Rekordní účast na Pochodu pro život v Praze

Až 7 tisíc účastníků prošlo včera Prahou u příležitosti 16. ročníku Národního pochodu pro život. Tisíce dětí, rodin i seniorů manifestovaly hodnotu lidského života s přáním, aby se obnovila úcta k němu od početí. Organizátoři z Hnutí Pro život ČR upozorňují, že více než 20 tisíc dětí je ročně usmrceno umělým potratem, k němuž jsou často ženy nátlakem donuceny.

Letošní ročník pochodu byl výjimečný podle organizátorů z několika důvodů. Předcházela mu pontifikální mše svatá v katedrále sv. Víta na Pražském hradě, kterou celebroval pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka spolu s plzeňským biskupem Františkem Radkovským. Oba pak šli též osobně s účastníky samotným pochodem z Malé Strany až na Václavské náměstí. Fotografie z celého dne můžete sledovat na Facebooku.

Fotografie z Pochodu pro život

Pochodu předcházel předprogram na Klárově nedaleko stanice metra Malostranská, který moderovali Zdeňka Rybová a Aleš Juchelka. V něm zazněly pozdravy hostů (také ze Slovenska), ale doplnilo je i hudební pásmo vokálně instrumentální skupiny Karmína či divadlo Vítězslava Marčíka pro nejmenší účastníky. Účastníkům z řad rodin s kardinál Dominik Duka uhradil oběd, který zajistilo Kolpingovo dílo. Na místě byla k dispozici také trička pochodu a v průvodu šli opět lidé s vlajkami a transparenty.

Organizátoři se shodují na tom, že účast byla opět vyšší než v předchozích letech. Tisíce účastníků zviditelnily potřebu společenské podpory žen čekající nečekaně dítě a zdůraznit opomíjenou zodpovědnost mužů. První ročník Pochodu pro život, které se konají například také na Slovensku, v Polsku, Rakousku, Francii, Británii, Španělsku, Rumunsku, Itálii, Belgii, Holandsku, Švýcarsku či Irsku, se v České republice konal v roce 2001. Tehdy se ho účastnilo 700 lidí, loni už jich bylo více než 2500.

Zdroj: rcmonitor.cz

-mp-