Projevy netolerance vůči křesťanům v Evropě rostou

1V Evropě roste diskriminace a projevy netolerance vůči křesťanům. Stále častěji jsou napadáni nejen pro víru v Krista, ale také kvůli obraně hodnot, v něž věří. Tak lze shrnout čerstvě zveřejněnou zprávu Observatoria pro projevy netolerance a diskriminace vůči křesťanům v Evropě za uplynulý rok.

V raportu se dočteme o odstraňování křížů z veřejného prostoru, o lidech propouštěných z práce za nošení křížku nebo promítnutí filmu o potratech, o lékárnách zdemolovaných proto, že neposkytují pilulky „den po“, nebo o kárání rodičů za to, že nedali souhlas k účasti svých dětí na vyučování, které se neshoduje s jejich světonázorem. Příklady citované v raportu jsou shromážděny z evropských médií.

Biskup András Veres, spolupracující s Observatoriem za Radu evropských biskupských konferencí, (CCEE) vybízí věřící, aby bojovali o svá práva a nahlas mluvili o újmách a ponižování, které zakoušejí. „Víra v Boha nesmí být vnímána jako vina nebo projev slabosti,“ zdůrazňuje maďarský biskup. A generální sekretář CCEE P. Duarte da Cunha dodává, že Evropa by měla pochopit, že křesťané mají v Evropě stejná práva jako vyznavači jiných náboženství.

Cílem raportu není ideologizace nebo hra na city. Chce ukázat konkrétní případy diskriminace křesťanů v Evropě, porušování jejich práv pouze proto, že jsou křesťany. Ukazujeme různé formy intolerance a marginalizace vyznavačů Krista ve společnosti. Zdá se, že určitá prostředí stále častěji útočí na křesťany, dokonce už ani ne proto, že věří v Krista, či proto, že jim překáží činnost Církve ve veřejném prostoru, ale v otázkách, jako je obrana života, rodiny, manželství jako svazku muže a ženy, nebo práva rodičů na výchovu dětí podle hodnot, ve které věří. Nechceme vypovídat válku těm, kdo nás diskriminují nebo jsou vůči nám netolerantní. Chceme podporovat dialog a usilovat o to, aby základní práva byla přiznávána vskutku každému. Křesťané se v těchto nárocích nijak neliší od jiných lidí,“ řekl generální sekretář CCEE.

Zpráva Observatoria pro projevy intolerance a diskriminace vůči křesťanům v Evropě zároveň zdůrazňuje, že v evropských institucích lze zaznamenat nový zájem o náboženství. Náboženství je stále častěji vnímáno nikoli jako ohrožení, nýbrž jako faktor spojující společnost. Je tomu tak mimo jiné díky svědectví věřících, kteří bojují o svá práva např. u Evropského tribunálu a jasně ukazují, že jsou proti odsouvání víry a křesťanských hodnot výlučně do soukromé sféry.

Zdroj: res.claritatis.cz

 

-mt-