Rusko vyzvalo Spojené státy, aby stáhly letadla ze vzdušného prostoru Sýrie

Rusko vyzvalo Spojené státy, aby stáhly letadla ze vzdušného prostoru Sýrie ‒ informuje Fox News s odvoláním na vysoce postaveného amerického úředníka.

Syrský prezident Bašár Asad požádal Rusko o poskytnutí vojenské pomoci, oznámil šéf kanceláře ruského prezidenta Sergej Ivanov.

V této souvislosti prezident RF Vladimir Putin předložil k projednání Radě federace návrh na přijetí usnesení o souhlasu k nasazení kontingentu ruských ozbrojených sil v zahraničí.

Senátoři jednohlasně podpořili žádost prezidenta. To umožňuje Rusku fakticky v Sýrii zasáhnout.

Hlavním úkolem použití ruského vojenského letectva v Sýrii je boj s terorismem a podpora legitimních syrských úřadů v tomto úsilí.

Rusko dnes bude informovat všechny partnery o rozhodnutí použít vlastní ozbrojené síly na Blízkém východě, které bylo přijato na žádost syrských úřadů, oznámil šéf kremelské administrativy Sergej Ivanov.

Všichni naši partneři a spojenci, a to bych chtěl zdůraznit, budou dnes informováni o přijatém rozhodnutí, a vojenským rezortům bude zřejmě předána i specifická informace“, řekl Ivanov.

Rada federace jednohlasně podpořila žádost prezidenta, 162 hlasů bylo „pro“, hlasování se nezdržel nikdo, nikdo nebyl „proti“.

To hlavní a zřejmě nejdůležitější je to, že se jedná konkrétně o Sýrii, nesledujeme tím dosažení nějakých zahraničněpolitických cílů, nejde o ambice, z čehož nás neustále obviňují naši západní partneři, jedná se výhradně o národní zájmy Ruské federace. Půjde o operaci vojenského letectva Ruské federace, jak už řekl náš prezident, nasazení ozbrojených sil na pozemním válčišti je vyloučeno. Vojenským cílem operace je výhradně vzdušná podpora syrských vládních sil v jejich boji s ISIL“, řekl Ivanov.

Použití ozbrojených sil na území třetích zemí je vůbec možné buď na základě rezoluce Rady bezpečnosti OSN, nebo na žádost legitimního vedení této země. V daném případě bude Rusko fakticky jedinou zemí, která bude konat tuto operaci na legitimním základě, a sice na žádost legitimního syrského prezidenta.

Zdroj: cz.sputniknews.com

-mp-