Mor nad světem: Spojené státy jako „selhávající stát“

1Rozhovor s dr. Paulem Craigem Robertsem, bývalým poradcem ministra financí USA, redaktorem zpravodaje Wall Street Journal, profesorem politické ekonomie v Centru pro strategické a internacionální studie v Georgetown University ve Washingtonu.

Doktore Robertsi, Spojené státy jsou považovány za nejúspěšnější stát světa. V čem tkví tajemství amerického úspěchu?

V propagandě. Pokud budu hovořit pravdivě, Spojené státy jsou „selhávající stát". Pohovoříme o tom více později. USA vděčí za svůj úspěch ohromným prostorům a přírodním zdrojům, které „osvobodily“ násilným způsobem od původních obyvatel; evropskému a převážně britskému sebezničení v době první a druhé světové války a ekonomické destrukci Ruska a většině zemí Asie za komunismu nebo socialismu.

Po skončení druhé světové války převzaly Spojené státy od Velké Británie roli země vydávající rezervní měnu. To z amerického dolaru udělalo světovou měnu a dovolilo USA platit účty za import právě dolarem. Zničením jiných průmyslových zemí v době druhé světové války udělalo z USA jedinou zemi, schopnou dodávat své výrobky na světové trhy. Tato historická náhoda vytvořila u Američanů pocit vyvoleného národa. Dnes militarističtí stoupenci neokonzervatismu hovoří o USA jako o „nenahraditelném národě.“ Jinými slovy: Američané stojí výše ostatních – samozřejmě až na Izraelity.

V očích Američanů je neurčitá „teroristická hrozba“, která je výtvorem vlastní vlády, dostačujícím opodstatnění pro otevřenou agresi proti muslimským národům a snahou o světovou hegemonii.

Tento arogantní postoj vysvětluje, proč většina Američanů nepociťuje výčitky svědomí za životy více než milionu zabitých Iráčanů a čtyř milionů Iráčanů nucených odejít ze svých domovů v důsledku amerického vpádu a okupace, která byla postavena na lži a podvodu. To objasňuje, proč většina Američanů nepociťuje lítost nad nespočetným množstvím Afghánců, kteří byli surově zabiti americkou armádou; nad pákistánskými civilisty, které vraždily ruce amerických „vojáků“ sedícími před videomonitory. Objasňuje to také, proč se Američané nerozhořčují, když Izrael bombarduje civilní obyvatelstvo Libanonu a pásma Gazy. Nikdo na světě neuvěří, že posledním barbarským aktem Izraele byl vražedný útok na mezinárodní flotilu, vezoucí pomoc do Gazy.

Řekl jste, že jsou Spojené státy „selhávající stát“. Jak je to možné? Co to znamená?

Válka s terorem, vymyšlená režimem G. W. Bushe a D. Cheneyho, zničila americkou ústavu a občanské svobody, které v ní byly deklarovány. Právní forma byla zbavena obsahu. Obamův režim oficiálně popsal útok Bushe a Cheneyho na americké svobody. Pokud dnes někoho obviní v „teroristické“ činnosti, nemá Američan žádné práva. Obamův režim rozšířil neurčitou definici „teroristické činnosti“ a zařadil do ní „domácí extremismus“ – další nedefinovatelnou a nejasnou kategorii. Jednoduše řečeno: „teroristou“ nebo „domácím extremistou“ je každý, kdo nesouhlasí s politikou nebo činností, které jsou americkou vládou považovány za nezbytné dle plánů na světovou hegemonii.

Na rozdíl od některých zemí, nepředstavují Spojené státy homogenní etnickou skupinu. Jedná se o směs různých lidí spojených ústavou. Když byla ústava zničena, přestaly Spojené státy existovat. Dnes fungují centra moci, jež nenesou před nikým odpovědnost. Volby neznamenají nic, protože obě strany jsou závislé na stejných vlivových skupinách, financujících vedení volební kampaně. Mezi nejvlivnější zájmové skupiny patří vojensko-průmyslový a bezpečnostní komplex, které zahrnují Pentagon, CIA a korporace, které jim slouží. Patří sem rovněž Americko-izraelský výbor pro veřejné záležitosti (The American-Israel Public Affairs Committee), ropný průmysl ničící Mexický záliv, Wall Street (investiční banky a hedgeové fondy), pojišťovací, farmaceutické a zemědělské společnosti, vyrábějící potraviny pochybné kvality.

Tato korporativní moc tak utváří oligarchii, která nemůže být smetena hlasováním. Od těch dob, kdy byl „globalismus" uzákoněn, stali se demokraté závislými na stejných korporativních zdrojích příjmu jako republikáni, protože globalismus zničil odborářské svazy. Následkem toho neexistuje rozdíl mezi republikány a demokraty – nebo jen bezvýznamný.

„Válka s terorem" se stala závěrečnou tečkou v ústavně-právním fiasku USA. Spojené státy utrpěly i ekonomický neúspěch. Pod tlakem Wall Streetu, snažícím se o krátkodobé zisky, přenesly americké korporace svoji výrobu do zahraničí. Výsledkem bylo přesunutí amerického HDP a milionů dobře placených amerických pracovních míst do jiných zemí, Číny a Indie, kde stojí práce a profesionální kvalifikace méně. Tato praxe pokračuje zhruba od roku 1990.

Po 20 letech offshoringu americké produkce, který zničil americká pracovní místa, federální, státní a místní daňovou základnu, převyšuje růst nezaměstnanosti v USA 20%, pokud ji budeme měřit pomocí vládní metodologie z roku 1980. Žebříček vzestupu v sociální hierarchii zmizel. Miliony mladých Američanů s vyšším vzděláním jsou zaměstnáni jako servírky a barmani. Počet zahraničních studentů na amerických univerzitách narůstá každých rokem v tu dobu, kdy americké obyvatelstvo zjišťuje, že univerzitní diplom se omezuje na práci v zahraničí, na kterou by si mohli absolventi dělat nárok.

Když se výroba vyvezená do zahraničí vrací zpět do USA jako import, obchodní bilance se zhoršuje. Cizinci využívají přebytky dolarů k nákupu existujících amerických aktiv. Následkem tohoto procesu plynou do zahraničí, tedy k cizím majitelům dividendy, procenta, kapitálový zisk, poplatky za využívání silnic, nájemné a zisky, což zvyšuje tlak na americký dolar. Spojené státy zvládly rostoucí nároky cizinců, protože je dolar rezervní měnou. Avšak velký rozpočtový a obchodní deficit USA bude tlačit na dolar a bude pro něj příliš těžké udržet si i nadále tuto roli. Když se dolar propadne, obyvatelstvo USA bude ožebračeno.

Spojené státy se nacházejí v hlubokém dluhu, a to se týká jak vlády, tak i obyvatel. Za poslední desetiletí příjmy rodin nerostly. Ekonomika USA se držela prostřednictvím rozmachu spotřebitelských úvěrů. Dnes jsou spotřebitelé natolik zadluženi, že si už více nemohou půjčovat. To znamená, že hlavní hybná síla americké ekonomiky – spotřebitelská poptávka - nemůže více růst. Spotřebitelská poptávka představuje 70% ekonomiky. Pokud nemůže růst spotřebitelská poptávka, pak nelze oživit ekonomiku.

Spojené státy jsou „selhávajícím státem“ také proto, že zde neexistuje na žádné úrovni korporativní nebo vládní zodpovědnost k lidem. British Petroleum ničí Mexický záliv a vláda Spojených států proti tomu neudělala nic. Reakce Obamy na tuto krizi je mnohem nezodpovědnější než ta Bushova na hurikán Katrina. Mokřady a loviště ryb byla zničena neregulovanou kapitalistickou hamižností a vládou, která se chová k životnímu prostředí s opovržením. Turistická ekonomika Floridy je zničena. Vnější náklady na vrty v hlubokých vodách přesahují konečnou hodnotu aktiv ropného průmyslu. Neschopnost amerického státu způsobuje, že ropný průmysl ničí jeden z nejcennějších ekosystémů na světě.

Co je možné udělat?

Americký národ se ztratil v zemi snů. Nechápe, že své občanské svobody pozbyl. Postupně mu dochází, že jeho ekonomická budoucnost je zpronevěřena. Neví o narůstající zášti vůči němu za vinu v likvidaci jiných národů. Stručně: Američané myslí jen na sebe. Nemají ponětí o tragédiích, k nimž došlo v důsledku jejich lhostejnosti a nelidskosti, které přinesli sobě a celému světu.

Při pohledu tuto zemi většině lidí připadají Američané zároveň hloupí a krutí, udivuje je jejich dobré mínění o sobě samých. Jsou Spojené státy ctnostným „nepostradatelným národem“ neokonzervativní propagandy nebo morem nad celým světem?

Zdroj: globalresearch.ca

-mm-