyarbakıru. Město udělalo na aktivistu zdrcující dojem — je zničeno stejně jako syrské Kobani, zničené bojovníky Islámského státu v létě 2014.

Evropa samozřejmě mlčí, a to kvůli uprchlíkům, dodává Bilindži. Během návštěvy v Berlíně se pokusil vyprávět německým členům parlamentu o situaci na jihovýchodě Turecka, ale politiky zajímala pouze jedna otázka: „Tak co je tam se syrskými uprchlíky?“.

Evropská unie nekritizuje Ankaru za bojové akce proti PKK, kterou Brusel také považuje za teroristickou organizaci, nehledě na to, že mnohé evropské země podporují bojové křídlo kurdské strany — Oddíly národní domobrany, bojující na přední linii proti IS.

Jakou pomoc může tento stát poskytnout uprchlíkům, jestliže zabíjí své vlastní občany a vytváří uprchlíky uvnitř své země? Cožpak oni (Evropská unie — pozn. red.) nechápou, že jestliže kurdský konflikt přeroste ve válku, Turci a Kurdové mohou také utíkat do Evropy?“, přemýšlí další spolubesedník Politico, Sibel Igitalp, zastupující kurdskou Demokratickou stranu národů v tureckém parlamentu.

Zdroj: cz.sputniknews.com

-vk-