Za ostnatým drátem

1Nacistické koncentrační tábory na území dnešní ČR

Jedním z nejpříznačnějších projevů represe nacistického režimu byly mezi lety 1933 a 1945 koncentrační tábory, zvláštní vězeňská zařízení sloužící k internaci, perzekuci a fyzické likvidaci politické opozice, různých sociálních skupin obyvatelstva a rasově perzekvovaných lidí. V průběhu dvanácti let vlády nacistů vznikly téměř dvě desítky velkých koncentračních táborů a přes 600 jejich poboček, rezervoárů otrockých pracovních sil, které režim využíval zejména pro válečnou zbrojní výrobu.

Čtyři desítky takových pobočných zařízení se nacházely i na území dnešní České republiky, především v tzv. Říšské župě Sudety, v pohraničním pásu od Karlovarska přes severní Čechy, Liberecko, Krkonoše a pomezí Čech a Moravy až po Jeseníky, jednotlivě pak v českém a moravském vnitrozemí. Pobočky na dnešním území ČR patřily pod správu koncentračních táborů Groß-Rosen, Auschwitz (Osvětim), Flossenbürg a Ravensbrück.

Výstava, konaná v termínu 26. ledna až 8. dubna 2012, představí dějiny i současnost těchto bývalých zařízení na českém a moravském území. Na výstavních panelech bude možné sledovat vždy jeden nebo více táborů v určité oblasti České republiky. Bývalý a současný stav bude dokumentován texty a fotografiemi, případně jinými prostředky. Pro doplnění tématu bude v expozici vystavena řada trojrozměrných předmětů souvisejících s tematikou koncentračních táborů; z depozitářů Severočeského muzea budou vybrány zejména předměty tvořící před několika desetiletími základ sbírky Památníku nacistického barbarství v tzv. Henleinově vile v Liberci. Důležitou součástí výstavy bude také přehled k tématu dosud vydané literatury, který návštěvníka bude moci navést k možnostem samostatného studia. Kurátorem výstavy je Lubor Lacina.

Z materiálů muzea

-ek-